Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΚΥΠΡΟΣ
07/03/2024 | 22:46
Militaire News

Μέσω Κύπρου η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Μέσω Κύπρου η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Γάζα αναφέρθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός σχεδιασμός στηρίζεται πάνω στην «Πρωτοβουλία Αμάλθεια» που είχε προτείνει η Κύπρος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προβλέπει να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας, η οποία θα ελέγχεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια, το υλικό θα μεταφέρεται με πλοία σε πλωτή πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί από τον αμερικανικό στρατό στην ακτή της Γάζας.

Αναφερόμενος σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι «οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων. Αυτή η νέα σημαντική πρωτοβουλία θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί. Οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είτε βρίσκονται ήδη στην περιοχή είτε θα αρχίσουν να μετακινούνται εκεί σύντομα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους στενούς μας εταίρους και συμμάχους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό χωρών που θα συνεισφέρουν δυνατότητες και χρηματοδότηση σε αυτή την πρωτοβουλία».

Ερωτώμενος σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν από αυτή τη νέα πρωτοβουλία, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε την πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό που υπήρξε μεταξύ της αμερικανικής πλευράς, της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δηλώσω ότι συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τους Ισραηλινούς για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, και ότι οι Ισραηλινοί έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με τους Κύπριους εδώ και μήνες για να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στο λιμάνι της Λάρνακας που θα είναι απαραίτητος. Και θα συνεργαστούμε στενά και θα διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες μαζί τους όσον αφορά ορισμένα από τα ερωτήματα ασφαλείας που θέσατε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης