Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
28/03/2024 | 12:03
Militaire News

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ και ο Σρέντερ λέει στη Δύση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ και ο Σρέντερ λέει στη Δύση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αργά χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ο Πούτιν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Συμμαχίας.

«Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα – την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται – είναι εντελώς ανόητη. Είναι απλώς μπούρδες», υπογράμμισε.

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολεμούν εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και την παροχή πληροφοριών, σημειώνει ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον μάλλον δεν έχουν υπάρξει ποτέ χειρότερες.

Ερωτηθείς για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία η Δύση έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν εκτίμησε ότι αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στον πόλεμο.

«Αν προσφέρουν F-16, και μιλάνε για αυτό και φαίνεται ότι εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση επί του πεδίου», σημείωσε.

«Θα καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι τα F-16 μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν F-16 στο Κίεβο, ενώ συνασπισμός χωρών έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.

 

Η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν, λέει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ

Ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) συνεχίζει να θεωρεί πως η προσωπική φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

«Συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια. Ίσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», καθώς «δεν βλέπω άλλη λύση», δήλωσε ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο καγκελάριος Σρέντερ και ο πρόεδρος Πούτιν συνδέθηκαν με φιλική σχέση κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο γερμανός πολιτικός των σοσιαλδημοκρατών βρισκόταν στην εξουσία.

Ο κ. Σρέντερ συνεχίζει να εργάζεται στις ρωσικές εταιρείες που έχουν πλειοψηφική συμμετοχή στους αγωγούς Nord Stream. Αν και έχει χαρακτηρίσει «μοιραίο λάθος» την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν αποκήρυξε ποτέ τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ηγεσία της παράταξής του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD, το ισχυρότερο κόμμα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού) τον έθεσε στο περιθώριο για αυτόν τον λόγο, ενώ γίνεται συχνά στόχος σφοδρών επικρίσεων στη χώρα του. Ωστόσο, προσπάθεια αποπομπής του από το SPD απέτυχε.

Ερωτηθείς από το dpa πώς μπορεί να διατηρεί τη φιλία του με τον ρώσο πρόεδρο ενώ έχουν χαθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και το Κίεβο καταγγέλλει πως ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων πολέμου, ο κ. Σρέντερ απάντησε «η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εντελώς διαφορετική διάσταση».

Έκρινε και συνεχίζει να κρίνει πως αυτή η προσωπική σχέση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για την επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου πολιτικού προβλήματος, εξήγησε. Πέραν αυτού, «νομίζω πως θα ήταν εντελώς λάθος να ξεχάσω όσα θετικά κάναμε στην πολιτική στο παρελθόν. Δεν είναι το στιλ μου και δεν θα το κάνω», επέμεινε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειά του να μεσολαβήσει τον Μάρτιο του 2022, μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή, όταν συναντήθηκε αρχικά στο Κίεβο με τον ουκρανό κοινοβουλευτικό -νυν υπουργό Άμυνας- Ρουστέμ Ούμεροφ και κατόπιν στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μεσολαβητική προσπάθεια απέτυχε.

 

 

 

ΦΩΤΟ  EPA/SERGEI KARPUKHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης