Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
21/02/2024 | 16:48 (ενημερώθηκε 2 μήνες πριν)
Militaire News

Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, στρατιωτικοί επιστρέφουν στην ΠΟΕΣ για να βρουν τη φωνή τους

Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, στρατιωτικοί επιστρέφουν στην ΠΟΕΣ για να βρουν τη φωνή τους

Το militaire ανέκαθεν υποστήριζε ότι η πειθαρχία στο στράτευμα δεν κινδυνεύει από το συνδικαλισμό, αλλά από αυτούς που επιχειρούν να τον εκμεταλλευθούν. Αυτό που δεν φαινόταν να υπάρχει στον ορίζοντα για πολλά χρόνια και ειδικά μετά τη διάσπαση του 2017 σε δύο Ομοσπονδίες, ήταν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει σύγκληση. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και τον πόλεμο που έδειχνε να έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΠΟΕΣ στην προσπάθειά της για πλήρη ανεξαρτησία, δεν άφηναν τέτοια σημάδια.

Σήμερα η ΠΟΕΣ αιφνιδίασε τους πάντες με μια, αν μη τι άλλο, μη αναμενόμενη ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι οι στρατιωτικοί των Ιωαννίνων αποφάσισαν να βάλουν τελεία στη φίμωσή τους και επιστρέφουν στην ΠΟΕΣ. Η σημειολογία είναι τεράστια και το Υπουργείο μάλλον θα πρέπει να τη λάβει πού σοβαρά υπόψιν, διότι πρόκειται για στρατιωτικούς που είχαν στήσει τη δεύτερη Ομοσπονδία το 2017 και οι οποίοι, απογοητευμένοι από την εξέλιξή της, αποφάσισαν ότι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που, προφανώς, δεν μπορεί να αλλάξει. Προφανώς η προσπάθεια ελέγχου και οι συνεχείς παρεμβάσεις, κούρασαν.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Στρατιωτικών Ιωαννίνων (ΕΣΠΕΕΙ), διαπιστώνεται η ανάγκη να αποκτήσουν φωνή και μάλιστα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, αφού η ανακοίνωση της «απελευθέρωσής τους» επελέγη να δημοσιευθεί ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Ωστόσο, πέρα από τους συμβολισμούς, όλο αυτό οφείλει να προβληματίσει: γιατί είχαν χάσει τη φωνή τους;

Το Militaire βεβαίως έχει ερμηνεύσει τα γεγονότα πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά πλέον φαίνεται ότι, ιδίως μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για το επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, έχει γίνει κατανοητό ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν και από την άλλη αυτοί που διαψεύδουν, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη βούληση του Υπουργείου.

Κάτι μας λέει ότι η σημερινή διπλή ανακοίνωση θα σημάνει σοβαρές εξελίξεις στον πολύπαθο χακί συνδικαλισμό. Μάλλον οι παραιτήσεις δεν είναι η μόνη αντίδραση που έχουν τα στελέχη. Υπάρχουν και η ενότητα και η συνεργασία. Κι αν κρίνουμε από τις τελευταίες συναντήσεις της Ηγεσίας με την ΠΟΕΣ (που, «περιέργως» ήταν η πρώτη Ομοσπονδία με την οποίαν βρέθηκε η Ηγεσία), μάλλον έχει αρχίσει να εκτιμάται περισσότερο η προσπάθεια για υγιή συνδικαλισμό στις ΕΔ.

Η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024

Η 21η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που οι πολίτες των Ιωαννίνων τιμούν την επέτειο της απελευθέρωσης της ιστορικής πόλης τους. Είναι μια μέρα μνήμης, από τις πολλές που έχει αυτός ο τόπος, όπου θυμόμαστε τους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν, για να συνειδητοποιούμε τους αγώνες που πρέπει να δοθούν στο μέλλον, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε φωνή, για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, με αξιοπρέπεια και ουσιαστικά Δικαιώματα.

Σήμερα, ανήμερα αυτής της ημέρας μνήμης, οι στρατιωτικοί των Ιωαννίνων τιμούν με έργα το παρελθόν τους. Όχι επειδή κάτι τους έταξαν, ούτε επειδή έτσι αποφάσισε ένα δικαστήριο. Σήμερα, ανήμερα της επετείου των Ιωαννίνων, οι στρατιωτικοί που κάποτε, έκριναν ότι έπρεπε να δημιουργήσουν μια δεύτερη Ομοσπονδία, κρίνουν ότι η Ομοσπονδία αυτή, πλέον, δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, διότι στερεί την ελεύθερη φωνή των στρατιωτικών. Και το αποφασίζουν μέσα από ανοικτές πόρτες, με δημοκρατικές διαδικασίες, δίχως τοποτηρητές, εξωτερικές παρεμβάσεις και αποκλεισμούς.

Σήμερα, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, οι στρατιωτικοί των Ιωαννίνων δηλώνουν ένα βροντερό ΠΑΡΩΝ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της Π.Ο.Ε.Σ. για ενότητα και συνεργασία, μπροστά στα πολύ δύσκολα που έρχονται και διεκδικούν ξανά τη φωνή τους, το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο αύριο, γιορτάζοντας τη δική τους απελευθέρωση.

Καλωσορίζουμε την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην μεγάλη οικογένεια της Π.Ο.Ε.Σ., όπου οι διεκδικήσεις, η ελευθερία έκφρασης, η Δημοκρατία, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι αυτονόητη καθημερινότητα. Το κάλεσμα της Π.Ο.Ε.Σ. για ενότητα και συνεργασία παραμένει ανοικτό προς κάθε φωνή που αισθάνεται ότι έχει σωπάσει. Στους στρατιωτικούς δεν αρμόζει η σιωπή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης