Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ -μαζί με την ΕΛΛΗ- είναι δυο πολεμικά πλοία σύμβολα για τον Στόλο.
Η απόκτησή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν ένα βήμα μπροστά για τον Στόλο μας. Κανένας βέβαια δεν υπολόγιζε το 1982, θα φθάναμε το 2019, να έχουμε ακόμη στην πρώτη γραμμή αυτά τα πλοία. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το πρώτο πλήρωμα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, συναντήθηκε ξανά, μετά από 37 χρόνια.
Οι φωτογραφίες είναι απ΄ αυτή τη συνάντηση που έγινε, που αλλού, στη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Υπάρχουν απώλειες από τότε αφού κάποιοι δυστυχώς έφυγαν νωρίς.

Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση του πληρώματος παραλαβής της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ.

Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1982 έγινε ύψωση Ελληνικής Σημαίας.
Στις 5 Νοεμβρίου 1982 κατέπλευσε  στην Ελλάδα.
Πρώτος κυβερνήτης ο αντιπλοίαρχος Ν. Θεμελίδης.

Εχει λάβει επιτυχώς μέρος στις ακόλουθες επιχειρήσεις :

Dessert Shield και Dessert Storm (1990-91).
ΙΦΙΤΟΣ στο πλαίσιο της ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Ocean Shield (2010).
Unified Protector (2011).
Active Endeavour (2011)

Το όνομα “ΛΗΜΝΟΣ” δόθηκε σε ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του Ελληνικού Στόλου που διεξήχθη την 5 Ιανουαρίου του 1913, πλησίον των ακτών του ομώνυμου νησιού.
Οι νικηφόρες ναυμαχίες (ΕΛΛΗΣ και ΛΗΜΝΟΥ) του Ελληνικού Στόλου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ήταν αυτές που εξασφάλισαν την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του ΠΝ το οποίο φέρνει το όνομα “ΛΗΜΝΟΣ”.

Όπως λένε μέλη του πληρώματος παραλαβής της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, “είναι, σήμερα, το μοναδικό Πλοίο στο ΠΝ από το 1945 και μετά, που το πλήρωμά του συναντιέται συχνά, γράφει ιστορία παράδοσης και ηγεσίας, είναι ενωμένο, πιστεύει στη συνέχεια και στη ψυχή των νέων πληρωμάτων και δηλώνουν εθελοντές και έφεδροι σε κάθε περίπτωση.
Αυτή ήταν συνήθεια πληρωμάτων που συμμετείχαν στους παγκόσμιους πολέμους.
Απώλειες (θάνατοι) 13 από το πλήρωμα παραλαβής.
Την δεκαετία του 1980 μαζί με την Φ/Γ ΕΛΛΗ διατηρούσαν τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου και ήταν ο φόβος και ο τρόμος.
Σχεδιασμένο για 25 χρόνια ζωής και σήμερα διανύει το 37ο.

Από τα σπλάχνα της παραλαβής αναδείχτηταν 3 επίτιμοι Α/ΓΕΝ, 4 επίτιμοι ΑΣ και πληθώρα επιτυχημένων (και ευδοκίμως τερματίσαντες) Αξιωματικών.

“Πάντα Καλοτάξιδο”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016