Η απειλή του COVID-19, φαίνεται ότι δεν “αγγίζει” την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Τα golden boys της κινούνται στο “δόγμα Τραμπ”, που θεωρούν ότι ο κορονοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος από την ύφεση στην οικονομία.
Η Boeing, έκλεισε μόνο μία μονάδα της ,όπου υπήρξε θάνατος εργαζόμενου από κορονοϊό.

Στο Σεντ Λούις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου η Boeing κατασκευάζει μαχητικά και άλλα αεροσκάφη η δουλειά συνεχίζεται κανονικά, όπως γράφει η Washington Post. Και δεν είναι μόνο η Boeing. Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία συνεχίζουν να εργάζονται σαν να μην υπάρχει ο COVID-19.

Παρά τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί σε κάθε πολιτεία, η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε πράσινο φως στις αμυντικές βιομηχανίες να τις “προσπεράσουν”. Η πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τον Τραμπ.

Ο Eric Fanning, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών,σε μια συνέντευξη του, είπε ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια του εργατικού δυναμικού είναι πάντα υψίστης σημασίας ,αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις που απασχολούν ανθρώπους, οπότε όταν περάσουμε από αυτή την κρίση, οι θέσεις εργασίας να υπάρχουν”.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα που τους εκπροσωπούν πιέζουν , λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσουν την εθνική ασφάλεια “είναι να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση της νόσου”.

Ο Paul Black, πρόεδρος της ένωσης μηχανολόγων στο Fort Worth, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών των F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας κάνουν “το καλύτερο που μπορούν κάτω από αυτές τις συνθήκες” για να είναι οι εργαζόμενοι ασφαλείς. Την Τρίτη όμως πληροφορήθηκε, ότι ένας εργαζόμενος ήταν θετικός στον ιό.
“Κατηγορώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το γεγονός ότι το εργοστάσιο είναι ακόμα ανοιχτό”, είπε.
Οι επικεφαλείς της Ένωσης που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της General Dynamics στο Bath Iron Works στο Maine, δήλωσαν ότι το εργατικό δυναμικό χρησιμοποιείται ως “πρόβατα για την κάλυψη των αναγκών των πελατών”.

Το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου δεν θα έβλαπτε την εθνική άμυνα, υποστηρίζουν. “Αυτό που θα μπορούσε να καταστραφεί είναι η υγεία και η ευημερία των υπαλλήλων της BIW, των οικογενειών τους και του αμερικανικού λαού”, έγραψαν σε επιστολή προς τους αξιωματούχους της εταιρείας. “Σας παρακαλούμε να κάνετε το σωστό, να κλείσετε τις εγκαταστάσεις σας “.

Ο Maine ανέφερε 118 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού την Τρίτη, αυξάνοντας τους φόβους.
Οι εταιρείες, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή – το Πεντάγωνο είναι ο κύριος πελάτης τους. Ορίζει τους κανόνες. Και αν λέει ότι παραμένουν ανοιχτά, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Ο Dirk Lesko, πρόεδρος του εργοστασίου Bath Iron Works της General Dynamics, έγραψε σε επιστολή προς τους εργαζομένους. ότι η εταιρεία “έχει λάβει αποφασιστική δράση για την καραντίνα και την παρακολούθηση των εργαζομένων και έχουμε αυξήσει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων μας χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες οδηγίες από τις ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αρχές “.

Πρόσθεσε όμως ότι η παραγωγή θα συνεχιστεί: «Παραμένουμε ανοιχτοί επειδή ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσαν εντολή να το πράξουμε ,γιατί το έργο που κάνουμε είναι τόσο σημαντικό για την υπεράσπιση του έθνους μας που δεν πρέπει να υπάρξει παύση της λειτουργίας μας”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016