Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία
17/07/2020 | 06:03 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Η ελληνική THEON SENSORS “χτυπά” με αξιώσεις μεγάλο γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα!

Η ελληνική THEON SENSORS

Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία ελληνικής εταιρείας, δείχνει ότι η αμυντική βιομηχανία έχει σφυγμό. Κι αυτό θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε. Ειδικά όσοι για πολλά χρόνια θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι “δεν υπάρχει ελπίς”. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Μία ελληνική εταιρεία η ΤΗΕΟΝ SENSORS, διεκδικεί ένα μεγάλο πρόγραμμα στη Γαλλία, έχοντας αντίπαλο την THALES.

 Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις στον διεθνή τύπο , η ΤΗΕΟΝ SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) έχει προχωρήσει σε κοινοπρακτική συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE για την από κοινού συμμετοχή και υποβολή προσφοράς στο δημόσιο διαγωνισμό ΒΙ-ΝΥΧ που διαξάγεται από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, για την προμήθεια 10.000 δίκυαλων οργάνων νυχτερινής όρασης σε χρονικό ορίζοντα 8 ετών.

 Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια δυνητική αγορά εντός των χωρών του ΝΑΤΟ, η γαλλο-ελληνική κοινοπραξία ΤΗΕΟΝ SENSORS & SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο όργανο νυχτερινής όρασης, με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από πελάτες του διάσημου και best seller ΝΥΧ της ΤΗΕΟΝ SENSORS, παρουσιάζοντας ένα νέο σύστημα νυχτερινής όρασης γνωστό ως E-NΥΧ , (όπου “E” σημαίνει “Eξελιγμένο”). Με αυτό το νέο δίκυαλο, οι εν λόγω εταιρίες συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

 Σύμφωνα με τη SAFRAN και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, το E-NYX έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα NVG, τόσο από άποψη απόδοσης, όσο και από SWAP-C (Size, Weight, Power & Cost), εφόσον έχει επαυξημένο οπτικό πεδίο (Field of View – FOV) 47° μοιρών (από 40° που έχει άλλος τύπος της οικογένειας NYX), είναι ελαφρύτερο κατά 25%, διαθέτει εξελιγμένες λυχνίες 4G+ της Photonis, αλλά και εξελιγμένη εργονομία για χρήση από τους στρατιώτες ακόμη και με γάντια κατά τη διάρκεια δύσκολων επιχειρήσεων. Η προσθήκη ενός υπερσύγχρονου NVG στο χαρτοφυλάκιό της, θα επιτρέψει στη SAFRAN να παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις.

 Η συνεργασία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με τον όμιλο SAFRAN είναι πολυετής.

Τον Νοέμβριο του 2017 οι δύο εταιρίες, ΤΗΕΟΝ SENSORS και SAFRAN Vectronix, είχαν ανακοινώσει τη στρατηγική συνεργασία τους σε παρόμοιο διαγωνισμό για την παροχή οργάνων νυχτερινής όρασης στις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το 2019,  η  SAFRAN Vectronix επιλέχθηκε εκ νέου για να προμηθεύσει τις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις με 8.385 νέα όργανα νυχτερινής όρασης και να αναβαθμίσει 5.700 ήδη υπάρχοντα οργάνα night vision, έργο για το οποίο συνεργάστηκε και πάλι με τη ΤΗΕΟΝ SENSORS.

Στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ESA, η THEON SENSORS κέρδισε διαγωνισμό ύψους $250 εκατομμύρια (προϊόντα Θέων Αισθητήρες και ESA) για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης στους  Αμερικανούς Πεζοναύτες. Στον εν λόγω διαγωνισμό η Optics 1 (εταιρία της SAFRAN) συμμετείχε στο παραπάνω σχήμα με την προμήθεια του Clip-on θερμικής απεικόνισης (eCOTI) αξίας περίπου $100 εκατ.

 Ο Γενικός Διευθυντής της ΤΗΕΟΝ SENSORS, κ. Βασίλειος Σαββαΐδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, τόνισε:  «Η νέα συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, μέσα από την κοινοπραξία μας με τη SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία, σε γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ήδη η Γαλλία, λόγω της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής της προσέγγισης, έχει ανοίξει έμπρακτα τους γαλλικούς εξοπλισμούς και σε άλλες μη γαλλικές ευρωπαϊκές εταιρίες. Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και σύμφωνα με την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Γαλλικής και Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και στην παγκόσμια αγορά».

Ο Πρόεδρος της ΤΗΕΟΝ SENSORS, κ. Θωμάς Ντάκος, επισημαίνει ότι «καμία ελληνική αμυντική εταιρία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να καταθέσει προσφορά για γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα απευθείας στη Γαλλία – η πιο κλειστή μέχρι πρότινος αμυντική αγορά στην Ευρώπη και στον κόσμο».

 Για μας, τώρα που γίνονται ορθώς συζητήσεις για αύξηση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, από ένα σημείο και μετά είναι πιο υγιές, η γαλλική πλευρά να δώσει ανταπόδοση με το να είναι αντικειμενική στην αξιολόγησή της για γαλλικά προγράμματα για ελληνικές εταιρίες (όπως υπέροχα δήλωσε πρώτος ο Μακρόν), παρά να προσπαθήσει ενδεχομένως να ανεβάζει το κόστος των φρεγατών προσπαθώντας να βρει και αλλά πράγματα να κατασκευάσει στην Ελλάδα σε τομείς που δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Όλοι οι διοικούντες που τους μίλησαν, off the record, συμφωνούν με αυτό.

 Αντίπαλος της ελληνικής ΤΗΕΟΝ SENSORS  είναι η Thales (100% γαλλική προσφορά) την οποία η ΤΗΕΟΝ την έχει κερδίσει παντού.  Αναλογικά η ΤΗΕΟΝ SENSORS έχει εξοικονομήσει εκατομμύρια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνοντας ίδιας ή καλύτερης ποιότητας προϊόντα σε τιμές 20-30% φτηνότερες. Αυτή ιδανικά πρέπει να είναι η έννοια της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Μέσα στην Ευρώπη, οι καλύτεροι να κερδίσουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης