Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
10/02/2024 | 05:15 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

Δημογραφικό – Μεταναστευτικό Λύσεις “out of the box”

Δημογραφικό - Μεταναστευτικό  Λύσεις “out of the box”

Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ

Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Η τελευταία απογραφή του 2021, αλλά ειδικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις γεννήσεις και τους θανάτους το 2022 χτύπησαν καμπανάκι σε όλους όσους αντιλαμβάνονται και έχουν εθνική συνείδηση. Διότι για να προσεγγίσεις το δημογραφικό πρέπει να έχεις εθνική συνείδηση. Διαφορετικά φέρνεις 5 εκατομμύρια νεαρούς μουσουλμάνους και 5 εκατομμύρια νεαρές μουσουλμάνες από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και έλυσες το δημογραφικό και το ασφαλιστικό δια παντός. Οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι βιομηχανίες, τα ξενοδοχεία και οι μεγαλοαγρότες δεν θα παραπονούνται πια για έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Όμως αυτή δεν θα είναι Ελλάδα πια, θα είναι ένας χώρος όπου κατοικούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 11 εκατομμύρια θα είναι μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι Έλληνες και το 2100 θα είναι 30 εκατομμύρια, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια μουσουλμάνοι (μιας και θα είναι νεώτερος πληθυσμός και θα γεννάνε και περισσότερα παιδιά λόγω της κοσμοθεωρίας τους) και θα υπάρχουν και 5 εκατομμύρια Έλληνες με μέση ηλικία τα 60 έτη στην καλύτερη περίπτωση. Το πολίτευμα θα είναι η σαρία, οι εκκλησίες θα έχουν γίνει τζαμιά και τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, όσα δεν έχουν καταστραφεί θα καλύπτονται για να μην σκανδαλίζουν τους πλειοψηφούντες μουσουλμάνους πολίτες αυτού του γεωγραφικού χώρου.

Έφερα αυτό το ακραίο παράδειγμα για να γίνει κατανοητό ότι η ακολουθούμενη πολιτική της αθρόας μετανάστευσης και ειδικά από μη αφομοιώσιμους πληθυσμούς θα φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στην βάση της συνοχής του έθνους κράτους. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά την μετανάστευση πρέπει να  μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν η φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό και να αυξηθεί ο επαναπατρισμός Ελλήνων που έφυγαν μετά την οικονομική κρίση στο εξωτερικό, αλλά να προσελκυσθούν και Έλληνες της διασποράς να επιστρέψουν, να επενδύσουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν οικογένειες εδώ. Όσον αφορά στην μετανάστευση αλλοδαπών είναι πολύ σημαντικό να μπει ένας φραγμός με έναν πολύ απλό τρόπο: Να δηλώσει ξεκάθαρα η Ελλάδα ότι όποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να πάρει άσυλο ή να νομιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα θα μεταφέρεται σε χώρα η οποία θα έχει συμφωνία με την Ελλάδα αντίστοιχη αυτής που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ρουάντα και θα παραμένει εκεί. Ένας τρόπος μόνο θα υπάρχει να έρθει κάποιος αλλοδαπός για εργασία στην Ελλάδα. Θα πηγαίνει στην πρεσβεία της Ελλάδος στην χώρα του και θα καταθέτει αίτημα εργασίας στην Ελλάδα καταθέτοντας το βιογραφικό του. Η Ελλάδα από την μεριά της θα στέλνει κάθε χρόνο στις πρεσβείες της σε επιλεγμένες χώρες τις ανάγκες της σε εργατικό δυναμικό, είτε εποχιακό είτε μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος και οι κατά τόπους πρεσβείες θα δίνουν τις ανάλογες βίζες. Πως θα γίνεται η επιλογή των χωρών; Βάσει της δυνατότητας ευκολότερης αφομοίωσης στην ελληνική πραγματικότητα των πληθυσμών αυτών και βάσει του πληθυσμού που είναι ήδη εγκατεστημένος στην Ελλάδα από την συγκεκριμένη χώρα. Παραδείγματος χάριν οι ορθόδοξοι χριστιανικοί πληθυσμοί της ανατολικής Ευρώπης (πχ Ουκρανία, Μολδαβία,) ή του Καυκάσου (Αρμενία, Γεωργία) ή οι ορθόδοξοι χριστιανικοί πληθυσμοί της Αφρικής (πχ Αιθιοπία), ή οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ασίας (πχ Νεπάλ) θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων λαών. Οι χώρες που έχουν μεγάλους πληθυσμούς στην Ελλάδα (πχ Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλβανία) θα αποκλείονται. Οι χώρες που είναι εχθρικές προς την Ελλάδα (πχ Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν) θα αποκλείονται. Οι θρησκείες που έχουν μεγάλους πληθυσμούς στην Ελλάδα (πχ ισλάμ) ή που δεν αφομοιώνονται αλλά αντίθετα εύκολα ριζοσπαστικοποιούνται (πχ ισλάμ) επίσης θα αποκλείονται.

