Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
22/06/2016 | 06:45
Militaire News

BREXIT: Στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

BREXIT: Στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

‘Ενα 24ωρο πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών για την έξοδο ή την παραμονή τους στην ΕΕ,η ανησυχία είναι διάχυτη αν και η αίσθηση που επικρατεί από τις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι το Brexit,οριακά έστω δεν θα κερδίσει.Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ…σώθηκε,αλλά ότι πήρε μια μικρή αναβολή η διάλυσή της.Η οποία αν συνεχίσει την ίδια πορεία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Στις ΗΠΑ πάντως όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,κάνουν σχετικές προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα και στην Ιρλανδία ανησυχούν:

Οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, συζήτησαν χθες για το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προγραμματισμένη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με μια δήλωση του υπουργείου Οικονομικών.

“Κατά τη διάρκεια της διευθυντικής συνόδου, η επιτροπή συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, καθώς και την πιθανότητα της απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανακοίνωσε το υπουργείο περιληπτικά για τη συνάντηση.

Αύριο οι πολίτες της Βρετανίας θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας να περιγράφεται δημοσίως ως “Brexit”.

Στο Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας, που αποτελείται από τους επικεφαλής όλων των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστών στις ΗΠΑ, έχει ανατεθεί ο ρόλος της αποτίμησης πιθανών απειλών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και της πρόληψης κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κρίση του μεγέθους της κατάρρευσης του 2007-2009.

Τα άλλα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Εμπορευμάτων Τίμοθι Μάσαντ, ο οποίος είχε πρόσφατα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τον εναρμονισμό των κανονισμών χρηματοπιστωτικών παραγώγων, και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μαίρη Τζο Γουάιτ.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν η οποία αποτελεί μέλος του Συμβουλίου δεν συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση, η οποία κάλυψε μεταξύ άλλων και το θέμα των προτεινόμενων κανονισμών για ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Γέλεν μίλησε χθες κατά την προγραμματισμένη αναφορά της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας και επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» και να επηρεάσει την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

Τα μέλη του Συμβουλίου συγκλήθηκαν επίσης σε ανοιχτή συνεδρία όπου συζήτησαν την ετήσια αναφορά του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Στην αναφορά του το Συμβούλιο επισημαίνει την επιρροή στην οιικονομία του Βρετανικού δημοψηφίσματος, της ανασφάλειας περί της οικονομικής συμφωνίας της Ελλάδας και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και προσθέτει ότι η μετανάστευση από εμπόλεμες χώρες “έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή”.

Ανησυχία στην Ιρλανδία

Είναι πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ακόμη και στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι στη χώρα αυτή ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξάγεται αύριο Πέμπτη, τόνισε χθες βράδυ ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Η Βρετανία, που γειτονεύει με την Ιρλανδία και είναι ο σημαντικότερος εμπορικός της εταίρος, κινδυνεύει να απολέσει την απρόσκοπτη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών εάν οι εκλογείς αποφασίσουν να ταχθούν υπέρ του Brexit, της αποχώρησης από την ΕΕ.

Ενώ η Νορβηγία ανήκει στην ενιαία αγορά, χάρη σε μια εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ, η Ελβετία, που επίσης δεν είναι κράτος μέλος, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αυτήν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει ότι η Βρετανία θα χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν επιλέξει την αποχώρησή της από την Ένωση.

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία», είπε ο Νούναν, εξηγώντας ότι η Βρετανία «είναι ο σημαντικότερος πελάτης μας».

Σε δηλώσεις του στο δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, ο Μάικλ Νούναν τόνισε ότι «στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν μετά το (σ.σ. ενδεχόμενο) Μπρέξιτ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο διότι είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και ο πιο σημαντικός μας πελάτης».

Πάντως ο Νούναν —που νωρίτερα χθες διαβεβαίωσε πως το πλήγμα για την ιρλανδική οικονομία από την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «διαχειρίσιμο»— πρόσθεσε ότι αισιοδοξεί διότι περιμένει πως οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης