Λιβύη: Πυροβολισμοί και εκρήξεις στην Τρίπολη

Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν στο κέντρο της Τρίπολης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα καθώς η δύναμη του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μάχεται με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης γύρω από το εκτός λειτουργίας διεθνές αεροδρόμιο και στην περιοχή Άιν Ζάρα. Οι μάχες ανάμεσα στη δύναμη του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και στρατευμάτων πιστών στην κυβέρνηση της Τρίπολης του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ έχουν εκτοπίσει 9.500 ανθρώπους από την πρωτεύουσα, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εκτοπισμού «χιλιάδων αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων» ανθρώπων.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις OCHA ανέφερε πως 3.500 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους στην Τρίπολη τις τελευταίες 24 ώρες και πως το 90% εκείνων που ζήτησαν να απομακρυνθούν δεν μπορούν να μετακινηθούν σε σχετικά ασφαλέστερες περιοχές. Αργά χθες Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις δυνάμεις του LNA να σταματήσουν την επίθεσή τους. Οι δυνάμεις του εφόρμησαν από το προπύργιό τους στην ανατολική Λιβύη προκειμένου να καταλάβουν τον αραιοκατοικημένο, πλούσιο σε πετρέλαιο νότο προτού κατευθυνθούν προς την Τρίπολη, έδρα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης του Σάρατζ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016