Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
26/03/2024 | 05:10 (ενημερώθηκε 1 μήνα πριν)
Militaire News

Ελπίδες αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ;

Ελπίδες αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ;

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι φυλακισμένος χωρίς δίκη για σχεδόν πέντε χρόνια ως επικίνδυνος εγκληματίας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο. Ενώ θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία, εν αναμονή της έκβασης μιας διαδικασίας που  καθυστερεί. Ο Ασάνζ δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα. Το μόνο του έγκλημα είναι ότι αποκάλυψε μερικά από τα εγκλήματα των ισχυρών, (Lèse magesté, για τους κατήγορούς του). Οι πόλεμοι της Αμερικής στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού έχουν καταστρέψει εκατομμύρια ζωές και τις χώρες αυτές για γενιές. Κανένας δεν διώχθηκε. Με  αυτά τα εγκλήματα να παραμένουν  ατιμώρητα, τιμωρείται ο Ασάνζ επειδή δημοσίευσε στοιχεία για ορισμένα από αυτά. Ο  Ασάνζ είναι ένας καινοτόμος δημοσιογράφος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διώκεται επειδή έκανε ό,τι πρέπει να κάνει κάθε ερευνητής δημοσιογράφος, κάθε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει σαν αυτοσκοπό την προώθηση της αλήθειας, της ευθύνης και της δικαιοσύνης. Μετά την απαγγελία κατηγορίας από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ το 2019, ο κ. Ασάνζ συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές και έκτοτε βρίσκεται σε φυλακή του Λονδίνου.

Ελπίδες τερματισμού της δίωξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον Τζούλιαν Ασάνζ να δηλώσει ένοχος για  κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών, μία  συμφωνία που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην απελευθέρωσή του από τη βρετανική φυλακή. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, διεξάγει μια μακρά νομική μάχη με τη βρετανική κυβέρνηση, για να αποφύγει την έκδοση του  στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί βάσει νόμου περί κατασκοπείας για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριξαν ότι είχε δημοσιεύσει μόνο πληροφορίες που του είχαν δοθεί, όπως θα έκανε ένας δημοσιογράφος και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να τιμωρηθεί. Ένα βρετανικό δικαστήριο εξετάζει επί του παρόντος εάν θα επιτρέψει μια τελευταία έφεση από τον 52χρονο Ασάνζ.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ πραγματοποίησαν προκαταρκτικές συζητήσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει μια συμφωνία για  δήλωση ενοχής, για να τερματιστεί το μακροχρόνιο νομικό δράμα, με πολιτικές και νομικές πολυπλοκότητες. Αυτές οι συζητήσεις έρχονται αφού ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε περίπου πέντε χρόνια στη φυλακή. Οι συζητήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε έγκριση από τα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Μπάρι Πόλακ, δικηγόρος του Ασάνζ, είπε ότι δεν έχει λάβει καμία ένδειξη ότι το υπουργείο θα αποδεχόταν τη συμφωνία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εάν οι εισαγγελείς επιτρέψουν στον Ασάνζ να δηλώσει ένοχος για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων, αυτό θα ήταν ασήμαντο αδίκημα. Ο χρόνος που πέρασε πίσω από τα κάγκελα στο Λονδίνο θα μετρούσε για την ποινή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανότατα θα ήταν ελεύθερος να φύγει από τη φυλακή σύντομα μετά τη σύναψη της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μετρά το πολιτικό κόστος

Εν τω μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αναμένεται να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκδοση θα αποτελούσε μια πραγματική πολιτική καυτή πατάτα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στη εικόνα της, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Το κατηγορητήριο του. Ασάνζ αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την ελευθερία του Τύπου και της παγκόσμιας αδέσμευτης δημοσιογραφίας. Με ανοιχτά τα ζητήματα της Ουκρανίας και της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση πιθανόν να θελήσει να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα συνεπαγόταν η έκδοση και φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Με δεδομένη μάλιστα την επιβαρυμένη υγεία του, δεν μπορούν  να αγνοηθούν οι φόβοι μίας «απευκταίας» κατάληξης, που θα μεγέθυνε τις συνέπειες  των επιλογών της  κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία και ο Τζούλιαν Ασάνζ επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί, μπορεί να μην μείνει εκεί για πολύ, δεδομένης της φερόμενης υπόσχεσης των αμερικανικών αρχών, ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί στη χώρα καταγωγής του την Αυστραλία, για να εκτίσει εκεί την ποινή του.  Η αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον Τζούλιαν Ασάνζ, θα μπορούσε να συντομεύσει την ποινή του. Ο Νικ Βάμος, συνεργάτης της λονδρέζικης δικηγορικής εταιρείας Peters & Peters και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας του Στέμματος της Αγγλίας και της Ουαλίας, πιο αισιόδοξος, δήλωσε:«Ειλικρινά πιστεύω ότι μόλις φθάσει στην Αυστραλία θα αφεθεί ελεύθερος».

.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης