Μετά από την προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως η τουρκική προκλητικότητα έχει περιοριστεί στα λόγια και στις δηλώσεις. Δυστυχώς δεν είναι έτσι… Μια σειρά γεγονότων δείχνει ότι η Τουρκία ψάχνει με επιμονή να βρει “τρύπα στο φράχτη μας” και να μας φέρει σε δύσκολη θέση.

Πολλά φαινομενικά μικρά περιστατικά σε μικρά νησιά του Αιγαίου, αλλά και στον Έβρο δείχνουν πως οι Τούρκοι “τσεκάρουν” αντανακλαστικά, αντιδράσεις και προθέσεις. Ταχύπλοα φουσκωτά προσεγγίζουν μικρά νησιά στα οποία υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες θέλοντας να “μετρήσουν” τις αντιδράσεις ή να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και εκφοβισμού. Περίεργες κινήσεις παρατηρούνται και στην περιοχή του Έβρου, μια πάντα πολύ δύσκολη περιοχή.

Αυτές οι προκλήσεις που έχουν προστεθεί στις γνωστές ναυτικές και αεροπορικές προκλήσεις αφορούν κυρίως το Στρατό Ξηράς ο οποίος προφανώς θα ΄χει “διαβάσει” τις τουρκικές προθέσεις. Το δύσκολο είναι να προβλέψεις που θα εκδηλώσουν οι Τούρκοι την “μεγάλη πρόκληση” και πως θα ενεργήσουν. Ποιο δηλαδή θα ΄ναι το σενάριο που θα επιχειρήσουν να υλοποιήσουν. Το μόνο βέβαιο είναι ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα ή ακόμη και να την σύρουν σε μια κατάσταση κλιμακούμενης έντασης που η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει.

Για όλα αυτά ελπίζουμε πως θα ΄χουν γνώση οι φύλακες του ΣΞ.

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016