Όσον αφορά στο δημογραφικό καλά είναι τα επιδόματα, τα στεγαστικά δάνεια και οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, όμως δεν είναι αρκετά για να πείσουν τους νέους να τεκνοποιήσουν. Οι νέοι θέλουν όραμα ότι κάνοντας μεγάλες οικογένειες θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της Ελλάδας, θέλουν πρότυπα μέσα από τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι αυτό είναι το επιθυμητό πρότυπο από την Πολιτεία, μεγάλες οικογένειες που θα έχουν πάντα την στήριξη του κράτους και επίσης θέλουν και ισχυρά οικονομικά κίνητρα ώστε να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς όσα παιδιά επιλέξουν να κάνουν.

Ας εξειδικεύσουμε λίγο στο τελευταίο, δηλαδή στα ισχυρά οικονομικά κίνητρα. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα προσέφερε η πολιτεία και θα έπειθε τους νέους να κάνουν παιδιά; Προτού πάμε εκεί ας δούμε μερικά δεδομένα: Μόνο το ένα στα τέσσερα περίπου νοικοκυριά στην Ελλάδα έχει τουλάχιστον ένα παιδί και από αυτό το 25% του συνόλου των νοικοκυριών το 48% περιλαμβάνει ένα παιδί, το 35% δύο παιδιά και το 17% τρία ή περισσότερα παιδιά. Δηλαδή επί του συνόλου των νοικοκυριών το 75% δεν έχει παιδιά, το 12% έχει ένα παιδί, το 8,75% έχει 2 παιδιά και μόνο το 4.25% έχει τρία ή περισσότερα παιδιά. ( https://www.news247.gr/kosmos/eurostat-xoris-paidia-tria-sta-tessera-noikokiria-tis-ee-ti-isxiei-gia-tin-ellada/ )

Το ποσοστό ατεκνίας έχει ανέλθει στο 24%, δηλαδή περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία δεν θα κάνει παιδιά. Η μέση ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού πλησιάζει τα 32 έτη. (  https://www.kathimerini.gr/society/562205590/dimografiko-kanoyme-ligotera-paidia-kai-se-megalyteri-ilikia/ )

Ο αριθμός των γεννήσεων τα τελευταία 13 χρόνια ακολουθεί μια ραγδαία πτωτική πορεία. Ενώ μέχρι και το 2010 υπήρχε σχετικά μικρή πτωτική πορεία (γεννήσεις 2010: 114.766 παιδιά), από το  2010 μέχρι το 2023 μειώθηκαν οι γεννήσεις κατά 42.522 παιδιά (γεννήσεις 2023: 72.244 παιδιά). ( https://europost.gr/dimografikos-katapontismos-stin-ellada-to-2023-katagrafikan-oi-ligoteres-genniseis/ )

Από τα παραπάνω ευρήματα προκύπτει ότι το πρώτο μέλημα της πολιτείας είναι να δώσει κίνητρα στις νέες γυναίκες να κάνουν το πρώτο τους παιδί νωρίς, μετά την ενηλικίωση αλλά πριν τα 28 έτη. Θα μπορούσε να αυξήσει το επίδομα γέννησης μέχρι τα 28 έτη στα 6.000 ευρώ, από 29 – 30 ετών στα 4.000 ευρώ και όσες γυναίκες τεκνοποιήσουν μετά τα 30 να είναι το επίδομα 2.400 ευρώ. Αυτό το οικονομικό μέτρο θα μείωνε την ατεκνία και θα έδινε την δυνατότητα στις νέες γυναίκες να κάνουν οικογένεια νωρίς και να έχουν το χρονικό περιθώριο να αποκτήσουν δεύτερο και τρίτο παιδί.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα στο οποίο πρέπει να εστιάσει η πολιτεία είναι η ερήμωση της περιφέρειας και η συγκέντρωση του πληθυσμού στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν είναι εύκολο να πείσεις νέα ζευγάρια που έχουν μεγαλώσει σε πόλη να πάνε να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε ένα μικρό χωριό. Μπορείς όμως να δημιουργήσεις κίνητρα για εγκατάσταση στα μικρότερα αστικά κέντρα της περιφέρειας, στις πρωτεύουσες των νομών και γενικά στις μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις. Μένοντας κάποιος σε ένα τέτοιο αστικό κέντρο μπορεί άνετα να ασχολείται παράλληλα και με αγροτικές εργασίες.

Για να μπορέσει όμως η πολιτεία να πείσει νέα ζευγάρια να πάρουν μια τέτοια απόφαση το κίνητρο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό. Πρέπει να τους δώσει τη δυνατότητα απόκτησης στέγης και εισοδήματος. Μία πρόταση που θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο χωρίς να επηρεάσει δημοσιονομικά το κράτος είναι η ακόλουθη: Θα αφορά οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά για μόνιμη εγκατάσταση σε όλη την ελληνική επικράτεια εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το κράτος θα συστήσει έναν οργανισμό ανεγέρσεως πολυτεκνικών κατοικιών και κατασκευής πολυτεκνικών φωτοβολταϊκών. Κάθε πολύτεκνη οικογένεια με την απόκτηση του τρίτου παιδιού θα αποκτάει μέσω χαμηλότοκου δανεισμού και χωρίς ιδία συμμετοχή, μία κατοικία και ένα φωτοβολταϊκό 100 KW. Η εξόφληση θα γίνεται με την εγγύηση του κράτους μέσω της πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε βάθος 30 – 35 ετών. Μετά την πάροδο των 30 – 35 ετών η κατοικία θα περιέρχεται στην κυριότητα της πολύτεκνης οικογένειας και το φωτοβολταϊκό θα πηγαίνει για ανακύκλωση. Μη έχοντας το βάρος του ενοικίου το ζευγάρι θα μπορεί να απασχολείται είτε στον αγροτικό, είτε στον τουριστικό ή οποιονδήποτε άλλον τομέα. Ο μόνος περιορισμός θα είναι ότι η οικογένεια θα πρέπει να παραμείνει στην προσφερόμενη από το κράτος κατοικία μόνιμα. Η κατοικία δεν θα μπορεί να νοικιαστεί, να υποθηκευτεί ή να πωληθεί, παρά μόνο να μεταβιβαστεί στα παιδιά μετά την απόκτηση της πλήρους κυριότητας από την πολύτεκνη οικογένεια.

Λύσεις ανέξοδες για το κράτος υπάρχουν στα δύο σημαντικότερα προβλήματα για το έθνος σήμερα, το δημογραφικό και το μεταναστευτικό. Οι πολιτικοί που δεν τις εφαρμόζουν είναι είτε ανεπαρκείς ή λειτουργούν με δόλο. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να πάνε σπίτι τους, στην δεύτερη πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης