Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
03/03/2024 | 05:20 (ενημερώθηκε 2 μήνες πριν)
Militaire News

Άβυσσος χωρίζει τον στρατό που χρειαζόμαστε μ΄αυτόν που φαντασιώνονται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Άβυσσος χωρίζει τον στρατό που χρειαζόμαστε μ΄αυτόν που φαντασιώνονται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία
Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημήτρη Χούπη με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γράφει ο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

Αντισυνταγματάρχης ε.α

Ειδικών Δυνάμεων

 

Ο στρατός που χρειάζεται η Ελλάδα και ο στρατός έτσι όπως τον οραματίζονται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έχουν χάσμα πολύ μεγαλύτερο και από αυτό που συχνά αποκαλούμε χάσμα γενεών ως προς την αντίληψη καταστάσεων που είναι προβληματικές.

Ένας στρατός που αποτελείται από μονίμους και εφέδρους που στο χρονικό διάστημα της θητείας τους προλαβαίνουν να αποκτήσουν ψυχικές δυνάμεις και δεξιότητες πεδίου μάχης που τους καθιστά πολύτιμα εργαλεία σε κάθε διοικητή, είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Θέλουμε εφέδρους που μπαίνουν στο στρατό και ενώ είναι ακόμα ως νεαροί λίγο ανώριμοι, λίγο φοιτητές, λίγο από όλα, αλλά μέσα από τις δυσκολίες και την σκληρή εκπαίδευση και καθημερινότητα του στρατού, μετατρέπονται σε ώριμους άντρες, με εμπειρίες και ψυχικές δυνάμεις, που γεύτηκαν την αδικία, την κατανόηση, την συναδελφικότητα, την περηφάνια και την χαρά του να προσφέρεις στην πατρίδα σου στα καλά και στα δύσκολα. Γνώρισες έφεδρε οπλίτη την παραμεθόριο, συμπόνεσες τους ακρίτες και έβαλες στην καρδιά σου την όμορφη ελληνική φύση από τα ψηλά βουνά μέχρι την πιο απόμακρη παραλία σε βραχονησίδα του ανατολικού Αιγαίου.

Δεν έχουμε τα χρήματα ούτε τώρα, αλλά ούτε και τα επόμενα 100 χρόνια, για να έχουμε αμιγή επαγγελματικό στρατό.

Δεν θέλουμε «κάτι» σαν επαγγελματικό στρατό με ΕΠ.ΟΠ που παίρνουν μισθούς πείνας και όταν αποκτήσουν οικογένεια και περάσουν και τα 40 έτη, αναζητούν εργασία συμπληρωματική για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Δεν θέλουμε στρατό που να έχει ανά 1000 μαχητές τους 900 να είναι άνω των 40 ετών και χωμένοι σε καθήκοντα γραφείου και οι υπόλοιποι 100 έφεδροι να έχουν πιάσει όπλο μόνο για αγήματα, με 3-4 βολές συνολικά και όλες οι υπόλοιπες γνώσεις με θεωρία και προβολές παρουσιάσεων στο ΚΨΜ ή σε άλλη κλιματιζόμενη αίθουσα.

Δεν θέλουμε εφέδρους που κάνουν θητεία και δεν κατάλαβαν τι έμαθαν, τι πρέπει να κάνουν και πως είναι οι δυσκολίες του πεδίου με βροχή, με χιόνι, με καύσωνα και με ότι άλλο περίεργο μπορείς να φανταστείς. Δεν μπορείς να κάνεις «θητεία υπόθετο» και να λες ότι έμαθες καλά πως είναι το γ@μήσι!!!

Δεν θέλουμε και ούτε χρειαζόμαστε τάμπλετ, φινλανδικά ή σκωτσέζικα μοντέλα ή να δίνουμε βεβαιώσεις ΙΕΚ στο στρατό ως κύρια απασχόληση ή δεν ξέρω τι άλλη π@π@ριά θα κατεβάσει το κεφάλι του Υπουργού και θα συνηγορήσει ο μαλιστάνθρωπος στρατιωτικός που γι’ αυτό τοποθετήθηκε σε θέση στην κορυφή της πυραμίδας .

Οι 300 του Λεωνίδα, οι ήρωες της Επαναστάσεως του 1821, ο Ιερός Λόχος του Τσιγάντε δεν αποτελούνταν από μαχητές που είχαν φτιάξει κώλους από το διάβασμα και την παρακολούθηση παρουσιάσεων ή συμμετοχή σε πολεμικά παίγνια με τάμπλετ και διαδικτυακές συνδέσεις. Στην λωρίδα της Γάζας οι μαχητές και από τις 2 πλευρές δεν είναι κάτοχοι αναγνωρισμένης ειδικότητας ΙΕΚ και ούτε τους πήραν από επιτελικά γραφεία. Το ίδιο και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κορμιά που πολεμάνε σε ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον  έχουν ξαναϊδρώσει τις στολές μάχης τους πολλές φορές πριν βρεθούν στο πεδίο μάχης. Οι ψυχικές δυνάμεις που έχουν και τους κρατούν ζωντανούς στο πεδίο μάχης δεν τις απέκτησαν διαβάζοντας, ούτε υπηρετώντας σε βοηθητικές θέσεις, σε λέσχες και ΚΨΜ.

Υπηρέτησαν όπου χρειαζόταν η πατρίδα τους και σε όποια ειδικότητα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα. Δεν πήραν μετάθεση και ειδικότητα από βουλευτικό γραφείο όπως γίνεται σήμερα.

Όταν είχε καύσωνα ο στρατός εκτελούσε και πρόσθετη εκπαίδευση για να εκπαιδευτούν καλύτερα όλοι στις δύσκολες συνθήκες. Έπεφταν τα χιόνια στα βουνά και ύστερα ξεκινούσαν οι χειμερινές εκπαιδεύσεις των Μονάδων για απόκτηση εμπειριών και επίλυση προβλημάτων που θα δημιουργηθούν λόγω των καιρικών συνθηκών. Σήμερα ο πρώτος που σταματάει την εκπαίδευση και μπαίνει σε κλιματιζόμενους χώρους όταν έχει καύσωνα ή καιρό χιονιά είναι ο ελληνικός στρατός, αλλά αυτό δεν γίνεται λόγω επιθυμίας των χαμηλόβαθμων στρατιωτικών, παρά μόνο λόγω ανικανότητας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας συνεπικουρούμενη από τους «ένστολους μαλιστάνθρωπους».

Μοντέλο Φινλανδίας και εκπαίδευση τύπου ΙΕΚ «Τα ξύνει» είναι το νέο αφήγημα. Τα προηγούμενα με ελεύθερα δίχτυα που πιάνουν λαθρομετανάστες στο Αιγαίο, μετακίνηση εδρών όπλων-σωμάτων και μετά πάλι πίσω, γκρέμισμα τοίχων στους θαλάμους της Στρ. Σχολής Ευελπίδων, προσωπικό σε ειδική επιχείρηση που διαλέχτηκε και προετοιμάστηκε στο γόνατο, αίθουσες επιχειρήσεων σε πάρκινγκ δίπλα στη Μεσογείων  ήταν μερικές από τις «φαεινές ιδέες» που μας κόστισαν ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ και το μόνο που κατάφεραν οι πεφωτισμένοι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ήταν να γραφτούν όλα αυτά και να διδάσκονται σε όλους τους στρατούς του κόσμου ακόμα και στον Αμαζόνιο ως, οι MEGA M@L@KIES που είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ.

Ξυπνάτε λοιπόν πεφωτισμένοι ηγέτες, αφουγκραστείτε τα προβλήματα του προσωπικού που έχει εξαιρετικές ικανότητες, έχει θέληση, αλλά με τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ αποφάσεις σας και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΣ το αναγκάζεται να παραιτείται σε ορδές από μικρούς βαθμούς. Σκουντήστε λίγο και τον Υπουργό για να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι η Φινλανδία με την Ελλάδα, τους γείτονες που έχουμε, την ιδιαιτερότητα των νησιών και μικρονησίδων του Αιγαίου, με τα προβλήματα της υπογεννητικότητας, την γήρανση του στρατού με το μοντέλο «πρόσληψη ΕΠΟΠ των 900€ δια κάθε πρόβλημαν και νόσον και για τα ψηφουλάκια βεβαίως βεβαίως» πάμε ταχέως προς την περιοχή που είναι γνωστή ως «Κόλαση»!

ΥΓ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε πολύ σύντομα θα ακούγεται το κάτωθι διαφημιστικό σπότ:

«Δεν πέτυχες πουθενά στις Πανελλαδικές; Δεν έχεις τα χρήματα να αγοράσεις πτυχίο στα ιδιωτικά μας Πανεπιστήμια, κολλέγια ή τα ΙΕΚ; Δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη για να σε διορίσει στο δημόσιο; Παρουσιάσου αύριο σε ένα από τα κέντρα κατάταξης του Στρατού. Θα κληρωθούν 20 θέσεις υπολοχαγού, 30 Λοχαγού, 15 Ταγματάρχη, 12 Αντισυνταγματάρχη και 3 Συνταγματάρχη. Δεν θα ιδρώσεις, δεν θα κρυώσεις, και όποτε θες μπορείς να διακόψεις. Βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα «Ταξύνω και όπου βγει» μαζί με τάμπλετ του Ελληνικού στρατού, με δώρο  κάρτα σίτισης ΚΨΜ και δωρεάν 24ωρες υπηρεσίες σε χώρους με NETFLIX, είναι εξασφαλισμένα ανεξαρτήτου απόδοσης/αποτελέσματος. Μπόνους μεταφορές με οδηγό έφεδρο και όχημα ιστορικό πεπαλαιωμένο 60 ετών». Έλα αύριο να ζήσεις ένα μύθο με στρατιωτική στολή, μπορείς!».

Ο πάντα αισιόδοξος,

Νικόλαος Σκιαδάς, Ανχης εα. Ειδ. Δυνάμεων

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης