Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
25/04/2024 | 05:10 (ενημερώθηκε 2 εβδομάδες πριν)
Militaire News

Επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών αποφοίτων ΣΜΑ, μια στρέβλωση που ζητά λύση

Επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών αποφοίτων ΣΜΑ, μια στρέβλωση που ζητά λύση

Του

Απτχου (Μ) εα Γεωργίου Βορρόπουλου

Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή ΓΕΑ

Διπλωματούχου Ηλεκτρονικού Μηχανικού ΣΜΑ

Ραδιοηλεκτρολόγου Α’

Η Κατεύθυνση Μηχανικών του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων η γνωστή ευρέως με τον ιδρυτικό της τίτλο του 1949 ως Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ), αποτελεί διαχρονικά στα 75 έτη λειτουργία της μια από τις πλέον περιζήτητες σχολές των υποψηφίων για εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εισαγόμενοι στη Σχολή ακολουθούν ένα τετραετή κύκλο σπουδών χωρισμένου σε ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της ιδιότητας του Μηχανικού Αξιωματικού. Οι σπουδαστές της Σχολής, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους σπουδών, δύνανται να ενταχθούν στις τρείς ειδικεύσεις που παρέχει η Σχολή, του Μηχανικού Αεροσκαφών, του Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και του Μηχανικού Αεροπορικών Εγκαταστάσεων.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι εφάμιλλο των Πολυτεχνικών Σχολών ποιοτικά και ποσοτικά πάρα τον τετραετή κύκλο σπουδών. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και οι σπουδαστές εκπονούν διπλωματική εργασία προκείμενου αποκτήσουν το πτυχίο τους. Με την έξοδό τους από τη Σχολή ονομάζονται Ανθυποσμηναγοί Μηχανικοί της αντίστοιχης εξειδίκευσης και εντάσσονται στη δύναμη των Αξιωματικών της ΠΑ εξασκώντας τα καθήκοντα τους ως Μηχανικοί και Αξιωματικοί.

Με το δίπλωμά τους δύνανται να εγγραφούν σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών σε πολυτεχνικές σχολές της Χώρας και του εξωτερικού, μια πρακτική που ακολουθεί η πλειονότητα των διπλωματούχων Μηχανικών ΣΜΑ.

Η στρέβλωση που παρατηρείτε διαχρονικά είναι ότι στους Μηχανικούς της ΠΑ δεν αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα απορρέοντα από το δίπλωμα τους, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Το αυτό ισχύει ακόμα και στους κατέχοντες μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ λόγω μη αναγνώρισης του βασικού τίτλου σπουδών ένεκα κενού στη σχετική νομοθεσία.

Αυτή η στρέβλωση οδηγεί τους Μηχανικούς της ΠΑ μετά την αποστρατεία τους, για οποιοδήποτε λόγο, να αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού και οδηγούνται συνήθως σε εργασιακές επιλογές εκτός Ελλάδος, στερώντας τη Χώρα από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στο τομέα της αεροναυτικής και της αεροπορικής τεχνολογίας αιχμής.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι απόφοιτοι των Λυκείων της Χώρας θα κληθούν να διεκδικήσουν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων την εισαγωγή τους στη ΣΜΑ, με την ενδεχόμενη ψευδαίσθηση ότι η Σχολή παράγει Μηχανικούς αντιστοίχους με τους Μηχανικούς των Πολυτεχνικών Σχολών της Χώρας.

Με τη πάροδο όμως του χρόνου θα  διαπιστώσουν ότι παρότι το δίπλωμα τους είναι ισότιμο με των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) τής Χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμο 3187/2003, δεν αντιμετωπίζονται από τη Πολιτεία ισότιμο με των διπλωματούχων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αναμένεται σε λίγες μέρες να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου, στο οποίο όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τα ΜΜΕ, περιλαμβάνει διατάξεις σχετιζόμενες με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), με στόχο την ανάδειξή τους σε Κέντρα Αριστείας και εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου τους με το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ. Μία πρόθεση ορθή και προς τη σωστή  κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του ανωτέρου στόχου του ΥΠΕΘΑ καθώς και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και ισότητας, το ΥΠΕΘΑ πρέπει να προχωρήσει με τόλμη στη διόρθωση της παρατηρούμενης στρέβλωσης, με πραγματική αναβάθμιση των διπλωμάτων της ΣΜΑ αλλά και των ΑΣΕΙ γενικότερα, με πλήρη αντιστοίχιση με τα διπλώματα  αντίστοιχων σχολών ή τμημάτων ΑΕΙ, όπου είναι εφικτό.

Πέραν τούτου θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα  της απόδοσης των απορρεόντων εκ των διπλωμάτων αποφοίτων ΣΜΑ, αλλά και γενικότερα των αποφοίτων ΑΣΕΙ, επαγγελματικών δικαιωμάτων, που θα τους συνοδεύουν σε όλο τον εργασιακό τους βίο, εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αναμονή πλέον να δούμε τις πραγματικές προθέσεις του ΥΠΕΘΑ με τη θέση του σχεδίου νόμου στη Διαβούλευση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης