Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γερουσιαστή Bob Menendezεπικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Η συνάντηση έχει σημασία ,γιατί ο Μενεντέζ είναι εκείνος που πριν μερικές ημέρες είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας ,αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο παραλαβής των F-35, αν η Άγκυρα επιλέξει να πάρει τους S-400.

O κ. Μενέντεζ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν μερικές ημέρες είχε πει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν τα F-35. Δεν θα πάρουν τα F-35, γιατί θα υπάρξουν κυρώσεις βάσει των κανόνων που υπάρχουν σήμερα».

«Πρόκειται για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία και αυτή είναι μια πράξη που επιφέρει κυρώσεις για οποιονδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκία. Και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την άμυνά μας τοποθετώντας αεροπλάνα F-35 δίπλα στους S-400 π ου θα μπορούσαν να κατασκοπεύσουν την “καρδιά” του συστήματος και της τεχνολογίας που έχουμε στα F-35» πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ακόμη: «Άρα αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και αυτό είναι κάτι που ακόμη και αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο ασφαλείας, έχουν επίσης καταστήσει σαφές. Αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί».

Επιπλέον, επισήμανε πως «το Κογκρέσο έχει τη “δύναμη του πορτοφολιού”. Το οποίο σημαίνει πως δίνουμε χρήματα για ζητήματα που αφορούν τη στρατιωτική μας παρουσία, τη συλλογική αμυντική μας λειτουργία καθώς και τους οικονομικούς σκοπούς. Στο τέλος της ημέρας, το Κογκρέσο έχει σημαντικό λόγο στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής, αφού έχει τη δύναμη του πορτοφολιού».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016