Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
02/02/2024 | 20:32
Militaire News

LCS: Ούτε φρεγάτες ,ούτε κορβέτες κ.ΥΕΘΑ! Παράκτια περιπολικά γνωστά ως «αλουμινότρατες» είναι…

LCS: Ούτε φρεγάτες ,ούτε κορβέτες κ.ΥΕΘΑ! Παράκτια περιπολικά γνωστά ως «αλουμινότρατες» είναι...

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του, στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» της Όλγας Τρέμη, στο newsbomb.gr, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να …υπερασπιστεί τις «αλουμινότρατες» των Αμερικανών ,το παράκτιο περιπολικό LCS που κάποιοι το «βαφτίζουν» φρεγάτα και κάποιοι κορβέτα. Το σίγουρο είναι πως για τους Αμερικανούς πέρασε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο ναυπηγικό τους φιάσκο και ο κ.Δένδιας μάλλον γι΄  αυτό έσπευσε να υιοθετήσει το αφήγημα των Constellation. Δεν μπορεί μάλλον να αντιπαρατεθεί με το αφήγημα Μητοστάκη και κάποιων υπουργών που εδώ και πολύ καιρό θέλουν να μας φορτώσουν το φιάσκο.

Ωστόσο η διαβασμένη Όλγα Τρέμη έκανε τον κ.Δένδια να τα χάσει! Το απόσπασμα της συνέντευξης.

 

 

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό το πακέτο της δωρεάν ενίσχυσης από αμερικανικής πλευράς μαθαίνουμε ότι περιλαμβάνει και φρεγάτες,  τις λένε οι Αμερικανοί LCS. Που τουλάχιστον σύμφωνα με τη δήλωσή του ίδιου του επικεφαλής του Αμερικανικού Ναυτικού δεν είναι ένα project το οποίο είναι επιτυχημένο. Και επί λέξει είπε ο άνθρωπος ότι «δε θα ήθελα να δώσω ούτε ένα επιπλέον δολάριο σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει ένα τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχιο στο σημερινό περιβάλλον». Διαβάζω τη δήλωσή του.

Δεν ξέρω, όταν λέμε ότι μας δίνουν κάποιες δωρεάν φρεγάτες,  αν εννοούν τις LCS.  Το ρωτάω σε εσάς. Και αν πρόκειται για αυτές πράγματι, θα ήθελα να σας ρωτήσω επιπροσθέτως εάν θα τις πάρουμε άκριτα, αν θα το ψάξουμε δηλαδή το θέμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως και πολύ καθαρά. Καταρχήν υπάρχουν στην επιστολή. Η επιστολή Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό, μια εξαιρετική επιστολή, αναφέρεται στις LCS. Όχι μόνο στις LCS,  αλλά και στις LCS.

Η LCS είναι ένα πλοίο το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το σχεδίασαν κάτω από μια συγκυρία η οποία δεν επαληθεύτηκε, ότι δεν θα έχουν στρατηγικές ανάγκες πέραν των ακτών τους. Στην πραγματικότητα, οι LCS παρουσιάζονται σαν φρεγάτες,  είναι..

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αλουμινότρατες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι κορβέτες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κορβέτες είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, είναι κορβέτες. Αυτό είναι. Χρειάζονται επιπρόσθετα συστήματα. Μελετάμε εάν μπορούμε να τους τα εγκαταστήσουμε. Έχουμε πει ότι αυτά τα πλοία μας ενδιαφέρουν, μόνον ως δωρεάν παραχώρηση. Και ως ενδιάμεση λύση μέχρι εμείς να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς.

Συζητάμε με τους Αμερικανούς και το έχω πει και δημοσίως και για τη φρεγάτα επόμενης γενιάς. Ονομάζεται Constellation, είναι η συζήτηση που γίνεται…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης