Κώστας Γεωργάκης: Ένα ελεύθερος άνθρωπος…

Μια πράξη αντίστασης στη χούντα που μάλλον δεν έχει προβληθεί αρκετά. Η επιλογή του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη να αυτοπυρποληθεί σε κεντρικό σημείο της Γένοβας στην Ιταλία, συγκλονίζει.

Ο Κώστας Γεωργάκης ήταν μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Έφυγε για την Ιταλία, όπου και σπούδαζε  γεωλόγος. Λίγο πριν το θάνατό του δίνει μια συνέντευξη χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, στην οποία δηλώνει πως η Χούντα είχε καταφέρει να διεισδύσει στις ελληνικές οργανώσεις της Ιταλίας. Δέχεται απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του. Πιέζεται να σταματήσει την αντιφασιστική του δράση. Φοβούμενος ότι το καθεστώς  αργά ή γρήγορα θα έκανε κακό στην οικογένειά του στην Ελλάδα,  αποφασίζει να προβεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της Χούντας.

Γράφει στον πατέρα του : «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα. Αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο».

Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, ο Γεωργάκης βγαίνοντας κοστουμαρισμένος από ένα μαύρο φιατάκι θα λουστεί με βενζίνη και θα αυτοπυρποληθεί, φωνάζοντας Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν : Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα.

Θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης, για να καταλήξει λίγο αργότερα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016