Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
15/12/2019 | 06:08 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Η στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μέσα από την τροπολογία που κατέθεσε

Η στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μέσα από την τροπολογία που κατέθεσε

Η τροπολογία για τον Εθνικό Συντονιστή για το μεταναστευτικό και για τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων ,έχει προκαλέσει συζητήσεις και πάρα πολλά ερωτήματα εντός Ενόπλων Δυνάμεων. Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα ΄ναι από δω και πέρα ο ρόλος των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων , οι οποίοι όπως προκύπτει από το κείμενο της τροπολογίας δεν θα ΄χουν τον πρώτο λόγο.

Ας δούμε όμως παράγραφο, παράγραφο την τροπολογία, γιατί έχει πολλά και ενδιαφέροντα για σχολιασμό.

Το πρώτο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλάζει τελείως. Δεν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που προσκαλούσε πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδού τι αναφέρεται στην τροπολογία:

Η δεύτερη παρατήρηση-ερώτημα που προκύπτει από την ανάγνωση της τροπολογίας είναι γιατί η ΝΔ όταν έγινε κυβέρνηση κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για να δημιουργήσει ένα άλλο με πιο “χακί χρώμα”; Αυτό προκύπτει από το κείμενο της τροπολογίας, στο οποίο προσπαθούν να εξηγήσουν την ανάγκη του Εθνικού Συντονιστή και του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Στόχος της τροπολογίας είναι να υπάρχουν γρήγορες αντιδράσεις, όταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα παρουσιάζει έξαρση. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ακολουθηθούν διαδικασίες εξπρές όπου και όταν χρειαστεί. Το επισημαίνουμε ,γιατί και αυτό αποτελεί μια πλήρη στροφή σ΄ όσα έλεγε η ΝΔ όσο ήταν αντιπολίτευση.

Για τον ίδιο λόγο, όλο το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού αναλαμβάνουν επί της ουσίας δύο άνθρωποι: ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει στα στελέχη των ΕΔ έχουν να κάνουν με τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, ο οποίος θα υπάγεται απ΄ ευθείας στον Εθνικό Συντονιστή. Αυτός ο φορέας σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία θα αναλάβει τα πάντα σ΄ ότι έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Για να κάνει αυτές τις επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσει προσωπικό από τις ΕΔ, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας. Προσωπικό που θα λαμβάνει οδηγίες προφανώς από τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων και τον Εθνικό Συντονιστή. Τα Γενικά Επιτελεία και οι Αρχηγοί τους θα ΄χουν λόγο; Με δεδομένο το κύριο έργο που έχουν οι ΕΔ, το οποίο δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, τα Γενικά Επιτελεία θα ΄χουν το δικαίωμα να αρνηθούν μεταθέσεις προσωπικού στον Ενιαίο Φορέα Φύλαξης Συνόρων; Γενικώς θα ΄χουν κάποιο ρόλο;

Η κυβέρνηση συνελήφθη κοιμώμενη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αμέσως μετά από την εκλογή της στις 7 Ιουλίου. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών δεν αυξήθηκαν σε μια ημέρα. Απλά ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα, μέχρι που ανακάλυψαν ότι στη Μόρια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Τώρα σπεύδει να παρουσιάσει ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα είναι πιο ευέλικτο. Οι στρατιωτικοί που γνωρίζουν πλέον το προσφυγικό, αλλά και ξέρουν πως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το στράτευμα έχουν πολύ μεγάλες αμφιβολίες ότι ο στόχος της τροπολογίας θα επιτευχθεί. Αντιθέτως θεωρούν ότι η κατάσταση θα γίνει πιο πολύπλοκη και συνεπώς πιο αναποτελεσματική.

Δικαιολογημένα υπάρχει καχυποψία ότι αυτή η τροπολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Με κυριότερο την χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας. Καχυποψία που γίνεται πιο έντονη από το σχέδιο δημιουργίας μονάδων Εθνοφυλακής και σε μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και στην Αθήνα. Γι΄αυτό το θέμα ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έχει απαντήσει στη συνέντευξή του στο Militaire Magazine.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης