Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
26/03/2018 | 20:43
Militaire News

Άνω κάτω η Ευρώπη με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών! Θα απαντήσει η Μόσχα

Άνω κάτω η Ευρώπη με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών! Θα απαντήσει η Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την «μεγαλύτερη απέλαση» Ρώσων πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία, απαιτώντας από 60 εξ αυτών να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός επτά ημερών, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απέλαση 48 πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών που εδρεύουν στην αμερικανική επικράτεια και ακόμη 12 εργαζομένων της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.
Η ενέργεια, συντονισμένη με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε ως αντίποινα στη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Απάντηση της Ρωσίας από τη Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε σήμερα ότι η Βρετανία ουσιαστικά επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Όταν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε τίποτα δεν θα την συνδέει με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι ελεύθερο να δρα όπως θέλει. Όμως οι χώρες που μένουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι δέσμιες της λεγόμενης αντιρωσική αλληλεγγύης που τους υπέβαλαν οι Βρετανοί, σημείωσε η εκπρόσωπος.
“Όλα αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (απελάσεις , ανακλήσεις κλπ), θα γίνουν εν ονόματι αυτής της περιβόητης αλληλεγγύης. Και θα ήταν ίσως κατανοητό αν συνέχιζε να μένει (σ.σ. η Βρετανία στην ΕΕ). Όμως η Βρετανία φεύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το διαζύγιο είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή , η χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός της « αλληλεγγύης» και φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, γράφει στο λογαριασμό της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απάντηση στις απελάσεις και διευκρίνισε: Στην υπόθεση αυτή το θέμα δεν είναι ο αριθμός των διπλωματών που απελαύνονται αλλά το λαθεμένο αυτής της απόφασης. Διότι έχουμε πει ότι η αποκαλούμενη «υπόθεση Σκριπάλ» δεν έχει κανένα αποδεικτικό για να σταθεί.

Και η Αλβανία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς.
Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

Η Μαδρίτη έτοιμη για απέλαση δύο Ρώσων

Η Ισπανία θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Βρετανία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα ως υπεύθυνη, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό ΥΠΕΞ.
«Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Η ισπανική κυβέρνηση επανέλαβε την αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσους εκείνους έχουν επηρεαστεί.

Αντιδράσεις στην Ιταλία

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του συνασπισμού της ιταλικής κεντροδεξιάς, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών με αφορμή την επίθεση εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
“Το μποϊκοτάρισμα της Ρωσίας, η ανανέωση των κυρώσεων και η απέλαση διπλωματών δεν επιλύουν τα προβλήματα, τα επιδεινώνουν” έγραψε ο Σαλβίνι σε ένα μήνυμά του στο Twitter.
Τουλάχιστον 18 χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες. Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας διέταξε και αυτή την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ακροδεξιάς συμμάχου του Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι, της ηγέτιδας των Αδελφών της Ιταλίας.
“Απαράδεκτο που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση απέλασε δύο εργαζόμενους στη ρωσική πρεσβεία” αντέδρασε η Μελόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “δουλοπρέπεια” απέναντι σε άλλα κράτη. “Ευτυχώς, πολύ σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας”, πρόσθεσε.
Πέρσι, η Λέγκα υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν, αλλά έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα από τη Μόσχα για να τα χρησιμοποιήσει στις προεκλογικές εκστρατείες της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης