Συζήτηση πολύ, κατανόηση απεριόριστη αλλά μέχρι εκεί. Οι Ευρωπαίοι που έχουν μετατρέψει την ΕΕ σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και …φιλολογική λέσχη στην οποία συζητούν δεν φαίνεται να ΄χουν σκοπό να τραβήξουν τ΄ αυτί της Τουρκίας.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στην Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κατρούγκαλο, καθώς και στη Σύνοδο Εργασίας των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναντήθηκε επίσης και συζήτησε με πολλούς ομολόγους του και όπως είπε σ΄ όλους, “αρχής γενομένης από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κ. Μογκερίνι” έθεσε τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι “να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συνθήκες. Επιπλέον, τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα. Εξέφρασα επίσης την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Επεσήμανα επίσης ότι η προκλητική συμπεριφοράς της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης , η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.
Ποιες ήταν οι απαντήσεις των ομολόγων του;
“Η απάντηση είναι ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβίαση”. Επειδή όπως πολλές φορές έχουμε γράψει τα λόγια δεν κάνουν τίποτα, ο κ.Αποστολάκης ρωτήθηκε αν τέθηκε θέμα μέτρων κατά της Τουρκίας:
“Συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες. Θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια”, είπε ο κ.Αποστολάκης .
Από συζήτηση η Ευρώπη δεν έπασχε ποτέ. Όταν έρχεται η ώρα των πράξεων γίνεται άφαντη…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016