Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
27/03/2024 | 05:10 (ενημερώθηκε 1 μήνα πριν)
Militaire News

«Τα 12 ναυτικά μίλια και η τυραννία της πλειοψηφίας»

«Τα 12 ναυτικά μίλια και η τυραννία της πλειοψηφίας»

Γράφει η

Μαρίνα Μικελάτου*

Στις 29 Μαρτίου 1960, στη Διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Έλληνας αντιπρόσωπος Άγγελος Βλάχος δηλώνει ότι «αν και θα ήταν επωφελής για τη χώρα μας η επέκτασης των χωρικών υδάτων, γιατί θα εξασφαλιζόταν αποκλειστικά και αναμφισβήτητα εκ μέρους της Ελλάδος έλεγχος του Αιγαίου, σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγαν την Ελλάδα στο να απορρίψει τα όρια των δώδεκα μιλίων, με την πεποίθηση ότι τα όρια των έξι μιλίων είναι η ορθή λύση».

Πόσο επίκαιρο είναι 64 χρόνια μετά! Σαν να μην πέρασε μία μέρα! Η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή απορρίπτει την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα δώδεκα ναυτικά μίλια με την πεποίθηση ότι τα έξι μίλια είναι η ορθή λύση. Ορθή λύση για ποιον; Για την Ελλάδα; Ή για την Τουρκία;

Αυτή λοιπόν ήταν η σταθερή θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 1960. Δεν πρέπει λοιπόν να μας ξενίζουν οι δηλώσεις του νυν υπουργού εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, από τη θέση τότε του υπουργού επικρατείας: «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια.» Αυτά είχε δηλώσει σε τηλεοπτική σου συνέντευξη στον Alpha τον Οκτώβριο του 2020. Και τότε όλοι αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατόν Έλληνας πολιτικός να χαρίζει επιχειρήματα στην τουρκική διπλωματία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το πρώτο σοκ, ήρθε ο κ. Χρυσοχοΐδης, πάλι ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη (τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται συντομότερα από ό,τι νομίζουμε), λίγες ημέρες μετά να χαρακτηρίσει «εθνικισμό τα δώδεκα ναυτικά μίλια». Η δήλωση αυτή έγινε μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο!

Και για να εμπεδώσουμε τα έξι ναυτικά μίλια την επομένη ακριβώς ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε από το βήμα της Βουλής (η σημειολογία είναι σημαντική) ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποστολή τη διαφύλαξη των έξι μιλιών γιατί τα υπόλοιπα είναι δυνητικό μας δικαίωμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το ασκήσουμε, μπορούμε όμως και όχι!

Θεωρούμε περιττό να αναφέρουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει καμία από τις παραπάνω δηλώσεις. Ούτε και να τις διαψεύσει!

Γιατί να το κάνει άλλωστε; Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας και να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια, αλλά και να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο που έχει χαρακτηριστεί από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν είναι ελληνική λίμνη (Μάρτιος 2022)! Απορίας άξιο είναι πώς ένα πέλαγος μετατρέπεται σε λίμνη… Με τρόπο μαγικό…

Τουλάχιστον η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Καθημερινή με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, δήλωσε πως το Αιγαίο πέλαγος είναι θάλασσα. Μόνο που σύμφωνα με εκείνη δεν είναι ελληνική θάλασσα!

Προφανώς οι δηλώσεις και των δύο έρχονται σε σύγκρουση με την άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων που δε θέλουν να ακούσουν για παραχωρήσεις, απομειώσεις εθνικής κυριαρχίας και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Όμως, όλοι εμείς δεν αποτελούμε τίποτα άλλο παρά τον κίνδυνο της τυραννίας της πλειοψηφίας κατά τον κ. Μητσοτάκη! Από πότε οι πλειοψηφίες είναι τυραννικές; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η πλειοψηφία είναι η έκφραση της βούλησης των λαών γι’ αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, επειδή ακριβώς εκφράζει την πλειοψηφία (στη χώρα μας με το ποσοστό της αποχής να φτάνει σχεδόν στο 50% δεν ισχύει απόλυτα) γίνεται σεβαστό από όλους.

Και αν δεχθούμε ότι η πλειοψηφία είναι τυραννική, τότε αυτόματα αποδεχόμαστε ότι η μειοψηφία είναι δημοκρατική. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του τύραννου Περικλή και του δημοκράτη Πεισίστρατου!

Αν αυτό δεν είναι πλήρης διαστρέβλωση των εννοιών τότε τι είναι;

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα των χωρικών μας υδάτων και της έκτασης αυτών, δε νομίζουμε ότι υπάρχει γνήσιος Έλληνας (ο όρος πατριώτης έχει βανδαλιστεί εδώ και πολύ καιρό) που να επιθυμεί ή να βλέπει με καλό μάτι οποιαδήποτε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Κανείς μας δεν πρόκειται να συναινέσει και να συμμετάσχει σε μία εθνική προδοσία! Όσο ωραίο περιτύλιγμα και αν έχει… Ό,τι ανταλλάγματα κι αν υπάρξουν! Γιατί όταν «οικειοθελώς» παραδίδεις τα κλειδιά της χώρας σου είναι σίγουρο ότι πολύ δύσκολα θα τα πάρεις πίσω.

Κι αν η κυβέρνηση κάνει δημοψήφισμα σχετικά με τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, προσπαθώντας να υφαρπάξει την απάντηση που θέλει, πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά πριν αποφανθούμε. Να θυμηθούμε ότι οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα στην Ελλάδα που ξέρουμε. Δεν αγωνίστηκαν για να αρχίσουμε να μοιράζουμε κομμάτια της πατρίδας μας στους γείτονες! Οι πρόγονοί μας έκαναν το αυτονόητο. Αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών. Κι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο; Να τα υπερασπιστούμε και όχι να τα παραχωρήσουμε;

Εξάλλου στην περίπτωση των θαλάσσιων συνόρων μας εμείς δεν διεκδικούμε κάτι που δε μας ανήκει. Ούτε κάτι παράνομο. Διεκδικούμε όσα είναι καταγεγραμμένα και κατοχυρωμένα. Και αυτά έχουμε χρέος να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ας σκεφτούν λοιπόν καλά οι πολιτικοί μας ταγοί πριν προβούν σε μη αναστρέψιμες αποφάσεις-ενέργειες. Αν η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είχε γίνει κάποια στιγμή από το 1960 μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δε θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να βαφτίζουμε το άσπρο μαύρο και να βλέπουμε ορθάνοιχτα παράθυρα ευκαιρίας στις σχέσεις μας με την Τουρκία! Κάλλιο αργά, παρά ποτέ όμως! Καλούμε τους τωρινούς ενοίκους του ελληνικού κοινοβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφουγκραστούν την … τυραννική πλειοψηφία του λαού. Διαφορετικά θα βάλλουν σε νέες και διαφορετικές (πέρα από τις οικονομικές) περιπέτειες τη χώρα μας με αμφίβολη εξέλιξη.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια πρέπει να γίνει … χθες γιατί είναι η μόνη ορθή και επωφελής λύση για την Ελλάδα! Ούτε στάδιο λιγότερο!

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του

«Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης