Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΠΑ
09/02/2024 | 05:25 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

Επιδότηση διακοπών αποστράτων της ΕΑΑΑ από τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη-Ανοιχτή επιστολή

Επιδότηση διακοπών αποστράτων της ΕΑΑΑ από τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη-Ανοιχτή επιστολή
Φωτογραφία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Ανοιχτή επιστολή σε ΥΕΘΑ και Αρχηγό ΓΕΑ

Η επιδότηση των διακοπών αποστράτων της ΕΑΑΑ από τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ της Π.Α

Με πλειοψηφική απόφαση του ΔΣ της ΕΑΑΑ (μειοψήφησαν 3) αποφασίστηκε, χωρίς καμία μελέτη, επεξεργασία, ευρύτερο διάλογο και συζήτηση, η παροχή voucher ύψους 350 ευρώ στα μέλη της Ένωσης για τον παραθερισμό σε ιδιωτικά καταλύματα.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ στα πλαίσια του παραθερισμού θα παρέχεται στους επιλεγέντες το ποσό των 350 ευρώ για την ενοικίαση καταλυμάτων σε ιδιωτικά ξενοδοχεία κ.λ.π. Ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων θα γίνεται με τις διαδικασίες επιλογής των ΚΕΔΑ,  με αντίστοιχη μοριοδότηση. Όπως είναι γνωστό η μοριοδότηση για τα ΚΕΔΑ περιλαμβάνει εκτός από τα κοινωνικά κριτήρια που είναι, κυρίως, η οικογενειακή κατάσταση, και την βαθμολογική μοριοδότηση όπου στον Αντιπτέραρχο προσμετρούνται 130 μόρια μειωμένα στη συνέχεια, ανάλογα με το βαθμό, έως τον Ανθυπασπιστή όπου προσμετρούνται 65 μόρια και στο Σμηνία 45. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τον παραθερισμό στα «παραθεριστικά» κέντρα της ΠΑ είναι ίδια για το εν ενεργεία προσωπικό και τους αποστράτους και καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η απόφαση του ΔΣ της ΕΑΑΑ για την επιδότηση των διακοπών των αποστράτων με το ποσό των 350 ευρώ (voucher) είναι κατάφωρα άδικη και αντικοινωνική για τη συντριπτική πλειοψηφία των αποστράτων, και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων οικονομικά, οι οποίοι με τα δικά τους χρήματα, που είναι οι κρατήσεις που τους γίνονται υποχρεωτικά υπερ της Ένωσης,  θα επιδοτούν τις διακοπές αυτών που έχουν περισσότερα μόρια ανάλογα με το βαθμό που έφεραν ως εν ενεργεία.

Τα έσοδα της Ένωσης είναι αποκλειστικά από τις κρατήσεις όλων των μελών της, ανεξαρτήτως βαθμού ή προέλευσης. Η λειτουργία της, μεταξύ άλλων, έχει κοινωνική αποστολή καθώς στις καταστατικές της διατάξεις περιλαμβάνεται η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση, με την παροχή βοήθειας, στους πιο αδύνατους και τις οικογένειές τους και η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με το πνεύμα και το γράμμα των σκοπών της Ένωσης.

Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη μπορούμε να μιλάμε όταν ένας απόστρατος Ανθυπασπιστής με οικογενειακό εισόδημα, μετά βίας χίλια ευρώ, από τη σύνταξή του επιδοτεί τις διακοπές αυτών, όπως ο υποφαινόμενος του οποίου η σύζυγος εργάζεται, που έχουν μεγαλύτερο ή και πολύ μεγαλύτερο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα;

Με τα υπάρχοντα δεδομένα οι απόστρατοι οι οποίοι έχουν τα μεγαλύτερα βαθμολογικά μόρια είναι περίπου χίλιοι. Ως εκ τούτου με την παροχή 100 voucher ανά έτος, με βάση την αυθαίρετη απόφαση του ΔΣ για επταετή κύκλο δικαιώματος αίτησης, δεν καλύπτεται το σύνολο ακόμα και αυτών των αποστράτων. Είναι βέβαιο ότι οι έχοντες τον αποστρατευτικό βαθμό του Τξχου, οι οποίοι είναι περίπου 900, δύσκολα θα βρουν το όνομά τους στην κατάσταση των δικαιούχων, ιδιαίτερα αυτοί χωρίς προστατευόμενα μέλη (παιδιά), ενώ για τους «κατώτερους» και τις ορφανικές οικογένειες ούτε καν συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται. Είναι ηθικό η ΕΑΑΑ να χρηματοδοτεί, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, τις διακοπές των οικογενειών μιας κατηγορίας μελών με τα χρήματα των οικογενειών ακόμα και αυτών οι οποίες βρίσκονται σχεδόν στα όρια της φτώχιας;         

Μόλις πρόσφατα, ο ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης, παραδίδων Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς στην τελευταία του Ημερήσια Διαταγή απευθυνόμενος σε ΟΛΟΥΣ τους Άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε,  «Στον πολυεπίπεδο αυτό δρόμο που μαζί διανύσαμε τα δύο αυτά έτη, αποδείξατε επανειλημμένα ότι αποτελείτε την κινητήριο δύναμη του οργανισμού, τους συντελεστές που μετουσιώνουν σε πράξη όλες τις σκέψεις και ιδέες, τον πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος, το πολυτιμότατο αυτό εργαλείο που κάθε ηγέτης θα ήθελε δίπλα του σε πόλεμο και ειρήνη».

Παρόμοιες αναφορές έχουν κάνει όλοι όσοι διετέλεσαν αρχηγοί της ΠΑ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Πτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και όλοι όσοι ηγήθηκαν των ανδρών και γυναικών της ΠΑ μόνο ως ντροπή μπορούν να εισπράξουν την απόφαση για την επιδότηση των διακοπών τους από τις κρατήσεις των ε.α. Ανθυπασπιστών κ.λ.π μελών της ΕΑΑΑ και ιδιαίτερα των ποιο ασθενέστερων οικονομικά.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

Ως θεσμικοί φορείς οι οποίοι έχετε την αρμοδιότητα του εποπτικού ελέγχου της ΕΑΑΑ παρακαλείστε να παρέμβετε για την ακύρωση αυτής της απόφασης η οποία όχι μόνο πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και προσβάλλει ευθέως το σκοπό της λειτουργίας της Ένωσης δίνοντας κάθε δικαίωμα στα μέλη της να απαιτήσουν την κατάργηση της κράτησης η οποία τους γίνεται υποχρεωτικά και διανέμεται από την πλειοψηφία του ΔΣ άνισα εις βάρος τους.

Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΑ           

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης