Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
23/03/2024 | 05:20 (ενημερώθηκε 1 μήνα πριν)
Militaire News

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ουκρανίας και η ανεπιθύμητη Ρωσία

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ουκρανίας και η ανεπιθύμητη Ρωσία

Γράφει ο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Η  συγκρουσιακή διεθνής πραγματικότητα, όπως καταγράφεται στις αχανείς  πεδιάδες της Ουκρανίας και στην ασφυκτικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, όπου τα θύματα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες και η  ανθρωπιστική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη,  καθώς  πόλεις και χωριά και νοσοκομεία και σχολεία,  μετατρέπονται  σε σωρούς ερείπιων,  σε  σκόνη και κουρνιαχτό όπου περιφέρονται ανθρώπινα ράκη ,  προκαλεί αναπόφευκτες πολιτικές, διπλωματικές  και στρατιωτικές παρενέργειες σε διμερές , συμμαχικό και διακρατικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, ταγμένη, κατά τον Πρωθυπουργό,  «στην σωστή πλευρά της ιστορίας», στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η Ελλάδα, είναι χώρα συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά και από την αντίστοιχη με το Ισραήλ.

Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη, στην στήριξη με δαπανηρό στρατιωτικό υλικό την Ουκρανία. Ρωσικής Κατασκευής ελληνικής ιδιοκτησίας τεθωρακισμένα BMP-1 , που αποσύραμε από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού μετώπου και βάλλουν εναντίον των Ρώσων στρατιωτών , όπως και αντιαρματικά και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων, που από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, στάλθηκαν στον Στρατό της Ουκρανίας.

Ο  πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας, δέχονται πιέσεις, από Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στην Ουκρανία  συστήματα εδάφους-αέρος (Patriot, Hawk, S-300, SA-15, TOR-M1) ή προηγμένοι πύραυλοι (Scalp, AIM-120).

Από της Βρυξέλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με βασικό θέμα την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και προέκυψε  κοινή δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών, σε ανάρτησή του,   για την συνομιλία που είχε με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, έγραψε:   « Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφέρθηκε, στην συμφωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να ενισχυθεί η αεράμυνα της Ουκρανίας! Αιχμηρή η δήλωση- απάντηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας  Μαρίας Ζαχάροβα, σε βάρος της χώρας μας. Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο, τα κέρδη  που προέρχονται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, να δοθούν, ως χρηματοδότηση για την αγορά όπλων και πυρομαχικών για τις ανάγκες του Στρατού της Ουκρανίας.

Τι όπλα δώσαμε και ποια θα παραχωρήσουμε  στην Ουκρανία

Η Ελλάδα, ήταν από τις πρώτες χώρες της Δύσης, που έστειλαν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, πριν από δύο χρόνια περίπου.

Η σημαντική ελληνική  στρατιωτική βοήθεια ξεκίνησε με την  δωρεάν παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1  στην Ουκρανία, που αποσύραμε από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακολούθως στείλαμε, πολλά και δαπανηρά όπλα και πυρομαχικά, μεταξύ αυτών :

    Αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών.

    Σχεδόν 8  εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών και  εκατοντάδες τυφέκια μάχης τύπου καλάσνικοφ (ΑΚ-47).

    Αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger  και πυραύλους  για εκτοξευτές τύπου RM-70.

Μέσω των ΗΠΑ, έχουν πωληθεί στην Ουκρανία,  συνολικά 100.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, διαμετρήματος 155 χιλιοστών και  μεγαλύτερου διαμετρήματος 203 χιλιοστών.

Όλα αυτά αποσύρθηκαν από τις μάχιμες Μονάδες και τις αποθήκες  του Ελληνικού Στρατού τα οποία «αγόρασαν» οι  ΗΠΑ και τα προώθησαν  στην Ουκρανία.

Στην συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Προέδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, συζήτησαν για την περεταίρω ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Επίσης, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, σε συζητήσεις τους με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών  Νίκο Δένδια και Γιώργο Γεραπετρίτη,  ασκούν διπλωματική πίεση, ώστε αντιαεροπορικά όπλα, ρωσικής κατασκευής που είναι ενταγμένα στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας να  σταλούν στην Ουκρανία.

Στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά μέσου βεληνεκούς  τα TOR-M1 και  OSA-AΚ.

