Η είδηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας Brussels Times και δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό: η  φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που αναπτύσσει εμβόλιο κατά του  κοροϊού κι έχει ήδη εξασφαλίσει παραγγελίες εκατομμμυρίων δόσεων, έχει ζητήσει να μην θεωρηθεί υπεύθυνη για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου!

Καθώς βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών σε ανθρώπους ,η AstraZeneca έχει υποβάλει πολλά αιτήματα για προστασία της  από μελλοντικές αξιώσεις αποζημιώσεων.

Το αίτημα να μην θεωρηθεί υπεύθυνη για πιθανές παρενέργειες, χαρακτηρίζεται σοκαριστικό από ειδικούς. Στο Βέλγιο…

«Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτόν τον τρόπο, αλλά, στην Ευρώπη, όχι», δήλωσε ο Stefaan Callens, καθηγητής  ιατρικού δικαίου στο KU Leuven, στο HLN.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής ιατρικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας χαρακτήρισε το αίτημα «ελαφρώς σοκαριστικό», λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό, τι διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη των προϊόντων», δήλωσε ο Vansweevelt. «Κάθε παραγωγός που διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να το ξεφύγει από αυτό. “

Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες προμηθειών έχουν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους, αλλά αρνήθηκε να τις κατονομάσει.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016