Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
24/01/2024 | 05:31 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

Γιατί το ΓΕΕΘΑ απαξιώνει τους «πληροφορικάριους» της Πολεμικής Αεροπορίας;

Γιατί το ΓΕΕΘΑ απαξιώνει τους «πληροφορικάριους» της Πολεμικής Αεροπορίας;

Για ακόμα μία φορά αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικότητας Έρευνας Πληροφορικής. Αιτία το σχέδιο νόμου που έχει προωθηθεί από το ΓΕΕΘΑ για σχολιασμό από τα Γενικά Επιτελεία με σκοπό τη δημιουργία του Σώματος Πληροφορικής ως Κοινού Σώματος. Να διευκρινήσουμε ότι το σχέδιο νόμου έχει προωθηθεί επί εποχής Φλώρου.

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι η ιδέα δημιουργίας του Κοινού Σώματος, η οποία έχει ως στόχευση τον εκσυγχρονισμό και την μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά η αντιμετώπιση συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού, που από το 2010 και εντεύθεν αντιμετωπίζεται με τακτικές που δείχνουν εμπάθεια και προσπάθεια απαξίωσής της.

Να δούμε όμως χρονολογικά τι έχει συμβεί για τους Αξιωματικούς Τεχνικής Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας γενικότερα και ειδικότερα για όσους έχουν σήμερα την ειδικότητα Έρευνας Πληροφορικής.  Το 2010 με την ψήφιση του ν. 3883/2010 μεταβάλλονται τόσο τα χρόνια προαγωγής για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ δυσμενέστερα, μεγαλύτερα δηλαδή διαστήματα παραμονής σε κάθε βαθμό και αφαίρεση του καταληκτικού βαθμού του Σμηνάρχου. Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο για την κατηγορία των εξ Υπαξιωματικών Αξιωματικών παρατηρείται αυτή η δυσμενής μεταχείριση. Εξαιρούνται δε εκείνη την περίοδο Αξιωματικοί που είχαν καταταχθεί στις Ε.Δ. μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη συνέχεια με διαδοχικές τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νόμου μεταφέρονται στον παλαιό νόμο περί εξέλιξης και προαγωγών και φωτογραφικά συγκεκριμένες τάξεις αποφοίτων ΑΣΣΥ, με αποτέλεσμα σήμερα να προάγονται με βάση τον παλαιό νόμο μέχρι και την τάξη 1993, το οποίο έχει επιφέρει τεράστια ανισορροπία μεταξύ των αποφοίτων ΑΣΣΥ με χαρακτηριστικό παράδειγμα σήμερα να έχουμε με διαφορά λίγων ετών το παράδοξο της βαθμολογικής διαφοράς δύο βαθμών, επίσης μέχρι και την τάξη 1993 ο βαθμός αποστρατείας με 35 έτη υπηρεσίας είναι αυτός του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων και από τη σειρά 1994 και εντεύθεν στα ίδια έτη αυτός του Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων.

Για την ίδια κατηγορία δε και μόνο για αυτή το προσωπικό Ελαφράς Υπηρεσίας που υπάγεται στον συγκεκριμένο νόμο και μόνο εφόσον τέθηκε στην παραπάνω κατάσταση μετά την αρχή ισχύος του νόμου, δεν προάγεται πέραν του βαθμού του Υπολοχαγού και αντιστοίχων, διάταξη που παραμένει σε ισχύ παρά τη δικαστική δικαίωση των εν λόγο στελεχών.

Συγκεκριμένα τώρα για τους υπηρετούντες στην Πολεμική Αεροπορία Αξιωματικούς με την ειδικότητα Έρευνας Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, πέραν όλων όσων παραπάνω αναφέρουμε και φυσικά τους αφορούν όπως και όλους τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, υπάρχει μία σειρά γεγονότων που μόνο ανησυχία και αβεβαιότητα τους προκαλεί.  Το Σώμα Έρευνας Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας συστάθηκε με τον ν. 3883/2010, μετά από πολλές παραλήψεις, λάθη και προχειρότητα επετεύχθη η στελέχωση του το 2017! Η στελέχωση της ειδικότητας Έρευνας Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης έγινε με αλλαγή ειδικότητας στελεχών του Σώματος άλλων ειδικοτήτων και μετατάξεις από το Σώμα Υπηρεσιών Υποστήριξης και για τις δύο κατηγορίες υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Η πορεία των εν λόγω στελεχών τόσο πριν όσο και μετά την ένταξή τους στη νέα ειδικότητα, έχει να επιδείξει επιτυχίες και επιτεύγματα για τα οποία έχει γίνει τεράστια συζήτηση τόσο εντός των τάξεων της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εκτός αυτής. Τι όμως αποκόμισαν αυτά τα στελέχη από όλη αυτή τη διαδικασία; Σωστά θα πουν κάποιοι ότι εκτελούν το καθήκον τους προς την πατρίδα, αλλά σε έναν κόσμο που εξελίσσεται, σε μία οικονομία που δημιουργεί ανισότητες και αυξημένες ανάγκες στα νοικοκυριά, υπηρεσίες όπως αυτές που παρέχονται από αυτά τα στελέχη δεν μπορεί να κοστολογούνται με βάση το πατριωτικό καθήκον και το φιλότιμο, ειδικά όταν το 2023 ο δείκτης ανεργίας του κλάδου Πληροφορικής στην Ελλάδα έκλεισε στο -8%! Η απάντηση είναι απλή και απογοητευτική, όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα, αλλά κάποιοι από αυτούς έχασαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Αξιωματικοί οι οποίοι εντάχθηκαν στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης με μετάταξη από το Σώμα Υπηρεσιών Υποστήριξης, που είδαν στις πρόσφατες προαγωγές νεότερους συμμαθητές τους από το Σώμα Υπηρεσιών Υποστήριξης να προάγονται σε Αντισμηνάρχους, προσπερνώντας τους σε αρχαιότητα κατά έναν βαθμό, έχοντας καταταγεί το ίδιο έτος στην ίδια σχολή και όντας νεότεροι για έναν υπηρεσιακό βίο 32 ετών, με μόνη δικαιολογία τις διαφορετικές επετηρίδες. Ένα φαινόμενο που στην Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία έτη το βλέπουμε κατά κόρων και κανένας Αρχηγός ή Πολιτικός Προϊστάμενος δεν έχει ενδιαφερθεί να θέσει έστω ένα ερώτημα για το πώς παραβιάζεται διαρκώς η αρχαιότητα των αποφοίτων ΑΣΣΥ πάντα προς όφελος συγκεκριμένης προέλευσης Αξιωματικών, που βέβαια όλος τυχαίος είναι και οι άνθρωποι που στη δική τους ειδικότητα και αρμοδιότητα είναι οι υπηρεσιακές μεταβολές. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση οι Αξιωματικοί που προήχθησαν προσπέρασαν πέραν των συμμαθητών τους και Αξιωματικούς Τεχνικής Υποστήριξης με δύο επιπλέον έτη υπηρεσίας από αυτούς.

Τι συμβαίνει σήμερα όμως και οι συγκεκριμένοι Αξιωματικοί είναι μάλλον με το ένα πόδι εκτός ενόπλων δυνάμεων; Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κυκλοφόρησε για σχολιασμό στα επιτελεία ένα σχέδιο νόμου σε σχέση με τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των Σωμάτων Έρευνας Πληροφορικής τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο και στην Πολεμική Αεροπορία (το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει). Μεταφέρει δε το σύνολο των υπηρετούντων στα δύο Σώματα στο νέο, με βάση δε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου όμως οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ δεν περιλαμβάνονται, καθώς δεν υπάγονται στο Σώμα Έρευνας Πληροφορικής αλλά στο Τεχνικής Υποστήριξης. Αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει τα στελέχη συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Πληροφορική των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει καμία επίπτωση στον υπηρεσιακό τους βίο, ούτε ευμενής αλλά σίγουρα ούτε δυσμενής.  Σε κάποιους όμως στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φαίνεται ότι αυτό δεν άρεσε, καθώς μάλλον αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα αν μεταφερθούν στο νέο Σώμα χωρίς τους ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο της Πληροφορικής και όχι μόνο τη σύνταξη εγγράφων, τη διακίνησή τους και τη συμμετοχή σε συσκέψεις. Προχώρησαν λοιπόν με την υποβολή του σχολιασμού επί του νομοσχεδίου, σε αίτημα μεταφοράς και αυτού του προσωπικού υποχρεωτικά στο νέο Σώμα, χωρίς βέβαια να εξετάσουν ποτέ τις πιθανές επιπτώσεις για αυτά τα στελέχη, αλλά μόνο το προσωπικό τους όφελος. Οι συγκεκριμένοι Αξιωματικοί οι οποίοι στελεχώνουν το ΣΕΠ της Π.Α. αντί ευγνωμοσύνης για όσα απρόσμενα τους έχουν χαριστεί με τη δημιουργία του ΣΕΠ αρχικά στην Π.Α. (καταληκτικός βαθμός Ταξιάρχου για παράδειγμα όταν οι περισσότεροι εξ αυτών αποστρατεύονταν με αυτόν του Σμηνάρχου) και βλέποντας μπροστά τους ένα νέο επίπεδο βαθμολογικής εξέλιξης, καθώς το Κοινό Σώμα πλέον έχει καταληκτικό βαθμό αυτόν του Υποστρατήγου, παραδίδουν άνευ όρων και ανερυθρίαστα συναδέλφους τους στην υπηρεσιακή αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα στα Κοινά Σώματα δεν υπάρχει πρόβλεψη μέχρι σήμερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία Αξιωματικών, συνεπώς δεν υπάρχει το πλαίσιο βάση του οποίου θα εξελίσσονται και η μετακίνησή τους οδηγεί σε μία πορεία χωρίς πυξίδα. Η μετακίνηση τους δε τους μεταφέρει υποχρεωτικά στον νόμο περί εξέλιξης και προαγωγών 3883/2010 ανεξαρτήτως αν υπάγονται σε αυτόν σήμερα, που όπως αναφέραμε είναι δυσμενέστερος του προηγούμενου νόμου μόνο για αυτή την κατηγορία στελεχών.  Το νέο Σώμα δε καλείται να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες των τριών όπλων και του ΓΕΕΘΑ, που σημαίνει ότι στελέχη που βρίσκονται στο τέλος του υπηρεσιακού τους βίου δυνητικά μπορούν να μετατεθούν σε υπηρεσίες που ουδέποτε φαντάστηκαν ότι μπορεί να υπηρετήσουν όταν κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλα αυτά όταν δεν παρέχεται σε αυτούς κανένα κίνητρο για την μετακίνησή τους στο νέο Σώμα, αντίθετα με την άλλη κατηγορία που υπάρχει πρόβλεψη καλύτερης εξέλιξης. Μελλοντικά δε αναρωτιούνται τα συγκεκριμένα στελέχη τι θα συμβεί σε αυτούς αν για παράδειγμα οι συμμαθητές τους απόφοιτοι ΑΣΣΥ κερδίσουν τη δικαστική μάχη και ενταχθούν στον παλαιό νόμο εξέλιξης και προαγωγών και προαχθούν όπως  οι συνάδελφοί τους που κατετάγησαν μέχρι το 1993; Θα τους δουν ανεξαρτήτως αρχαιότητας να τους προσπερνούν;  Το βασικό ερώτημα που θέτουν δε είναι για ποιον λόγο όταν ποτέ δεν εντάχθηκαν στο ΣΕΠ της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς ουδείς δεν τους ήθελε εκεί, πρέπει σήμερα να μεταφερθούν στο Κοινό Σώμα; Σε τι θα διευκολύνει αυτή η κίνηση το νεοσύστατο Σώμα, μήπως τόσα χρόνια όντας στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους; Λογική απάντηση δεν υπάρχει.

Αυτό που ζητάνε ομόφωνα όλα τα στελέχη της συγκεκριμένης κατηγορίας σήμερα είναι η συνέχιση του υπηρεσιακού τους βίου αδιατάραχτα, χωρίς εκπλήξεις και ερωτηματικά. Εξάλλου οι περισσότεροι εξ αυτών σε πολύ λίγα έτη θα βρίσκονται εκτός Ενόπλων Δυνάμεων έχοντας ευδοκίμως ολοκληρώσει τον υπηρεσιακό τους βίο, οποιαδήποτε μεταβολή σήμερα υπάρξει για αυτούς μόνο δυσμενής μπορεί να θεωρηθεί και χωρίς αντίκρισμα τόσο για αυτούς όσο και για την υπηρεσία. Θα πρέπει να ενημερωθεί δε η πολιτική ηγεσία ότι τα τελευταία χρόνια από τις τάξεις των συγκεκριμένων στελεχών ο ιδιωτικός τομέας έχει απορροφήσει ένα σεβαστό αριθμό στελεχών, προσφέροντάς τους καλύτερες αποδοχές και προοπτική, που σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν δύνανται να τους προσφέρουν ούτε κατ’ ελάχιστον. Σίγουρα κάποιος θα πρέπει επιτέλους να ακούσει τους προβληματισμούς αυτών των στελεχών και να τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με το έργο τους για όσο χρόνο τους απομένει στις Ένοπλες Δυνάμεις, από το να δημιουργούν συνθήκες που θα τους οδηγήσουν παρά τη θέλησή τους εκτός αυτών. Η πληροφορική σε όλον τον κόσμο αξιότιμοι κύριοι δεν είναι γραφειοκρατία και συσκέψεις, η πληροφορική είναι επιστήμη με γνώσεις, εξειδίκευση, προϋποθέτει πολλές γραμμές κώδικα, τεχνογνωσία και αέναη ενασχόληση με τις εξελίξεις στον χώρο για να φέρει κάποιος τον τίτλο του επιστήμονα πληροφορικής. Τα συγκεκριμένα στελέχη που βάλλονται μέσω και αυτού του σχεδίου νόμου διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο, από τίτλους σπουδών έως εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία. Επιτρέψτε τους να προσφέρουν ότι μπορούν, αφήστε τους απλά στην ησυχία τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης