Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
29/06/2019 | 16:35
Militaire News

Η Γερμανία “θυσίασε” Βέμπερ για να βάλει “δικό” της επικεφαλής στην ΕΚΤ! Μαύρα…μαντάτα

Η Γερμανία

Ο ανθέλληνας Μ.Βέμπερ ευτυχώς δεν θα ΄ναι ο διάδοχος του Ζ.Κ.Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιθανότερος γι΄ αυτή τη θέση είναι ο Φρανς Τίμερμανς, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανηγυρίζουμε. Η Γερμανία έκανε πίσω στο θέμα Βέμπερ για να κερδίσει αυτό που ήθελε.Κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την τοποθέτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη στην ΕΚΤ, στη θέση του Μάριο Ντάγκι. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ΄ όλα για το χρήμα, μέσω του οποίου έχει κατακτήσει όσα δεν μπόρεσε στρατιωτικά με δυο πολέμους.

Η Μέρκελ θέλει διάδοχο του Ιταλού Ντάγκι, τον διοικητή της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν έκανε μονίμως αντιπολίτευση στον Ντράγκι στο συμβούλιο της ΕΚΤ, εκφράζοντας μάλιστα συχνά δημόσια την αντίθεσή του στις αγορές ομολόγων και στα μηδενικά επιτόκια και φθάνοντας στο σημείο να καταθέσει ως μάρτυρας κατά της ΕΚΤ σε δίκη στην Γερμανία για το πρόγραμμα OMT, που επινοήθηκε για τη διάσωση της Ιταλίας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Βάιντμαν θα ακολουθήσει πολύ σκληρότερη πολιτική από τον Ντάγκι.

Κορυφαίοι αναλυτές, όπως ο αρθρογράφος και διευθυντικό στέλεχος των “Financial Times”, Μάρτιν Γουλφ, έχουν προειδοποιήσει ανοικτά ότι είναι επικίνδυνο για τη νομισματική ένωση να πάρει τα ηνία της ΕΚΤ η Γερμανία.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο Γουλφ, «ο κ. Ντράγκι έκανε το σωστό, πρωτίστως με τη διάσημη ρήση του τον Ιούλιο του 2012 ότι εντός της δικαιοδοσίας της η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειασθεί για να διατηρήσει το ευρώ. O κ. Ντράγκι μεταμόρφωσε την ΕΚΤ από έναν απόγονο της παλιάς Bundesbank σε σύγχρονη κεντρική τράπεζα, η οποία δεν βασίζεται σε μια λογική που είναι κατάλληλη για μια μικρή ανοιχτή οικονομία, αλλά για μια σύνθετη, μεγάλη οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο διάδοχος του θα διαθέτει την ευφυία, την ευελιξία και το κουράγιο που απαιτείται για να αντιδράσει σε οτιδήποτε συμβεί».

Όπως τόνισε ο Γουλφ,ο Βάιντμαν είναι “η πιο ριψοκίνδυνη επιλογή ,γιατί έχει αντιταχθεί σε πολλούς από τους νεωτερισμούς του κ. Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Kατέθεσε μάλιστα ενάντια στο πρόγραμμα OMT ενώπιον του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να είναι σε θέση να τον αναγκάσει να κάνει το σωστό, σε περίοδο κρίσης. Αλλά αυτός θα ήταν ένας τρελός τρόπος να διοικηθεί μια τράπεζα”.

Ο Γουλφ επισημαίνει ακόμη ότι “η Γερμανία έχει τεράστιο οικονομικό όφελος από το ευρώ. Ένας Βάιντμαν ο οποίος θα το είχε πει αυτό επανειλημμένα και ο οποίος θα είχε επίσης στηρίξει τις κινήσεις της ΕΚΤ θα έκανε μεγάλη διαφορά στην πολιτική της ευρωζώνης.Δυστυχώς δεν έχουμε δει έναν τέτοιον Βάιντμαν. Αντίθετα, εκπροσώπησε και άρα δικαιολόγησε την επικριτική γερμανική στάση. Αν ακολουθήσει αυτή τη στάση και ως πρόεδρος, θα είναι καταστροφή. Αν υιοθετήσει μια ευρύτερη αντίληψη, θα είναι ευλογία. Αυτό, και όχι η εθνικότητα του, είναι το ζήτημα. Δεν μπορεί να υπάρξει αντίρρηση σε έναν Γερμανό πρόεδρο. Αντιθέτως, ένας ρεαλιστής και λογικός Γερμανός πρόεδρος θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης