Αναμένοντας την επιστροφή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς , το facebook που φροντίζει και για τις…αναμνήσεις μας, μας υπενθύμισε την συνέντευξη ενός Αρχηγού, την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν οι ΕΔ αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους…

Πριν από έξι χρόνια, τέτοιες ημέρες, ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τολμούσε το αδιανόητο για την ελληνική πραγματικότητα.
Ο τότε Α/ΓΕΝ Ναύαρχος, Κοσμάς Χρηστίδης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην Real News, στην οποία μίλησε “έξω από τα δόντια” για τις “αλόγιστες περικοπές” στις ΕΔ και ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ο Ναύαρχος Χρηστίδης από τότε είχε επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους που προκαλούσε η άνευ όρων παράδοση των πολιτικών στους δανειστές σ΄ ότι είχε να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αντί να εκμεταλλευθεί το γεγονός, να πάρει τη συνέντευξη του Αρχηγού και να την αξιοποιήσει ως “όπλο” έναντι των τροϊκανών, προσπάθησε να επιτεθεί στον Ναύαρχο Χρηστίδη.
Εκείνη την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, το Μέγαρο Μαξίμου ζητούσε το …κεφάλι του
Α/ΓΕΝ! Τέτοια πολιτικά αντανακλαστικά…
Δυσαρεστημένος εμφανιζόταν και ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Μ.Κωσταράκος, ο οποίος έλεγε ότι δεν ήξερε πως ο Α/ΓΕΝ θα έδινε συνέντευξη. Ο Ναύαρχος Χρηστίδης όμως τον είχε ενημερώσει για την πρόθεση του να μιλήσει σε κάποια εφημερίδα για την απαράδεκτη επίθεση που δέχονται οι ΕΔ.

Είχα τη τιμή να με εμπιστευθεί για εκείνη τη συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2012.
Τώρα μπορούμε νομίζουμε να αποκαλύψουμε και το παρασκήνιό της για να καταλάβουν όλοι ότι ο Ναύαρχος Χρηστίδης δεν έχει τυχαία το παρατσούκλι… “κράνος”.

Τετάρτη μεσημέρι 21 Νοεμβρίου 2012, το τηλέφωνό μου χτύπησε όπου στενός κι έμπιστος συνεργάτης του τότε Α/ΓΕΝ, μου είπε ότι ο Ναύαρχος είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένος και θέλει να “μιλήσει”. Δεν πίστεψα ότι ήθελε να μιλήσει δημόσια με τη μορφή συνέντευξης.
Θεωρώντας ότι στο τέλος θα έκανε πίσω, ζήτησα ένα email για να στείλω κάποια ερωτήματα, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε  μέχρι την επομένη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου να έχω τις απαντήσεις, αφού η ύλη της Real News  “έκλεινε”.
Έστειλα τα ερωτήματα και ξέχασα την υπόθεση! “Σιγά μη μιλήσει”!

Το μεσημέρι της Πέμπτης κλήθηκα στο ΓΕΝ για να παραλάβω τις απαντήσεις! Έκπληκτος!
Η συνέντευξη του Α/ΓΕΝ ήταν “ποίημα”, γιατί έλεγε πολλά με τρόπο καθόλου προκλητικό ή με ύφος που θα μπορούσε να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.
Μίλησε για τις περικοπές χαρακτηριζοντάς της δυσβάσταχτες.

Είχε ζητήσει άδεια από τον τότε ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο; Όχι είναι η απάντηση. Γιατί; Μα επειδή γνώριζε ότι θα εισέπραττε ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ!
Βέβαια τα θέματα που έθεσε ήταν γνωστά και στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και στο ΣΑΓΕ. Είχαν τεθεί πολλάκις.
Οι πολιτικοί δυστυχώς δεν μπορούσαν και ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο χρήσιμο ήταν και είναι να μιλούν οι Αρχηγοί. Στην περίπτωση Χρηστίδη όλη η κυβέρνηση ζητούσε το κεφάλι του με το που κυκλοφόρησε η εφημερίδα!
Ο μόνος που κατάλαβε ότι τα όσα έλεγε ο Ναύαρχος και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως επιχειρήματα έναντι των δανειστών, ήταν ο τότε Γ.Γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.
Ο Α/ΓΕΝ δεν αποστρατεύθηκε εκείνη τη Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Έφυγε λίγο αργότερα!!!

Θυμίζουμε έτσι για την ιστορία, σε τίτλους, τις δηλώσεις που είχαν κάνει πολιτικοί όλων σχεδόν των κομμάτων για τη συνέντευξη Χρηστίδη.
Όλοι αποδέχονταν το δίκιο των όσων έλεγε ο τότε Α/ΓΕΝ.
Θυμόμαστε φυσικά τι ακολούθησε: οι ΕΔ αφέθηκαν κυριολεκτικά απροστάτευτες στα νύχια των δανειστών από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Κάποιες από τις δηλώσεις:

Αδ. Γεωργιάδης (ΝΔ): Η συνέντευξη αντικατοπτρίζει το πραγματικό αίσθημα οργής στις ΕΔ.

Δ. Κυριαζίδης (ΝΔ): Ιδιαίτερη προσοχή στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ.

Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) : «Η παρέμβαση του Αρχηγού του ΓΕΝ είναι μια παρέμβαση ευθύνης».

Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) Η κραυγή του αρχηγού να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Κ. Σπηλιόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Οι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΝ θέτουν ένα κρίσιμο θέμα.

Κ. Μαρκόπουλος (τότε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) : «Η στρατιωτική ηγεσία είναι πιο μπροστά από την πολιτική».

Τ. Κουϊκ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) : «Ο Αρχηγός τίμησε τη στολή του και τίμησε το λόγο του».

Β. Οικονόμου (τότε ΔΗΜΑΡ) :  «Καταθέτει την αγωνία του ο αρχηγός».

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια οικονομικά αιτήματα των ενστόλων.

Μάρκος Μπόλαρης (τότε ανεξάρτητος βουλευτής): Ώρα ευθύνης για όλους.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016