Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία
12/02/2024 | 05:30 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

ΕΓΚΛΗΜΑ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία: Τέλος στην παραγωγή ακόμη και των βασικών για τις ΕΔ πυρομαχικών

ΕΓΚΛΗΜΑ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία: Τέλος στην παραγωγή ακόμη και των βασικών για τις ΕΔ πυρομαχικών

Πανηγυρίζοντας και θριαμβολογώντας για την αγορά F-35, η κυβέρνηση ξέχασε να μας πει ότι πολύ, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα πάψει να παράγει ακόμη και «απλά» και άκρως απαραίτητα πυρομαχικά για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις! Πρόκειται για τεράστιο «κατόρθωμα» ,αποτέλεσμα της συστηματικής και μάλλον όχι τυχαίας απαξίωσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.

Αύριο  Τρίτη 13/2 το Δ.Σ. των ΕΑΣ καλείται για πρώτη φορά να αποδεχθεί ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες μόνο το 1/3 των εγκαταστάσεων του Υμηττού θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της Μάνδρας ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα αποθηκευτούν. 

Με την κυβερνητική απόφαση παύουν να παράγονται στην χώρα μας πυρομαχικά πυροβολικού 105,155 κ.λπ, πυρομαχικά φρεγατών 76 χιλ., πυρομαχικά 30 – 40 χιλ. κλ.π. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η «κολοβή» μετεγκατάσταση θα ξηλωθούν όλα τα μηχανήματα του εργοστασίου της Μάνδρας και συνεπώς εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού συστημάτων π.χ. ΒΜΡ-1, Velos κ.λπ επίσης παύουν να υπάρχουν. Η κυβέρνηση προκειμένου να επισπεύσει εργασίες για το πάρκο Λεντάκη στον Υμηττό διαλύει υφιστάμενες αμυντικές παραγωγικές δυνατότητες αν και το 2011, όταν δηλαδή εξαγγέλθηκε η ίδρυση του πάρκου, η κυβερνητική εξαγγελία μετεγκατάστασης ήταν για το εργοστάσιο του Λαυρίου που διαθέτει επάρκεια χώρου.

Η κυβέρνηση αγνοεί ακόμα και τις κατευθύνσεις της συμμαχίας και τις διεθνείς συνθήκες που πλέον έχουν ριζικά διαφοροποιηθεί σε σχέση με το 2011 που έγιναν οι σχετικές εξαγγελίες μετεγκατάστασης. Πλέον στην καλύτερη περίπτωση η ελληνική εταιρία από δυσμενή θέση θα επιδιώκει να είναι υποπρομηθευτής κάποιας άλλης ξένης εταιρίας σε γομώσεις βλημάτων ακόμα και στο ενδεχόμενο να χρειαστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες ή ακόμα και συμπλήρωση αποθεμάτων. Ο κ. Δένδιας σιωπά, ακολουθώντας την καταστροφική πορεία της κυβέρνησης του σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τα «κέντρα καινοτομίας» την μάραναν την κυβέρνηση…

Τα εγκλήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πεδίο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ανεπανάληπτα. Έχοντας σκορπίσει δις για εξοπλισμούς δεν φρόντισε να διασφαλίσει όσα έπρεπε για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τα εγκλήματα μπορεί να μείνουν ατιμώρητα όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η χώρα όμως θα πληρώσει και μάλλον ακριβά την οριστική διάλυση της κρατικής της αμυντικής βιομηχανίας….

Και τώρα ας συνεχίσουμε τους πανηγυρισμούς γιατί μας επιτρέπουν να αγοράσουμε F-35…

Ο τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέτει ένα ερώτημα προς τον ΥΕΘΑ που μάλλον θα μείναι αναπάντητο:

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.) είναι η μόνη δημόσια εταιρεία που παράγει συμβατικά πυρομαχικά και φορητά όπλα. Η εταιρεία αντιμετωπίζει διαχρονικά πολλά προβλήματα μερικά εκ των οποίων οφείλονται σε εξωγενείς αιτίες.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., ασχολήθηκε επισταμένως με την πορεία της εταιρίας με επιτόπιες επισκέψεις, με δημόσιες επισημάνσεις και με κοινοβουλευτικό έλεγχο, συστήνοντας εκπόνηση και υλοποίηση ενός εξυγιαντικού και αναπτυξιακού επιχειρηματικού σχεδίου. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις συστάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής και αδιαφόρησε για το μέλλον της εταιρίας.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2021 για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της εταιρίας από τον Υμηττό στο Λαύριο υιοθετήσαμε την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης αλλά εντοπίσαμε και επισημάναμε ελλείψεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της κριτικής μας δεδομένου ότι αν και παρήλθαν τρία περίπου χρόνια η μετεγκατάσταση δεν έχει καν ξεκινήσει.

Στο μεταξύ η απόφαση της Ε.Ε. για την προμήθεια μεγάλου αριθμού βλημάτων πυροβολικού ήταν και παραμένει για τα Ε.Α.Σ. μια μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση εξυγιαντικής πολιτικής. Η επίσκεψη του επιτρόπου κ. Μπρετόν στις εγκαταστάσεις των Ε.Α.Σ. επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της ελληνικής εταιρίας να αξιοποιήσει την σημαντική διεθνώς ζήτηση συμβατικών πυρομαχικών.

Και όμως, αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, αποφάσισε να κλείσει βασικές γραμμές παραγωγής της εταιρείας, ακριβώς αυτές που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την αυξημένη διεθνώς ζήτηση. Το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής είναι απόρροια της παράδοξης κυβερνητικής απόφασης να αλλάξει τον χώρο υποδοχής, των προς μετεγκατάσταση εγκαταστάσεων του Υμηττού, από το Λαύριο, που υπάρχει διαθέσιμος χώρος, στο εργοστάσιο της Μάνδρας, που δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Αποφεύγοντας προς το παρόν να εκφράσουμε υποψίες για το ενδεχόμενο πρόθεσης εξυπηρέτησης κάποιων οικονομικών συμφερόντων, όταν μάλιστα υφίστανται στο προσκήνιο εταιρείες διεθνούς εμβέλειας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας με τα ΕΑΣ, θέτουμε ευθέως το ερώτημα στον Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Κύριε Υπουργέ, έτσι εννοείτε το ενδιαφέρον σας για εξυγίανση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας;» 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης