Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΥΠΕΘΑ
21/02/2024 | 05:31 (ενημερώθηκε 2 μήνες πριν)
Militaire News

Οι εξοπλισμοί του κ.Δένδια, οι «αλουμινότρατες», τα F-35 και γιατί πρέπει να μιλήσει με Λάρισα

Οι εξοπλισμοί του κ.Δένδια, οι «αλουμινότρατες», τα F-35 και γιατί πρέπει να μιλήσει με Λάρισα

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια ΥΕΘΑ να μιλάνε για την «ανάγκη να τρέξει η Ελλάδα στο πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οχημάτων»; Τελικά άρχισαν να «τρέχουν» κάποια uav’s αλλά όχι από το ΥΕΘΑ! Την πρωτοβουλία πήρε ο κ.Χρ. Σταϊκούρας όταν ήταν υπουργός Οικονομικών (!!!). Έτσι είχαμε όχι έναν αλλά …δύο ΑΡΧΥΤΕΣ και κάποιες άλλες προσπάθειες για τις οποίες έχουν δαπανηθεί χρήματα, αλλά στον ουρανό ακόμη δεν έχουμε δει το «ελληνικό uav»!

Όσα είπε ο κ. Δένδιας περί «καινοτομιών» και ανάγκης να αρχίσουμε να παράγουμε μόνοι μας ότι μπορούμε να παράξουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ποιον μπορούν να βρούν απέναντι; ΚΑΝΕΝΑΝ!

Όμως ο κ.Δένδιας θα πρέπει να εξηγήσει σε ποια ελληνική αμυντική βιομηχανία θα τα κάνουμε όλα αυτά! Τα «κέντρα καινοτομίας» χρήσιμα είναι αλλά χωρίς ενεργή ,δυναμική, αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία, το πολύ ,πολύ να γράψουμε…βιβλία.  Δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι η ΕΑΒ; Δεν ξέρει σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει τα ΕΑΣ; Δεύτερη τετραετία είναι κυβέρνηση το κόμμα του. Ποιοι φταίνε ,οι προηγούμενοι;

Να επισημάνουμε επίσης ότι πλέον δεν είναι τα drones που πρέπει να έχουμε στην κορυφή της λίστας μας. Τα ΑΝΤΙ-drones  είναι αυτά που πρέπει να μας είχαν απασχολήσει …χθες! Δεν είναι η ταπεινή μας άποψη. Είναι η ανάγκη που έχει προκύψει και την γνωρίζουν καλά στην ΠΑ. Ας μιλήσει ο κ.Δένδιας με τη Λάρισα και θα καταλάβει. Δεν γράφονται όλα, γιατί υπάρχουν και πραγματικά απόρρητα κι όχι μόνο τα «μουσαντένια» που σκαρφίζονται στο ΥΠΕΘΑ και στο ΓΕΕΘΑ για να απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να επικαλούνται έγγραφα ακόμη και για θέματα που ούτε για αστείο δεν μπορούν να χαρακτηριστοήν …απόρρητα. Ας μιλήσει λοιπόν με Λάρισα για να του εξηγήσουν ότι αυτό που επείγει είναι να «βλέπουμε» καθαρά τον ουρανό μας…

Ο κ. Δένδιας μίλησε για ανάγκη «ομογενοποίησης» των αεροσκαφών μας! Πως γίνεται αυτό όταν η ΠΑ θα έχει διάφορους τύπους F-16, ,Μirage 2000, Rafale και θα πάρει και F-35!

Τα πιο παράδοξα όμως απ΄ όσα είπε ο κ.Δένδιας έχουν να κάνουν με το Πολεμικό Ναυτικό:

«…υπάρχει μια έναρξη αξιολόγησης της συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής και ναυπήγησης των φρεγατών Constellation.

Ως ενδιάμεση λύση εξετάζεται η παραχώρηση τεσσάρων, λέγονται φρεγάτες, αλλά δεν είναι φρεγάτες, η έκφραση είναι Littoral Combat Ship από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ώστε να καλύψουμε το κενό το χρονικό. Όπως ξέρετε οι φρεγάτες μας είναι όλες μιας ηλικίας». 

Για την πρώτη λύση ο κ.Δένδιας θα πρέπει να μας πει που θα βρει το 1,2 δις  -ίσως και 1,4 δις- που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η κάθε Constellation! Επειδή το κόμμα του έχει μια εμμονή με τις…κοστολογήσεις καλό θα είναι να δώσει το καλό παράδειγμα.

Για τις …αλουμινότρατες θα μας βάλει σε έναν κόπο να του μεταφράσουμε το πιο πρόσφατο αμερικανικό άρθρο για τα Littoral Combat Ship, αν και νομίζουμε ότι θα έχει ήδη ενημερωθεί. Γι΄  αυτό και τίθεται το βάσιμο ερώτημα αν ο κ.Δένδιας θα βάλει υπογραφή σε μια τέτοια επιλογή που κάποιοι εύκολα θα την χαρακτηρίσουν μέγα σκάνδαλο.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στις αναφορές του για τα ναυπηγεία ο κ.Δένδιας μίλησε μόνο για τον Σκαραμαγκά και δεν είπε λέξη για την Ελευσίνα. Γιατί;

«Στα ναυπηγεία, όπως ξέρετε υπάρχει ιδιώτης επενδυτής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αυτή τη στιγμή δεν έχει πλοία μέσα στα ελληνικά ναυπηγεία, όμως είναι αυτονόητο ότι υπάρχει κατασκευαστικό και επισκευαστικό έργο για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Αρκεί και αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».

Για τα F-35  ο κ. Δένδιας έδειξε πιο συγκρατημένος από τον ενθουσιασμένο πρωθυπουργό του:

«Η κυρία Αναγνωστοπούλου έθιξε πάρα πολύ το θέμα των F-35.  Υπάρχει μια συζήτηση για το κόστος. Δεν μπορώ να σας πω, είμαστε σε πολύ αρχική φάση για τα F-35, σε πολύ αρχική φάση.  Καταρχήν δεν βιαζόμαστε. Υπάρχει η αποδοχή της αμερικανικής Κυβέρνησης να μας πωληθούν έως και 40 F-35. Το ερώτημα, πότε θα τα πάρουμε, πόσα χρειαζόμαστε, τι εξοπλισμό έχουν, είναι προϊόν της εργασίας προτεραιοποίησης αναγκών και των Γενικών Επιτελείων ώστε να δούμε πού θα πάμε. Και βεβαίως άκαιροι εξοπλισμοί δεν είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε. Εμάς το δόγμα μας δεν είναι η υπεροχή και η υπεροπλία. Το δόγμα μας είναι η δυνατότητα αποτροπής, αλλά νομίζω ότι σε αυτό το δόγμα συμφωνούμε όλοι. Όλοι».

Τέλος ο κ.Δένδιας μας…καθησύχασε για τα πυρομαχικά που στέλνουμε στην Ουκρανία! Μας είπε ότι δεν τα δίνουμε δωρεάν ,μας πληρώνουν!!! Αυτό είναι το θέμα;

«Τώρα, ως προς την Ουκρανία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα ήθελα σε δημόσιο λόγο να διατυπώσω άποψη επί ποσοτήτων πυρομαχικών. Είμαι στη διάθεσή σας, θα ήθελα να σας πω όμως ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτά δεν είναι δωρεάν παραχωρήσεις. Είναι  πωλήσεις».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης