Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
04/08/2018 | 17:19 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ιωάννης Μεταξάς: Οι μύθοι και η πραγματικότητα για έναν παντελώς άκαπνο στρατιωτικό

Ιωάννης Μεταξάς: Οι μύθοι και η πραγματικότητα για έναν παντελώς άκαπνο στρατιωτικό

Κάθε 4η Αυγούστου ,αλλά και κάθε 28η Οκτωβρίου παρατηρείται το φαινόμενο της “αποθέωσης” του Ιωάννη Μεταξά. Τα όποια θετικά μέτρα πήρε όσο χρόνο είχε την εξουσία μέσω δικτατορίας δεν πρέπει όμως να καλύπτουν και αλήθειες ,μάλλον δυσάρεστες για τους θαυμαστές τους. Επειδή κι εμείς εδώ στο militaire.gr έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν κείμενα που οι συντάκτες τους τόνιζαν τα “καλά” του Μεταξά κι επειδή βλέπουμε ακόμη και πολιτικά κόμματα (!) στο facebook να εκθειάζουν με φωτογραφίες τον Ιωάννη Μεταξά, ας δούμε και όσα αναφέρονται σε άλλες σελίδες της ιστορίας του, έτσι για να καταγραφούν:

Ο Ιωάννης Μεταξάς από την Ιθάκη, γόνος οικογένειας από την Ιθάκη, πήγε “εσωτερικός” σε στρατιωτικό σχολείο στα 14 του. Αποφοίτησε στα 19 και ήταν φανατικός “βασιλικός”.

Ανθυπολοχαγός ακόμη μετατέθηκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών σε επιτελική θέση!!! Η εξήγηση απλή. Ο τότε Υπουργός Στρατιωτικών ήταν και θείος του.

Επόμενη μετάθεση η θέση του υπευθύνου των εμπιστευτικών αρχείων. Από τότε υπήρχε …αξιοκρατεία στο στράτευμα.

Γνώρισε τον διάδοχο του θρόνου, Κωνσταντίνο και συνδέθηκε με την βασιλική οικογένεια.

Το 1898 πήρε υποτροφία από τον Βασιλιά για στρατιωτικές σπουδές στη Γερμανία. Το 1902 αποφοίτησε από την Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου. Όπως προκύπτει δεν ήταν και τόσο “επιχειρησιακός”…

Η άνοδος του Βενιζέλου και η εκδίωξη του Βασιλιά “φρέναραν” τη στρατιωτική του καριέρα. Ήδη είχε τη ρετσινιά του φιλογερμανού…

Το 1916 ο Βενιζέλος τον αποστράτευσε. Στα υπέρ του πολλοί προσμετρούν τις δυσοίωνες πάντα προβλέψεις του για την Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Γεώργιος Βλάχος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αν και ήταν φανατικός αντιβενιζελικός έγραψε για τον Μεταξά:

«Φύγε απ’ εδώ, Ανθρωπε μικρέ, που περίμενες να κατασκευάσης πρωθυπουργικόν φράκον από τα ράκη. Φύγε από εδώ, ανυπότακτε στρατιώτα των αναγκών μου, αυτόκλητε κηδεμόνα της ατυχίας μου, τέκνον άχρηστον, άνθρωπε μηδέν. Αυτό θα έλεγε εις τον Αντιστράτηγον κ. Μεταξάν, δακρύουσα η Ελλάς, αν έστρεφε ποτέ προς τον κ. Μεταξάν η Ελλάς τα βλέμματα».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, εφημ. «Καθημερινή», 25 Αυγούστου 1922

Ο Μεταξάς δεν πρέπει να ξεχνάμε υπήρξε από τους πρώτους υμνητές του Κεμάλ Ατατούρκ! Όταν πέθανε ο Κεμάλ έγραψε:
«Αποτίουσα φόρον τιμής εις την μνήμην του περιφανούς αρχηγού, του γενναίου στρατιώτου, του πεφωτισμένου αναμορφωτού της Τουρκίας, η Ελλάς ουδέποτε θα λησμονήσει ότι ο πρόεδρος Κεμάλ Αττατούρκ υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Ελληνοτουρκικής συνεννοήσεως και ότι σφυρηλάτησε τους δεσμούς της αδιαλύτου φιλίας, ήτις ενώνει τις δύο χώρες μας εν τω κοινώ ιδεώδες της ειρηνικής συνεργασίας. Θα διατηρήσει πιστώς την συγκινημένης ανάμνησιν του μεγάλου εκλιπόντος, του οποίου το κραταιόν έργον θα κατευθύνη δια παντός τα τύχας του ευγενικού τουρκικού έθνους”.

Ο Μεταξάς κατέβηκε στις εκλογές του 1936 με το κόμμα του ,τους «Ελευθερόφρονες». Το αποτέλεσμα ήταν μια τραγωδία. Με το ζόρι είχε πάρει κάτι λιγότερο από 50.000 ψήφους. Κι όμως στις 13 Απριλίου ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄, χωρίς να ενημερώσει κανέναν διόρισε τον Μεταξά πρωθυπουργό!!! Λίγους μήνες μετά , στις 4 Αυγούστου,παραμονή 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, επικαλούμενος τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και την ασταθή διεθνή κατάσταση, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε την απόφασή του να αναστείλει επ’ αόριστον την ισχύ πολλών διατάξεων του Συντάγματος που κατοχύρωναν τις προσωπικές και συλλογικές ελευθερίες και να διαλύσει τη Βουλή!

Ο Βασιλιάς εξέδωσε δύο παράνομα διατάγματα με τα οποία επιβλήθηκε δικτατορία.
Κάθε δικτάτορας πρέπει να ΄χει κι ένα παραμύθι να “πουλήσει”. Ο Μεταξάς είχε το αφήγημα του “Γ΄Ελληνικού Πολιτισμού”. Την ίδια περίοδο ο Μουσολίνι είχε τη “Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία” και ο Χίτλερ το Γ’ Ράϊχ.

Ο Γ΄Ελληνικός Πολιτισμός περιελάμβανε βασανιστήρια, διώξεις ,εξορίες και υποχρεωτική εγγραφή των νέων στην ΕΟΝ!
Του πιστώνουν την θέσπιση του 8ωρου και την ίδρυση του ΙΚΑ. Κάποιοι μας υπενθυμίζουν ότι όλα αυτά είχαν ψηφιστεί επί Βενιζέλου : το 1931 ιδρύεται η Εργατική Εστία, το 1932 ψηφίζεται το 8ωρο, το 1934 ψηφίζεται ο νόμος περί κοινωνικών ασφαλίσεων (ΙΚΑ), ενώ από το 1935 εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για τον Ιωάννη Μεταξά της 28ης Οκτωβρίου , θα επανέλθουμε τις ημέρες της επετείου…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης