Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
05/12/2018 | 18:01 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Ο Πούτιν απαντά σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία δεν θα μείνει πίσω στα πυρηνικά όπλα

Ο Πούτιν απαντά σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία δεν θα μείνει πίσω στα πυρηνικά όπλα

Η αμερικανική πλευρά δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τις δήθεν παραβιάσεις της Συνθήκης του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ότι η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την Συνθήκη σε 60 ημέρες, αν η Μόσχα δεν ομολογήσει τις εκ μέρους της παραβιάσεις της Συνθήκης. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την Συνθήκη , η Ρωσία θα αναγκαστεί να δώσει τη δική της απάντηση.

«Οι δηλώσεις του κυρίου Πομπέο έγιναν με κάποια καθυστέρηση, αρχικά παρόλα αυτά η αμερικανική πλευρά είχε δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) ενώ στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε: «Το κυριότερο επιχείρημα τους είναι ότι εμείς παραβιάζουμε κάτι. Ταυτόχρονα , ως συνήθως, δεν παρουσιάζουν τις οιεσδήποτε αποδείξεις για τις δικές μας παραβιάσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 2002 οι ΗΠΑ μονομερώς αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Συνθήκη της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς ασφάλειας γενικά. «Παρόλα αυτά εκείνοι (οι ΗΠΑ) δεν δίστασαν, αποχώρησαν ήσυχα από αυτήν και μάλιστα χωρίς να επικαλεσθούν οτιδήποτε, απλά αποχώρησαν και το ζήτημα έκλεισε. Τώρα στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αλλά σκέφτονται σε ποιόν θα προσάψουν αυτήν την απερίσκεπτη πρωτοβουλία τους» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε κατανοητά στην ουσία τους τα επιχειρήματα ότι τέτοιου είδους όπλα δεν παράγουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία. «Αυτό είναι πράγματι αληθές. Πολλές άλλες χώρες. Δεκάδες θα έλεγα, ασφαλώς και είναι σε θέση να παράγουν τέτοια όπλα, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ διμερώς αποφάσισαν να τα περιορίσουν. Τώρα προφανώς οι Αμερικανοί εταίροι μας θεωρούν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ, που οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τέτοια όπλα. Ποια είναι η απάντηση εκ μέρους μας: Είναι απλή: θα το κάνουμε κι εμείς» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Συνθήκη INF υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 1988. Η Συνθήκη αφορά πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί και αυτούς που δεν είναι ανεπτυγμένοι, μέσου βεληνεκούς ( από 1.000 έως 5.000 χιλιόμετρα ) και μικρού βεληνεκούς (από 500 έως 1000 χιλιόμετρα).

Τελεσίγραφο από ΝΑΤΟ

Το NATO κατηγόρησε επισήμως τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, με την Ουάσινγκτον να παραδίδει τελεσίγραφο 60 ημερών στην Μόσχα να ομολογήσει τις ρωσικές παραβιάσεις – κατά τις ΗΠΑ – της Συνθήκης.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να ξεκινήσει εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη.

«Οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και τοποθετήσει ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης INF και εγείρει σημαντική απειλή στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

Η Συνθήκη, που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαγόρευε την ανάπτυξη, την παραγωγή ή την αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει «πολλές συστοιχίες με πυραύλους SSC-8», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.

«Το βεληνεκές τους θέτει άμεση απειλή στην Ευρώπη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τους νατοϊκούς ομολόγους του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την 20ή Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την INF. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «προστατευθεί» η Συνθήκη, που χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου.

Για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της να καταγγείλει τη σύμβαση INF, πρέπει από τη μια η Ρωσία να «παραδεχθεί» ότι επιδόθηκε σε προσπάθεια «εξαπάτησης» των ΗΠΑ και, από την άλλη, να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης