Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε σήμερα υπέρ της εκταφής του λειψάνου του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και της απομάκρυνσής του από το κρατικό μαυσωλείο στο οποίο είχε ενταφιασθεί όταν πέθανε το 1975, βάζοντας πιθανόν ένα τέλος σε δεκαετίες διαμάχης σχετικά με τον τόπο της ταφής του.
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ να προχωρήσει στα σχέδιά της να απομακρύνει το λείψανο από το μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων και να το μεταφέρει στον οικογενειακό τάφο του Φράνκο στο Μινγκορούμπιο Ελ Πάρντο, ένα πιο διακριτικό κρατικό κοιμητήριο στα περίχωρα της Μαδρίτης.
Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από τη νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο των ετών 1936-1939 και μέχρι τον θάνατό του το 1975.
Οι Σοσιαλιστές ήθελαν από καιρό να μετατρέψουν το συγκρότημα της Κοιλάδας των Πεσόντων, που βρίσκεται έξω από τη Μαδρίτη, σε μνημείο για τα θύματα του εμφύλιου πολέμου, τον οποίο ξεκίνησε ο Φράνκο και στη διάρκειά του σκοτώθηκαν περίπου 500.000 άνθρωποι.
Σχεδόν 34.000 νεκροί του εμφύλιου πολέμου είναι ενταφιασμένοι εκεί, περιλαμβανομένων πολλών που πολέμησαν με το μέρος των ηττηθέντων Δημοκρατικών και των οποίων οι σοροί μεταφέρθηκαν εκεί κατά τη δικτατορία του Φράνκο χωρίς άδεια από τις οικογένειές τους.
Το δικαστήριο «συμφώνησε ομοφώνως να απορρίψει στο σύνολό της την προσφυγή που είχε κατατεθεί από την οικογένεια του Φρανθίσκο Φράνκο σε σχέση με την εκταφή του Φρανθίσκο Φράνκο, η οποία έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση», αναφέρεται στη δήλωση του δικαστηρίου.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016