Ο στρατιώτης που έγινε σύμβολο αντίστασης στη Χιλή αρνούμενος να στραφεί κατά διαδηλωτών

Στη Χιλή ζουν ημέρες Πινοσέτ με τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να προσπαθεί με τον στρατό να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Επισήμως υπάρχουν 20 νεκροί…

Παρόλα αυτά οι πολίτες δεν κάνουν πίσω και αντιστέκονται στην οικονομική και κοινωνική τους εξόντωση.
Ανάμεσα στις πράξεις αντίστασης ξεχωρίζει αυτή ενός στρατιώτη, την οποία μας μεταφέρει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων.

O David Veloso Codocedo, 21 ετών, ήταν επαγγελματίας οπλίτης στην 3η τεθωρακισμένη ταξιαρχία “La Conception” του στρατού της Χιλής που έχει έδρα την Αντοφαγκάστα.
Στην κορύφωση της λαϊκής εξέγερσης η ταξιαρχία πήρε εντολή να μετακινηθεί στην πρωτεύουσα με σκοπό να συνδράμει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση ενάντια στον λαό.
Όταν έφτασε στο Σαντιάγο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ο νεαρός στρατιώτης παράτησε το όπλο του δηλώνοντας πως αρνείται να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις στους δρόμους της πόλης ενάντια στους διαδηλωτές.
Ο στρατιώτης συνελήφθη και ο στρατιωτικός εισαγγελέας Cristián Ramirez Sepúlveda του απήγγειλε κατηγορία για απείθεια σύμφωνα με το άρθρο 33 του Κώδικα της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Έκτοτε ο David Veloso Codocedo κρατείται στο στρατόπεδο της Αντοφαγκάστα ενώ έχει γίνει σημείο αναφοράς και αλληλεγγύης για τους αγωνιζόμενους στην Χιλή.