Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως ο γαλλικός όμιλος της αμυντικής βιομηχανίας Naval Group κέρδισε συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ για τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών Gowind για τη Ρουμανία.
Η συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας ο Naval Group αναλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό δύο υφιστάμενων ρουμανικών φρεγατών, προβλέπει την παράδοση των πρώτων πλοίων το 2022.
«Η Ρουμανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ, που αποκτά αυτού του τύπου τα πολεμικά πλοία», αναφέρει σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
«Η Gowind έχει τις ιδανικές δυνατότητες για να διασφαλίσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», προσθέτει.
Οι φρεγάτες είναι εξοπλισμένες με ραντάρ από τον όμιλο Thales και πυραύλους του ευρωπαϊκού ομίλου MBDA.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, «η Ρουμανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποκτά αυτού του τύπου τα πλοία, τα οποία εκπέμπουν μειωμένα σήματα σε όλους τους τομείς (υπέρυθρα, ραντάρ, μαγνητικά, ακουστικά) και διαθέτουν πρώτης κατηγορίας δυνατότητες ανθυποβρυχιακής μάχης, αντιαεροπορικής μάχης και μάχης εναντίον στόχων επιφανείας».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016