Στην Κρήτη είναι εγκατεστημένοι  τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς οι S-300.

Οι Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν και Άμυνας Λοντ Οστιν, στις συζητήσεις με τους Έλληνες ομόλογούς τους, υπόσχονται, διαμεσολάβηση για την  αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης και την παραχώρηση  μιας  πυροβολαρχίας Patriot , που είναι σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα αμερικανικής κατασκευής , προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές  ανάγκες της Ελληνικής Αεράμυνας, εξέλιξη,  που θα διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση  να αποδεσμεύσει τους ρωσικούς S-300, ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Πέραν αυτών όμως, δυο ακόμη κρίσιμοι τομείς, συνιστούν πτυχές της σημαντικής προσφοράς της Ελλάδας στην Ουκρανία. Είναι η Ελλάδα να αναλάβει στην εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη  F-16 ,  απαιτείται διακρατική συμφωνία,  που όμως είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Και ασφαλώς το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είναι η πύλη για την προώθηση αμερικανονατοϊκού στρατιωτικού υλικού  με προορισμό την  Ουκρανία.

  Η 25η Μαρτίου και η Ρωσία

Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ως μέλος της «Συλλογικής Δύσης», είναι προφανές, ότι έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις.   

  «Ενόψει της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, παρακαλείσθε όπως σε εκδηλώσεις σας δεν αποστείλετε προσκλήσεις σε εκπροσώπους των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών Ρωσίας και Λευκορωσίας», αναφέρει  έγγραφο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών  με εντολή του υπουργού Γ. Γεραπετρίτη.

Ο λόγος του αποκλεισμού της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εκδηλώσεις για την Παλιγγενεσία των Ελλήνων , είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι,  η Ρωσία το 2021 τη χρονιά πριν την στρατιωτική  εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στον πρωθυπουργό του, Μιχαήλ Μισούστιν, να τον εκπροσωπήσει στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από το 1821. Μάλιστα η πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τότε εξάρει τη «σπουδαία συμβολή» της Ρωσίας στον αγώνα των Ελλήνων, ενώ και ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε απονείμει στον Ρώσο Πρωθυπουργό  το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.   

Η διεθνοπολιτική συγκυρία και όσα τραγικά συμβαίνουν στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, δεν μπορούν,  να παραγράψουν  την ιστορική πραγματικότητα. Ελλάδα και Ρωσία έχουν ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς. Η συμβολή της Τσαρικής Ρωσίας, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων,  ιστορικά δεν αμφισβητείται.

Να θυμηθούμε ότι, σημαντικό ορόσημο στην ελληνική ανεξαρτησία ήταν η κοινή νίκη των ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών ναυτικών δυνάμεων  επί του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στη μάχη του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο του 1827. Η καταβύθιση του οθωμανικού μεσογειακού στόλου έσωσε την Ελληνική Επανάσταση από την κατάρρευση.

Αυτή η νίκη οδήγησε στον επόμενο Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829, που κατά τη διάρκειά του η Ελλάδα πέτυχε την ανεξαρτησία της.

Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ο  Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας, διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και ένα πρόσωπο με ξεχωριστή βαρύτητα για την ευρωπαϊκή ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα. Ο Ι. Καποδίστριας ορκίστηκε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας το 1828 και αφιερώθηκε στην θεμελίωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Τον Απρίλιο του 1828 η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στους Οθωμανούς. Ένας από τους βασικούς στόχους της ήταν η δημιουργία ενός βιώσιμου ελληνικού κράτους. Πριν ολοκληρωθούν οι μάχες ο ειδικός απεσταλμένος του Αυτοκράτορα Νικολάου Α’ Μαρκ Βούλγαρης, τον Σεπτέμβριο του 1828 επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ιωάννη Καποδίστρια.  Έτσι  η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος. Και ακόμη, στην Οδησσό,  εκεί όπου αναπτύχθηκε δραστήρια ελληνική κοινότητα, το 1814 ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. Η ανάδειξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη,  στρατηγού του Ρωσικού στρατού και υπασπιστή του Τσάρου, ως επικεφαλής της μυστικής οργάνωσης το 1820 ανέβασε κατακόρυφα το κύρος της.

Ο Χρήστος Καπούτσης είναι Δημοσιογράφος, Μαθηματικός, Λοχαγός ε.α., Συγγραφέας  Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης