Ήταν ίσως η μεγαλύτερη υποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων όλων των εποχών.Κι όμως χάρη στην επιτυχία της καθορίστηκε η τύχη ενός πολέμου.Που τελικά τον κέρδισαν αυτοί που υποχώρησαν! Η Δουνκέρκη και μια περίεργη διαταγή του Χίτλερ ήταν από τα καθοριστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

19 Μαΐου 1940:

Ο  Χίτλερ  δίνει εντολή στα γερμανικά στρατεύματα να επιτεθούν κατά της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.Η προέλαση των Γερμανών  ήταν εύκολη. Ο αρχιστράτηγος Φέντορ φον Μποκ κατέλαβε τα βελγικά εδάφη. Συνέχισε απρόσκοπτα την πορεία του διατρέχοντας όλο το Βέλγιο. Από τις 17 Μαΐου τα γερμανικά άρματα μάχης του 19ου σώματος υπό την αρχηγία του στρατη­γού Χάιντς Γκουντέριαν βρίσκονταν στον ποταμό Σομ και συ­νέχισε προς τα δυτικά παίρνοντας πορεία για την ακτή του Ατλαντικού. Η κατάσταση για τις συμμαχικές δυνάμεις έγινε έτσι ασφυκτική , αφού οι Γάλλοι βρίσκονταν πολύ νοτιότερα, για να υπερασπιστούν το Παρίσι, αφήνοντας έτσι τα βρετανικά στρατεύματα ακάλυπτα.

Την ίδια μέρα με εντολή  του Τσώρτσιλ, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό τέθηκε σε επιφυλακή προκειμένου να σχεδιάσει τη διά­σωση των στρατευμάτων που βρίσκονταν στην απέ­ναντι πλευρά της Μάγχης .

20 Μαΐου 1940:

400.000 χιλιάδες στρατιώτες του βρετανικού, γαλλικού και βελγικού στρατού, είχαν αποκλει­στεί από τις γερμανικές στρατιές, ενώ η 2η μεραρ­χία του 19ου Σώματος Τεθωρακισμένων έφτασε στην ακτή του Ατλαντικού στην Αμπβίλ της Μάγ­χης. Οι σύμμαχοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στη Δουνκέρκη.

Η περίεργη διαταγή του Χίτλερ

Στις 22 Μαίου ο Χίτλερ δίνει μια διαταγή που έμοιαε τελείως παράδοξη. “Φρενάρει” την προέλαση των δυνάμεων του προς την Δουνκέρκη λόγω κούρασης των στρατευμάτων. Αυτή η διαταγή σε συνδυασμό με τον πολύ κακό καιρό που δεν επέτρεπε πτησης της γερμανικής αεροπορίας έδωσαν τη δυνατότητα στα συμμεχικά στρατεύματα να διασωθούν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν ο Βρετανικός στρατός εξολοθρεύονταν ολοκληρωτικά στις ακτές της Δουνκέρκης.

Η επιχείρηση άρχισε στις 24 και ολοκληρώθηκε στις 27 Μαίου 1940. Ακολούθησε η μάχη της Δουνκέρκης την οποία υπερασπίστηκε η 2η μεραρχία του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώ­ματος, μαζί με Γάλλους. Τελικά η Δουνκέρκη “έπεσε” στις 31 Μαίου.

Οι τελευταίοι Βρετανοί απεγκλωβίστηκαν στις 4 Ιουνίου.

Συνολικά διέφυγαν 338.226 στρατιώτες.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016