Από τη δολοφονία Καποδίστρια μέχρι σήμερα “ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες”; Δ.Σταθακόπουλος-Α.Κούκος

Ναύπλιο, 27 Σεπτεμβρίου 1831, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 5.35 το πρωί, ο Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονείται. Είχε προλάβει να κάνει αρκετά, όχι όλα όσα ήθελε και πίστευε. Το όραμα του να γίνει η Ελλάδα χώρα ουδέτερη, ειρηνική, χώρα πολιτισμού, κράτος Ιερόν για όλη την ανθρωπότητα,πνίγηκε στο αίμα.

Η συνέχεια γνωστή:

Ακολούθησαν 7 πόλεμοι, 3 εμφύλιοι, 6 πτωχεύσεις… Σ΄ όλη αυτή τη πολύ δύσκολη πορεία, πάντα μας κατατρέχει το “σύνδρομο του προστάτη”. Όπως και τότε που σκοτώσαμε τον Καποδίστρια ο οποίος έγραφε: « Πρέπει η Ελλάς να κηρυχθεί ομοφώνως δια των Μεγάλων Δυνάμεων χώρα αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο εις τας Επιστήμας και την διαφώτιση του ανθρώπινου γένους, το έδαφος της να κηρυχθεί εκ των έξω απρόσβλητο, εσωτερικά δε να κρατηθεί μακράν πάσης ξένης αναμίξεως….. τέλος οφείλει η Ελλάς να κηρυχθεί δια όλη την ανθρωπότητα κράτος Ιερόν, κέντρο εκπαιδεύσεως όλων των Εθνών!”

 

Οι “προστάτες” από τότε είναι η εμμονή μας και σε κάποιον απ΄ αυτούς πάντα προσβλέπουμε στα δύσκολα που σ΄ αυτή τη χώρα ποτέ δε σταματούν. Το ζούμε και σήμερα ,μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας…

“Ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες”; Από τη δολοφονία του Καποδίστρια μέχρι σήμερα απάντηση στο ερώτημα δεν έχουμε δώσει…Τη μακρά αυτή διαδρομή μας την παρουσιάζουν δύο εξαιρετικοί γνώστες της ιστορίας μας: Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος ,Οθωμανολόγος και Νομικός και ο Δρ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Ιστορικός , Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια που από το 2018 μετονομάζεται σε Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Μεταξύ άλλων μας αποκαλύπτουν όλα όσα ο Καποδίστριας είχε πει και γράψει για τους Τούρκους. Χωρίς καμία απολύτως “χρονική προσαρμογή” θα μπορούσαν να ειπωθούν σήμερα!