Υποστηριξε το militaire
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
27/11/2017 | 06:10 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Η Γερμανία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την Συνθήκη Σέγκεν

Η Γερμανία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την Συνθήκη Σέγκεν

Η Γερμανία “παίζει” επικίνδυνα παιχνίδια με την συνθήκη Σέγκεν κι αυτό δεν είναι μια διαπίστωση που την κάνουμε μόνο εδώ στην Ελλάδα.

Ο Yves Pascouau,γράφει στον γαλλικό  Le Monde«Η Γερμανία ετοιμάζεται να θέσει σε κίνδυνο την Schengen».

Ο Yves Pascouau εκτιμά ότι παράταση των ελέγχων των εσωτερικών συνόρων από την Γερμανία πέρα από τις 11 Νοεμβρίου μπορεί να καταφέρει καθοριστικό πλήγμα στην Schengen. Η εγκατάσταση ελέγχων στα σύνορα αποφασίστηκε από την Γερμανία στα σύνορα με την Αυστρία στις 13 Σεπτεμβρίου 2015- σε μια κατάσταση αποδιοργάνωσης των συνόρων -από την Ελλάδα μέχρι την Σουηδία περνώντας στην Βαλκανική Οδό. Ακολούθησαν η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Την απόφαση επέβαλε η μεταναστευτική πίεση και οι έλεγχοι μέχρι τώρα αποτέλεσαν την πιστή εφαρμογή των κανόνων του Κώδικα Schengen, κατόπιν εκτίμησης και συστάσεων της Επιτροπής. 

Η δυνατότητα της παράτασης των ελέγχων για τα κράτη φτάνει όμως στο όριό της στις 11/11. Αλλά, τέλος Οκτωβρίου ο Thomas de Maizière , γνωστοποίησε στους εταίρους του ότι επιθυμεί επέκταση των ελέγχων για άλλους έξι μήνες καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα και οι κινήσεις των μεταναστών σε παράτυπο καθεστώς μέσα στην Schengen συνιστούν απειλή για την δημόσια τάξη της Γερμανία και έτσι δικαιολογείται μια ακόμα παράταση ελέγχων. Ο συνδυασμός των λόγων δημόσιας τάξης και των συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορούν ίσως να διαχωριστούν από μια τέτοια απόφαση. Αλλά η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά καθώς καθιστά απειλή για τον χώρο Schengen.  

Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσουν εκτός των κοινών κανόνων άρα με τρόπο παράνομο δημιουργώντας ένα προηγούμενο ίσως μοιραίο για την Schengen, καθώς έτσι κάποιο κράτος θα μπορεί να τους παραβιάζει με αποτέλεσμα η Schengen να … σπάσει. Πέρα από το καταστροφικό, υπάρχουν και άλλα σενάρια: να αρθούν για λίγες μέρες οι έλεγχοι και να επανεγκατασταθούν αμέσως μετά. Θα πρόκειται για ένα πολιτικό πάρε-δώσε καθώς θα καθορίσει κατά κάποιον τρόπο νέα όρια στην Schengen. Παραμένει έτσι η λύση της πειθαρχίας στους κανόνες και η κατάργηση των ελέγχων στις 11/11. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για αυτό: θα διατηρηθούν οι κοινοί κανόνες ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα το κάθε κράτος να χρησιμοποιεί τις αστυνομικές του δυνάμεις πιο αποτελεσματικά -και κοντά στα σύνορα. Θα είναι επίσης και μια αναγνώριση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τελευταία από την Επιτροπή για προσαρμογή της Schengen στην μεταναστευτική πίεση έχουν αποδώσει καρπούς. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης