Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
18/02/2024 | 05:10 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

Ποιοι και γιατί ζητούν προστασία προσωπικών τους δεδομένων από το ΥΠΕΘΑ

Ποιοι και γιατί ζητούν προστασία προσωπικών τους δεδομένων από το ΥΠΕΘΑ

Το ΔΣ του ΣΑΣΜΥ μετά από επιστολή που έλαβε από μέλος του συνδέσμου του θέλοντας η φωνή των μελών του να φτάνει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποφάσισε να προωθήσει αυτή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με ταυτόχρονη κοινοποίηση σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους αυτών ,στα Γενικά Επιτελεία , σε Συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες και Αστικά Σωματεία που έχουν μέλη τους στρατιωτικούς  με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτούς ,για επίλυση των δυσχερειών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα μέλη του με τέκνα και οικείους με βαριά νοσήματα, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να προστατευτούν καλύτερα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα .

Ακολουθεί η επιστολή που προωθήθηκε :

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από όχληση των μελών του συνέταξε το παρόν έγγραφο ώστε να αιτηθεί την συνδρομή σας για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από εσάς ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει σε μέλη μας, με τέκνα και οικείους με βαριά νοσήματα.

Σας μεταφέρουμε αυτούσιο το μήνυμα που λάβαμε από μέλος του συνδέσμου μας για την κατανόηση του προβλήματος αλλά και προτάσεις για την επίλυση αυτού.

«Με την Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 2808/2016), καθορίστηκε η διάθεση επιπλέον άδειας σε στελέχη τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 21.

Με το Φ.400/45/496868/Σ.474/30 Δεκ 19/ΓΕΣ/Β1, το ΓΕΣ εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο έγκρισης και χορήγησης της εν λόγω άδειας.

Αν αναγνώσει κάποιος το ΦΕΚ και την Διαταγή του ΓΕΣ θα του γίνει αμέσως αντιληπτό ότι η φιλοσοφία της διαταγής δεν συνάδει με τη μέριμνα προσωπικού που πιστεύουμε ότι επιδιώκει η ιεραρχία του ΣΞ.

Συγκεκριμένα αυτά τα βαριά νοσήματα τα οποία αναγράφονται στο ΦΕΚ, συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από γνωμάτευση ανώτατης υγειονομικής επιτροπής (ΚΕΠΑ-ΑΣΥΕ) και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι γνωματεύσεις έχουν ισχύ 3-5-10 χρόνια έως και εφόρου ζωής του πάσχοντα.

Το ΦΕΚ αναφέρει τις δικαιούμενες ημέρες άδειας ανά έτος, χωρίς να προσδιορίζει λεπτομέρειες.

Το ΓΕΣ όμως έχει ορίσει τα εξής:

· Η αίτηση της εν λόγω άδειας να γίνεται κάθε έτος, ασχέτως αν η γνωμάτευση είναι πολυετής.

· Η αίτηση να προωθείται ιεραρχικά στο ΓΕΣ, με τα ενδιάμεσα κλιμάκια σε μερικές περιπτώσεις να είναι ακόμη και 6 (Λόχος – Μονάδα – Ταξιαρχία – Μεραρχία – ΣΣ – Στρατιά – ΓΕΣ).

· Να υποβάλλονται κάθε έτος σωρεία δικαιολογητικών, πέραν της γνωμάτευσης πιστοποίησης του ποσοστού της αναπηρίας του πάσχοντα.

Αποτελέσματα αυτής της γραφειοκρατικής τάσης είναι:

· Η ταλαιπωρία του στελέχους και του ασθενούς συγγενή για τη συγκέντρωση και την υποβολή των δικαιολογητικών κάθε έτος, γεγονός που σημαίνει επισκέψεις σε νοσοκομεία ατόμων με βαριά αναπηρία κλπ.

· Εκατοντάδες εργατοώρες χαμένες που ξοδεύονται από συναδέλφους για την ιεραρχική προώθηση αιτημάτων, πέρα του γεγονότος ότι αυτό δε συνάδει με την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

· Απαξίωση των ανωτάτων υγειονομικών επιτροπών, καθώς επιζητούν δικαιολογητικά ακόμη και σε περιπτώσεις τις οποίες οι επιτροπές αναγράφουν στη γνωμάτευση τη φράση «Η πάθηση αυτή εμπίπτει στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 21 της ΚΥΑ 2808/2016» λειτουργώντας ως ελεγκτικός μηχανισμός των ανώτατων επιτροπών.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται η άμεση τροποποίηση της τουλάχιστον παρωχημένης διαταγής όπως παρακάτω:

· Σε περιπτώσεις ύπαρξης γνωματεύσεων με ισχύ για πολλά έτη, να εγκρίνεται η άδεια για όλα τα έτη συγκεντρωτικά (π.χ. έγκριση 30 ημερών ειδικής άδειας κάθε έτος για τα έτη 2024-2025…..).

· Τα δικαιολογητικά να υποβάλλονται απευθείας από τη Μονάδα στο ΓΕΣ, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του στελέχους και του φέροντα την πάθηση, χωρίς «να κάνουν βόλτα» ανά την επικράτεια.

· Σε περιπτώσεις που η ανώτατη υγειονομική επιτροπή κρίνει ότι η πάθηση εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου, να μην επιζητούν δικαιολογητικά από ιατρούς, καθώς προσβάλλουν την αξία της επιτροπής και ταλαιπωρούν αναίτια βαριά νοσούντες.» 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας, ευελπιστούμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών από εσάς για την επίλυση των δυσχερειών που έχουν προκύψει αλλά και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μελών μας.

Επίσης σας προτρέπουμε να εξετάσετε και να επιλύσετε τα προβλήματα που για τα οποία σας είχαμε ενημερώσει με το έγγραφο μας με Αρ. Πρωτ.:33/2023 Τρίκαλα,04 Σεπ 23 διότι αυτά δεν έχουν επιλυθεί.

Τέλος παραμένουμε στην διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των υφιστάμενων προβλημάτων καθώς και των προτάσεων μας.

Για την ενημέρωση σας και κατά την κρίση σας δημοσίευση.
 
Υστερόγραφο: Ο ΣΑΣΜΥ θέλει να δώσει φωνή και δύναμη στα μέλη του διότι αυτά γνωρίζουν καλύτερα τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν και πως αυτές θα εξαλειφθούν. 
 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως ανέφερε το μέλος του ΣΑΣΜΥ στον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, ο οποίος ήρθε σε επαφή αμέσως μετά  την λήψη της επιστολής, ο στρατιωτικός που “έχει  τέκνα και οικείους με βαριά νοσήματα” και  ανεβαίνει καθημερινά τον δικό του γολγοθά , μετά τον Ιούνιο κάθε έτους,  είναι αναγκασμένος να τρέχει εκ νέου για τη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων που θα πρέπει κάθε χρόνο να καταθέτει,  διότι και οι αρμόδιοι φορείς που τα εκδίδουν ” θέλουν τον χρόνο τους” , βρίσκεται δηλαδή σε μια συνεχή ένταση που μπορεί να αποφευχθεί.
Ταυτόχρονα κάθε χρόνο είναι αναγκασμένος να εξηγεί εκ νεου σε όλο το πλέγμα της ιεραρχίας,  τους λόγους που αιτείται τα ωφελήματα του νόμου, αναγκαζόμενος να αναφέρει τα προσωπικά δεδομένα των μελών του.  
 
Με εκτίμηση για το ΔΣ
Γεώργιος Κυλινδρής 
Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ
 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 

ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
(ΣΑΣΜΥ)
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης