Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
29/11/2017 | 11:20
Militaire News

Αθώος Λίβυος που είχε κατηγορηθεί για την φονική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

Αθώος Λίβυος που είχε κατηγορηθεί για την φονική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

Απαλλάχθηκε χθες Τρίτη από τις βασικές κατηγορίες εναντίον του ο Λίβυος Αμπού Χατάλα, που δικάζεται από τις 2 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012 από την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής, αλλά κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Ο Χατάλα, η ποινή του οποίου θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία που μένει να γίνει γνωστή, κρίθηκε αθώος για τις ενέργειες που προκάλεσαν τον θάνατο του πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς, ενός εργαζόμενου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δύο εργαζόμενων της CIA κατά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου.

Ωστόσο κρίθηκε ένοχος για τέσσερις κατηγορίες: αυτή της σύστασης τρομοκρατικής, της στήριξης της τρομοκρατίας, της κακόβουλης καταστροφής ακίνητης περιουσίας και έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής τρίτου καθώς και της κατοχής και χρήσης ημιαυτόματου όπλου.

Ο 46χρονος Λίβυος κινδυνεύει ακόμη να καταδικαστεί έως και σε ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ωστόσο η απόφαση των ενόρκων αποτελεί πλήγμα για την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία δεν κατάφερε να τους πείσει ότι ο Χατάλα ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης της Βεγγάζης.

Η επίθεση αυτή είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ: κανένας Αμερικανός πρεσβευτής δεν έχει σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος από το 1979. Πολλές υπηρεσίες της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα είχαν κατηγορηθεί για αμέλεια, κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεφαλής του οποίου ήταν τότε η Χίλαρι Κλίντον.

Ακόμη και η CIA είχε δεχθεί επικρίσεις, αν και χθες χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Σήμερα αποδόθηκε εν μέρει δικαιοσύνη. Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Άχμεντ Αμπού Χατάλα για τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των πατριωτών ανδρών και γυναικών –του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA—στη Βεγγάζη τη νύκτα της 11ης Σεπτεμβρίου 2012», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας.

Ο Χατάλα παρακολούθησε τη δίκη του, που διήρκησε οκτώ εβδομάδες, με τη βοήθεια διερμηνέα.

Οι δικηγόροι του τον παρουσίαζαν ως έναν θρησκευόμενο και συντηρητικό άνδρα, αρνούμενοι ότι μισεί τη Δύση. Αυτός ο «Λίβυος πατριώτης», σύμφωνα με εκείνους, πολέμησε «στο πλευρό των Αμερικανών» εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι.

Η κατηγορούσα αρχή από την πλευρά της προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Χατάλα είναι ένας εξτρεμιστής που αντιτίθεται στις δυτικές αξίες και ο οποίος δεν άντεχε τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη ήταν φωλιά κατασκόπων.

Τη νύκτα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012 περίπου 20 ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, προτού πυρπολήσουν την προξενική κατοικία όπου είχαν καταφύγει ο πρεσβευτής Στίβενς και ένας διπλωμάτης, ο Σον Σμιθ. Πέθαναν από ασφυξία. Αργότερα την ίδια νύκτα οι ένοπλοι έριξαν όλμους εναντίον κτιρίου της CIA σε άλλη συνοικία της πόλης. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν ο Γκλεν Ντόχερτι και ο Ταϊρόν Γουντς, δύο πρώην στρατιωτικοί που είχαν στρατολογηθεί από τη CIA.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης