Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΡΑΓΚΟ
17/01/2024 | 05:15 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

«Η αυτονομία του Νίκου Δένδια»! Κων. Φράγκος και Διαξιφισμοί

«Η αυτονομία του Νίκου Δένδια»! Κων. Φράγκος και Διαξιφισμοί
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κων. Φράγκος Διαξιφισμοί 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συννέφιασε στον Υμητό

κι’ εκεί στα Χολαργοχώρια

κι’ εσύ Κυριάκο π’ άργησες

που πας αυτή την ώρα

Δημώδες Θεσσαλικό (διασκευασμένο)

  • Είναι περιττό να υπενθυμίσω το αυτονόητο. Ο Πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για την επιλογή των Υπουργών. Αναφέρεται και στο Σύνταγμα. Ανεξάρτητα αν παρενεβλήθησαν κομματικές ισορροπίες, εξωτερικές πιέσεις ή κάτι άλλο. Η ευθύνη παραμένει ακέραια.

  • Υπάρχει και ένας άλλος αυστηρός κανόνας: Τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών πρέπει, οπωσδήποτε, να συμβαδίζουν με την πολιτική της Κυβέρνησης, την βούληση του Πρωθυπουργού, της Εθνικής Γραμμής.
  • Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παντοδύναμος, ως λέγεται, Πρωθυπουργός, διόρισε ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Ν. Δένδια μετακινώντας τον από το άλλο κραταιό Υπουργείο, των εξωτερικών, ένθα υπηρέτησε επί 4ετίαν. Νομίζω επιτυχώς.

Η μετακίνηση θεωρήθηκε εσωτερική υπόθεση υψηλού Κυβερνητικού επιπέδου. Ελάχιστα υπήρξαν τα αρνητικά σχόλια.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο κ. Κ.Μ. δεν επέδειξε ιδιαίτερο ταλέντο στην επιλογή υπουργών όπως του πρώτου ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλου. Ατύχησε. Εύχομαι να επιτύχει στην δεύτερη.

  • Ο κ. Ν. Δένδιας έχει περάσει πάλι από το ΥΕΘΑ  με θητεία μικράς διάρκειας (Νοε. 14 – Ιαν. 2015), επί Αντωνομπένηδων. Τότε ουδεμία ιδιαίτερη δραστηριότητα παρουσίασε στο Υπουργείο δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έπνεε τα λοίσθια. Πέρασε απαρατήρητος.
  • Από ενωρίς, τις πρώτες εβδομάδες της παρουσίας του κ. Ν.Δ. στο Πεντάγωνο (ΣΣ το «πεντάγωνο» δεν είναι Πεντάγωνο αλλά 16γωνο. Κάποιοι παλιοί Στρατιωτικοί για να κολακεύσουν του Αμερικάνους το ονόμασαν έτσι. Σε όλο τον κόσμο με τη λέξη πεντάγωνο χαρακτηρίζονται τα ΥΕΘΑ των ΗΠΑ – που έχει αυτό το σχήμα – και το Ελληνικό….) διεφάνηκε η συγκέντρωση καταιγιδοφόρων νεφών που άρχιζαν από το πολυγωνικό κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων και έφθασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.
  • Ο νέος Υπουργός δεν φάνηκε πρόθυμος να συνεργασθεί, πέραν της τυπικότητας, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Κ. Φλώρο ενώ παράλληλα έσπευσε να πάρει αποφάσεις για τις οποίες μερικοί επιμένουν ότι δεν ενημερώθηκε το Μαξίμου. Ενώ πρέπει να προσθέσω ότι ο κ. ΝΔ εγκατέλειψε με μεγάλη δυσαρέσκεια το Υπουργείο Εξωτερικών.
  • Σημειώνω ότι, κατά την γνώμη μου, ορθώς σταμάτησε το πρόγραμμα κατασκευής Ναυστάθμου στον Παγασητικό και ορθότατα «υπήγαγε» στο ΥΕΘΑ την ΕΑΒ.
  • Έκανε όμως και κάτι άλλο το οποίο προκάλεσε ανησυχία. Πάγωσε την προμήθεια των κορβετών και φρέναρε την εξέλιξη άλλων προγραμμάτων.
  • Εκείνο όμως που σημειώθηκε εντονότερα είναι η απουσία του ΥΕΘΑ από μερικά Υπουργικά Συμβούλια. Περισσότερο απ’ όλα η απουσία του από συνεδριάσεις Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής! Τον αντικαθιστούσε ο άνευ ουδεμίας αρμοδιότητας στον τομέα αυτό, Υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης. Από Υπουργικούς κύκλους διέρρευσε ότι ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να είναι παρών σε συνεδριάσεις που θα λαμβάνονται αποφάσεις έγκρισης προγραμμάτων υψηλού κόστους με τις οποίες διαφωνεί. Το γεγονός σχολιάσθηκε δυσμενώς, ευρύτατα. Η παρουσία του ήταν απαραίτητη και αν δεν ενέκρινε τα προγράμματα αυτά, ας αναλάμβανε την ευθύνη να τα ματαιώσει. Η ενέργεια αυτή. Δηλ. η αποφυγή της ευθύνης σε κρίσιμα θέματα που εξελίσσονται στο Υπουργείο μου θυμίζει την στάση του, ως ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Σημίτη, του αλήστου μνήμης του ανεύθυνου ανδρός κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος δεν μετέβαινε στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για τα οπλικά συστήματα. Ουδέποτε παρέστη ενώ οι «κύκλοι του σχολίαζαν ότι εκεί γίνονται ληστείες». Λυπάμαι που ίσως θα στεναχωρήσω τον κ. Υπουργό, αν με διαβάζει, αν του θυμίσω με σοφή ρήση του Θουκυδίδη (Επιτάφιος).

Τον μη τώνδε μετέχοντα

ουκ απράγμονα αλλά αχρείον ονομάζομεν

  • Σταματώ εδώ τα δικά μου σχόλια, την πολυλογία μου και παραδίδω την γραφίδα σε δημοσιογράφους περισσότερο πληροφορημένους από εμένα.
  • Η Κυριακάτικη Καθημερινή (24/12/23) έκανε ολοσέλιδο αφιέρωμα στον κ. Νίκο Δένδια με υπογραφή του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Β. Νέδου. Αντιγράφω τα σημαντικότερα.
  • Η απουσία του από Συνεδριάσεις της Επιτροπής εξοπλισμών ερμηνεύεται ως απροθυμία του να είναι παρών σε εγκρίσεις προγραμμάτων, αναιτιολόγητα υψηλού κόστους.
  • Παρουσίασε αρχική αδράνεια στο ΥΕΘΑ οφειλόμενη στη θερμή ανάπαυλα, φυσική κόπωση (από το ΥΠΕΞ) και ύφεση Ελληνοτουρκικών.
  • Είχε αισθητική διαφωνία με μερικές επιλογές του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Κων. Φλώρου όπως το μνημείο Αθανάτων που αναγκαστικά βλέπει κάθε πρωί από το γραφείο του.
  • Αν το Πεντάγωνο είναι πολιτική εξορία, ο «εξόριστος» καταφέρνει να δραπετεύει. Ταξιδεύει όσο με το προηγούμενο χαρτοφυλάκιο του και κουβαλάει πολιτικές μνήμες, αλλά και προσδοκίες.
  • Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις ανέλαβε ήταν να ξηλώσει τις ξύλινες προσθήκες με όπλα. Αντ’ αυτών τοποθέτησε πίνακες όπως το «βροχερό τοπίο» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα. Ο πίνακας ίσως περιγράφει και την ψυχική διάθεση του κ. Δένδια μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να τον απομακρύνει από το ΥΠΕΞ.
  • Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη ΕΡΝΤΟΓΑΝ επέλεξε να μη παραστεί στο ΚΥΣΕΑ (23 Νοεμ.) αλλά προτίμησε να βρίσκεται στη Ξάνθη, σε μια άσκηση.
  • Κατά την πρώτη 4ετία της ΝΔ (2019-2023) η υποβόσκουσα ένταση Μητσοτάκη – Δένδια πρόεκυπτε έμμεσα. Καθίστατο προφανές ότι η συμβίωση αυτή δεν μπορούσε να συνεχισθεί.
  • Ο κ. Δένδιας δεν είναι επίσημα συντονισμένος με τον κ. Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά που εκφράζουν άλλες απόψεις για τα Ελληνοτουρκικά, ωστόσο απευθύνεται στο πιο συντηρητικό κοινό της ΝΔ, που ταυτίζεται με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς. Σταματώ εδώ, γιατί έχω κουράσει, σίγουρα, τους αναγνώστες μου αλλά μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ, αν αυτό σημαίνει ταύτιση Υπουργού Άμυνας με απόψεις τ. Πρωθυπουργών που αν είχαν στοιχειώδες φιλότιμο και υπευθυνότητα έπρεπε να σιωπήσουν. Προχωρώ στο κείμενο του άλλου πόλου εξουσίας, των ΜΜΕ, του ΒΗΜΑΤΟΣ (31-12-2023).
  • Η περίπτωση του Ν. Δένδια στην Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερη. Δεν θα έλεγα προβληματική – όχι ακόμη τουλάχιστον. Στο παρασκήνιο όμως συζητείται και με ενόχληση από ορισμένους συναδέλφους του. Επισημαίνεται ότι καλλιεργεί μια αυτονομία, με στοιχεία υπεροψίας. Το πρώτο που του καταλογίζουν είναι ότι η θέση του στα Ελληνοτουρκικά διαφέρουν απ’ αυτές της Κυβέρνησης και προσεγγίζουν σ’ αυτές του Παυλόπουλου (ΣΣ Άλλου εντελώς μειωμένου κύρους και αποτυχόντος). Επίσης σχολιάζεται ο τρόπος ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του. Συνεχώς ταξιδεύει. Αυτό το ονομάζει «αμυντική διπλωματία». Η αμυντική διπλωματία γίνεται στο πεδίο π.χ. με τις μετακινήσεις και ανάπτυξη στρατευμάτων και όχι με ταξίδια και συνομιλίες. Έχει επιλέξει ένα ξεχωριστό, σχεδόν ανεξάρτητο ρόλο για τον εαυτό του στην Κυβέρνηση. Τους κάνει μεν τη χάρη να προσέρχονται στα Υπουργικά Συμβούλια, αλλά είναι αλλού.
  • Αυτά και ουδέν έχω να προσθέσω. Οι άγιοι πάντες να βάλλουν το χέρι τους.
  • Δεν παρήλθε ούτε μία εβδομάδα από τα σχόλια του κ. Νέδου και εμφανίσθηκε στην Κ (14/01), πάλι με ολοσέλιδη συνέντευξη του κ. Ν. Δένδια, μετα φωτογραφίας. Φαίνεται τα πράγματα να άλλαξαν γιατί ο δημοσιογράφος είναι ήπιος. Μπορείτε να αναζητήσετε αυτή την συνέντευξη, είναι πολύ πρόσφατη. Περιορίζομαι να κάνω λίγα σχόλια.
  • Ν. Δένδιας: Τα δόγματα πρέπει ν’ αναθεωρηθούν. Η νέα Ηγεσία πρέπει να λέει τη γνώμη της και να έχει κατά νου ότι, δεν μπορεί η Χώρα ν’ αγοράζει τα πάντα από το ράφι στο εξωτερικό και να μην παράγει τίποτα.

Σχόλιο: Και η προηγούμενη Ηγεσία έλεγε τη γνώμη της και δεν την άκουγε κανείς. Για να παράξει η Χώρα, Πολεμικό Υλικό, για να γυρίσει ο Ήλιος, θέλει δουλειά πολλή, πλήρη αποκομματικοποίηση και αναδιοργάνωση των Κρατικών Αμυντικών Βιομηχανιών. Οι αγορές από τα ράφια της προηγούμενης 4ετίας εγένονται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, εξέχον μέλος του οποίου ήταν ο κ. Δένδιας.

Ν. Δένδιας: πρέπει να εκσυγχρονισθεί ένας αριθμός ΜΕΚΟ. Ν’ αντιμετωπισθεί, παν’ απ’ όλα τη διαθεσιμότητα των πλοίων του ΠΝ.

Σχόλιο: Οι ΜΕΚΟ είναι μόνο 4 και κατά την προηγούμενη 4ετία το ΥΕΘΑ και ΚΥΣΕΑ, του οποίου, επαναλαμβάνω εξέχον στέλεχος είσαστε κι’ εσείς, σφύριζε αδιάφορα! Για «θάψιμο» κυριολεκτικά, των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας ΡΡ-3, ενός βασικού όπλου του Π.Ν., δεν λέτε τίποτα, κ. Υπουργέ: Με ποια φιλοσοφία και επιχειρήματα παραμερίσατε τις κορβέτες; Με συγχωρείται αλλά οφείλω να ρωτήσω, ευσεβάστως.

Κρίσεις και επικρίσεις

Κρίνεις ένα Ηγεμόνα και το μυαλό του, βλέποντας τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν. Όταν είναι άξιοι έντιμοι και πιστοί, τότε ο Ηγεμόνας είναι σίγουρα συνετός γιατί κατόρθωσε να ξεχωρίσει τους άξιους και να τους κρατήσει πιστούς. Όταν, όμως δεν είναι έτσι, ο Ηγεμόνας είναι αξιοκαταφρόνητος.

ΝΙΚΟΛΟ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ

Ο Ηγεμόνας

(Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη)

*Ηγεμών, στα καθ’ ημάς: Πρωθυπουργός, Υπουργός, Υφυπουργός και πας Εξουσιαστής.

  • Κατ’ αρχήν οφείλω να δηλώσω ότι τιμώ απόλυτα την νέα Ηγεσία των ΕΔ. Έχει την έξωθεν καλήν μαρτυρία. Της εύχομαι καλήν επιτυχία.
  • Ομοίως τιμώ τους απελθόντες Αρχηγούς οι οποίοι κατά την ολιγόχρονη θητεία τους εκτέλεσαν, επιτυχώς τα καθήκοντά τους.
  • Αλλού όμως είναι το θέμα. Το κράτος έχει ψηφίσει Νόμους και Διατάξεις που αφορούν στις ΕΔ τους οποίους το ίδιο πρέπει να σέβεται και να εφαρμόζει. Αν η εξουσία, η Κυβέρνηση, «φτύνει» τους Νόμους που η ίδια εθέσπισε σημαίνει ότι κάτι το ανώμαλον συμβαίνει στη Δημοκρατία της Φαίδρας Πορτοκαλέας. Σημαίνει μία απαξίωση του συστήματος.
  • Υπάρχει μία σειρά Νόμων που αρχίζει με τον 2592/95 και τελειώνει στον 4407/16 με τους οποίους καθορίζεται σαφώς τα της επιλογής των Αρχηγών Επιτελείων Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΝ. Επιλέγονται από το ΚΥΣΕΑ για διετή θητεία η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) έτος Ο Αρχηγός Επιτελείου μπορεί ν’ αποστρατευθεί μόνο για σπουδαίους λόγους πριν από πάροδο των ανωτέρω χρονικών ορίων μετα απόφαση ΚΥΣΕΑ με εισηγήσεις του ΥΕΘΑ. (SIC)
  • Προ ημερών είδαμε ν’ αποστρατεύονται, με θητεία μόνο ενός έτους, οι Αρχηγοί ΓΕΣ/ΓΕΝ οι οποίοι κατά κοινή εντύπωση υπήρξαν άψογοι. Είναι οι ίδιοι που η Κυβέρνηση επέλεξε πέρισυ μετα αλαλαγμών και σαλπίγγων ως Αρχηγούς. Σε ένα χρόνο «μπαγιάτεψαν» ή μήπως συνέβη κάποιο σοβαρό γεγονός, παράλειψη ή αυθαιρεσία (όπως ορίζει ο Νόμος) και αποστρατεύονται; Και αν συνέβη τοιούτον γιατί δεν παραπέμφθηκαν  στο ΚΥΣΕΑ, από τον ΥΕΘΑ, με πρόταση άμεσης αντικατάστασης, όταν διέπραξαν το ατόπημα;
  • Η απονομή του τίτλου τον επιτίμων στους δύο αποστρατευθέντες Αρχηγούς εμπεριέχει ειρωνική θεμελίωση αντίφασης. Αφού η πρόωρη αποστρατεία τους, σύμφωνα με τον Νόμο πάντοτε, εμπεριέχει υποψία σοβαρού λάθους, πως τους κάνετε επίτιμους; Θεωρείτε, κύριοι του ΚΥΣΕΑ, ότι η απονομή του τίτλου του επιτίμου αντισταθμίζει την διάπραξη παρανομίας εκ μέρους σας; Μάλλον τους δίδετε ηδύ καταπότιον παρηγοριάς. Δεν το χρειάζονται.
  • Αν ακολουθούμε την φασιστική αρχή ότι η νόμοι γίνονται για να καταπατώνται ή να ερμηνεύονται από την εξουσία κατά το δοκούν τότε η εικόνα που δίδουμε, μέσα κι’ έξω, για τα της λειτουργίας του ΥΕΘΑ δεν είναι καθόλου κολακευτική για ένα σύγχρονο δημοκρατικό Κράτος. Ταυτόχρονα ευτελίζονται οι διαδικασίες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη και το φρόνημα του μικρού και μεγάλου στελέχους για την τύχη που τους περιμένει. Έρμαια των αυθαιρεσιών κομμάτων και όχι εφαρμογής Νόμων και της Αξιοκρατίας.
  • Βέβαια η ΝΔ, δια του κ. Ν. Παναγιωτοπούλου, έδωσε δείγματα γραφής (2019) όταν αποστρατεύτηκε με θητεία ενός (1) έτους, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Χρ. Χριστοδούλου, Α/ΓΕΣ Στρατηγός κ. Γ. Κάμπας. Για να είμαι δίκαιος, τέτοιες χυδαίες συμπεριφορές προς τους Αξιωματικούς έδειξαν προηγούμενες Κυβερνήσεις; Ο κ. Π. Καμμένος ως ΥΕΘΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν αποστράτευσε αυθαίρετα ένα πανάξιο Αρχηγό πριν συμπληρώσει θητεία 1 έτους ΓΕΣ; (Στρατηγός κ. Χρ. Μανώλας); Επί Αντωνομπένηδων, όπου η αυθαιρεσία είχε εξελιχθεί σε κτηνωδία, η κομματική κλίκα δεν αποστράτευε τον ένα μετά τον άλλο κορυφαίους Α/ΓΕΣ με θητεία μηνών (Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος); Εξακολουθούμε λοιπόν, να είμαστε Ελλαδιστάν, και εις τα όμματα των δυτικών συμμάχων μας.
  • Σημειώνω και κάτι εντελώς άκομψο, ίνα μηπώ ανεπίτρεπτο. Η Κυβέρνηση, το ΥΕΘΑ έστειλε στη Γαλλία τον τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγό Άγγελο Χουδελούδη την 9 Ιανουαρίου, για επίσημη επίσκεψη και για διαπραγμάτευση για τα UAV’S Patroller και μετά δύο ημέρες τον αποστράτευσε! Τι εντύπωση, άραγε αποκόμισαν οι Γάλλοι για το Ελλαδιστάν;

Θητεία

  • Το θέμα αυτό προβλημάτισε τις τελευταίες Κυβερνήσεις, χωρίς να βρεθεί ικανοποιητική λύση. Υπολογιζόταν, πάντοτε το πολιτικό κόστος.
  • Το πρόβλημα έγινε οξύτερο όταν επι Πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου, του Ακαμάτου, ο λαμπρός Υπουργός του Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης αφού τορπίλισε την αποτροπή, μείωσε, παραμονές εκλογών 2009, την θητεία κατά τρείς (3) μήνες χωρίς, καν, να ρωτήσει τα Επιτελεία. Επετεύχθη αυτό που ούτε ο ίδιος Βαγγέλας το επιθυμούσε. Η αποδυνάμωση των Μονάδων Καλά…. Ο Ακάματος, ούτε το πήρε χαμπάρι. Μη εκπλήττεσθε, ω Άνδρες Αθηναίοι, Μεγαλοπολίτες, Πατρινοί, κλπ γιατί ο κ. Μεϊμαράκης εκπροσωπεί στην Ευρωβουλή τη Ν.Δ. Αμοίβεται πλουσιοπάροχα για την προσφορά του στην Πατρίδα και ιδιαίτερα στην Άμυνα.
  • Αφέθηκε να διαρρεύσει από το ΥΕΘΑ ότι ο κ. Υπουργός έχει κατά νου την καθιέρωση θητείας τύπου Φινλανδίας. Μακάρι να βγεί σε καλό. Σημειώνω, όμως, ότι η Φινλανδία, δεν απειλείται και είναι πρώτη στον κόσμο στην διαφάνεια και αξιοκρατία, με πολύ μικρή διαφθορά, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί δεν υφίσταται το ρουσφέτι. Οι νέοι της υπηρετούν ΟΛΟΙ χωρίς διακρίσεις και εύνοιες.
  • Επομένως, πριν μελετηθεί το Φινλανδικό πρότυπο ή έτερον τοιούτον το Υπουργείο να φροντίσει ώστε ν’ αντιμετωπίζει τους στρατευμένους θητείας ισότιμα. Όχι οι μεν σε συνοριακές μονάδες και οι δε στις ακριτικές μονάδες Αθήνας-Πειραιά-Περιχώρων. Ας ρωτήσει, ο κ. Δένδιας πόσες χιλιάδες, ναι χιλιάδες, στρατεύσιμοι (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) ήλθαν στις νέες Αθηναϊκές μονάδες τους κατ’ ευθείαν από τα κέντρα εκπαίδευσης ή πλαισίωσαν Γραφεία επιτελείων: Ας τολμήσει ο κ. Υπουργός να συμμαζέψει αυτή την αθλιότητα και μετά επιλέγει πρότυπο.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ξανά στο Υπ. Υγείας

  • Καλή επιτυχία!
  • Θα μας πει τώρα, κάτι που δεν μας είπε παλαιότερα;
  • Τι έγινε με το σκάνδαλο NOVARTIS ένθα Υπουργοί, γιατροί και άλλοι κρίθηκαν εντελώς άψογοι και αθώοι;
  • Το πρόστιμο 250εκ € που επεβλήθη στην εταιρεία από τον προκάτοχό του κ. Αθ. Πλεύρη εισπράχθηκε; Μήπως υποβλήθηκε ένσταση που θα εκδικασθεί σε μερικά τέρμινα οπότε θα έχει επέλθει η παραγραφή;
  • Με 250εκ € θα μπορούσαν να εκσυγχρονισθούν δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ!
  • Ουδείς υπεύθυνος Υπουργός Υγείας. Όλοι κοιμόντουσαν την εποχή που η εταιρεία οργίαζε και λήστευε τον Έλληνα ασθενή.

Οι Γερμανικές πολεμικές

αποζημιώσεις για τις καταστροφές

και εγκλήματα στην Ελλάδα και

το «υποχρεωτικό δάνειο»

  • Από του πέρατος του ΒΠΠ (1945) και της απάνθρωπης κατοχής της Ελλάδας από τα κτηνώδη ναζιστικά Στρατεύματα έχουν περάσει ογδόντα (80) χρόνια).
  • Οι άθλιες ορδές του Χίτλερ κατέστρεψαν την υποδομή της Χώρας, δολοφόνησαν χιλιάδες Έλληνες αμάχους και άρπαζαν από την οιμώζουσα και ημιθανή Χώρα ένα υποχρεωτικό δάνειο. Της ρούφηξαν το μεδούλι.
  • Από το 1945, την απελευθέρωση, μέχρι σήμερα οι Έλληνες πολιτικοί που μας κυβέρνησαν φάνηκαν εντελώς ανεπαρκείς και ανίκανοι να διεκδικήσουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις οφειλόμενες από τη Γερμανία αποζημιώσεις και εξόφληση του δανείου.
  • Δεν πρόκειται να γράψω ιστορία αλλά φθάσαμε στο σημείο να φορτώνουμε στα ίδια τρένα που μετέφεραν συμπολίτες μας Εβραίους, κομμουνιστές, αντιστασιακούς, τσιγγάνους στο Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα, με εργάτες για τις βρώμικες γερμανικές δουλειές βοηθώντας την Γερμανία να ορθοποδήσει ενώ αρνιόταν ν’ ακούσει για αποζημιώσεις και επιστροφή δανείου.
  • Αργότερα οι Γερμανοί επανήλθαν στην δύστυχη Χώρα με τη μορφή των μεγάλων Εταιρειών που την εκμεταλλεύονταν και κερδοσκοπούσαν. Θα αναφέρω την SIEMENS που συστηματικά, εκμαύλιζε και δωροδοκούσε τα πολιτικά κόμματα και πολιτικές προσωπικότητες, ιδιαιτέρως.
  • Πως να τολμήσουν αυτοί οι «δωσίκωλοι», να βγάλουν άχνα και να απαιτήσουν με σθένος και αγώνες δικαστικούς τα οφειλόμενα από τους Γερμανούς;
  • Αργότερα έβαζαν οι Γερμανοί το χεράκι τους να σπρώξουν την Ελλάδα στην πτώχευση αφού ανέχονται της αιτήσεις δανεισμού και την συστηματική ενθάρρυνση προς διαφθορά με μαγειρέματα των εξοπλισμών.
  • Οι Γερμανικές επανορθώσεις είναι ένα παραμύθι που μας πωλούν αδιάντροπα όλες, κατά σειράν, μεταπολεμικές Κυβερνήσεις, χωρίς αιδώ.
  • Για να γράψω αυτό το σημείωμα πήρα αφορμή από δύο γεγονότα
  • Την θρασύτατη προσφυγή της ΚΜW σε διεθνές Δικαστήριο με την οποία απαιτεί 190 εκ€ από την σύμβαση των αρμάτων LEO GR (1,71 δις) η οποία βρίθει αρπαχτών και λεηλασιών.
  • Την δήλωση του ΥΕΘΑ κ. Ν. Δένδια από τον οποίο περίμενα περισσότερη ειλικρίνια. (Κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν)

«Ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που επανειλημμένως έχω πει ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή υπό την προηγούμενη ιδιότητα μου. Το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως ανοικτό. Πρόκειται,  για ένα ζήτημα το οποίο ετέθη ήδη, ένα ζήτημα το οποίο ετέθη ήδη, ένα ζήτημα μέγα, ζήτημα ηθικό, ζήτημα νομικό και ζήτημα υπαρκτό. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Ελλάς δεν θα παύση να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ως ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

  • Πάψτε  κ. πολιτικοί να μας δουλεύετε κι’ άλλο.

Περιθωριακά και άλλα

  • Ολίγη ντροπή η τσίπα, δεν βλάπτει.

Δρομολογήθηκε από την Βουλή η καταβολή προκαταβολής ή προστάντζας, κατά το λαϊκότερο, στα κόμματα για το 2024! Καμαρώστε! ΝΔ 2.555.903€, ΣΥΡΙΖΑ 1.821.019€ (ΣΣ πως θα τα μοιράσουν αυτοί οι ταλαίπωροι;)  ΠΑΣΟΚ 597.926€, ΚΚΕ 457.904€. Το παράδοξο όμως είναι ότι το «συνδικάτο» φροντίζει να παίρνουν λεφτά και κόμματα που δεν… υπάρχουν Χρυσή Αυγή 125.000€. Ποτάμι 77.500€. Η μεγάλη απορία είναι όμως η εξής: Πως δίνετε χρήματα κ. Πρόεδρε της Βουλής, σε κόμματα που χρωστάνε τεράστια ποσά; Δεν τα επιστρέφουν και περιμένουν παραγραφή; Ποιοι τα «μάσησαν»; (ΝΔ 500εκ, ΠΑΣΟΚ 450εκ)

Ζήτω η Δημοκρατία!!

(Και από την άλλη μεριά το ΥΕΘΑ περικόπτει αμυντικά προγράμματα για… οικονομία)

Άλλη μια ξεφτύλα

  • Η Πορτογαλία υπέστη, κι’ αυτή, οικονομική καθίζηση το 2012, χειρότερη από τη δική μας αλλά όχι λόγω αρπαχτών αλλά άλλων λόγων. Οι πολιτικοί της συνεργάσθηκαν και την έβγαλαν από το τέλμα σε 3 χρόνια! Έκαναν αυστηρές οικονομίες, ιδιαίτερα στις κρατικές δαπάνες, με πρώτους τους ίδιους.
  • Σήμερα η Πορτογαλία έχει «καλάθι» κατά 3% φθηνότερο του Ελληνικού ενώ οι ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων είναι κατά 23% υψηλότερες. Δεν τολμάει ουδεμία ξένη εταιρεία να την κλέβει (όπως εδώ στα γάλατα και απορρυπαντικά) ούτε πετρελαιάδες να την ληστεύουν. Ένα μέσο «καλάθι»39 προϊόντων κόστιζε περίσυ 137, 50€ ενώ φέτος 151,95€ – Χαμηλοί μισθοί – συντάξεις, υψηλές τιμές η τέλεια καταιγίδα της ακρίβειας (Κ 16/1)

Αξία μνήμης

Το ΓΕΑ τιμώντας τη μνήμη της επισμηναγού Ευαγγελίας Ανδρεαδάκη που σκοτώθηκε άδικα στη Λιβύη (κατά την αποτυχημένη επιχείρηση), έδωσαν το όνομά της σε μια αίθουσα των 241 ΓΝΑ και την προήγαγαν μεταθανατίως.

  • Τελικά δεν μάθαμε ακόμη τους υπεύθυνους του φιάσκου της Λιβύης.

Αμυντικά και Haber από δίπλα

  • Υπογεννητικότητα

Με τα μέτρα που έλαβαν οι τελευταίες Κυβερνήσεις αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας (φθηνό βρεφικό γάλα, μεριμνά για τις νέες μητέρες κλπ) οι γεννήσεις πήραν την κάτω βόλτα. Αίσιο το μήνυμα για την άμυνα της Χώρας: 2023 Γεννήσεις 75921, ολιγότερο από το 2022, θάνατοι 139.921. Το Έθνος αναλαμβάνει και προχωρεί συρρικνωμένο.

  • Πύραυλοι STINGER made in USA. Εκ των πλέον πολύτιμων όπλων του Στρατού μας λέγεται (προς τούτο τηρείται άκρα του τάφου σιγής) ότι στείλαμε στην Ουκρανία 35 συστήματα. Από που αφαιρέθηκαν; Από τον Έβρο; Τα νησιά; Who Knows. Τέτοιους πυραύλους δώρισαν στην Ουκρανία και άλλες Χώρες, όπως η Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία οι οποίες ουδεμία απειλή, ουδαμόθεν υφίστανται. Νεώτερες πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες, επιμένουν οι «δωρητές» έσπευσαν να ζητήσουν προσφορά, για την αναπλήρωσή τους, από την κατασκευάστρια εταιρεία RAYTHION. Εμείς; Αν τα δώσαμε δεν πρέπει να τα αναπληρώσουμε; Χρήμα υπάρχει.
  • DRONES BYRACTAR, προηγμένη τεχνολογίας, Ευρέως κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η Τουρκία δώρισε δέκα τέτοια συστήματα στη γείτονα Αλβανία για να διαφυλάττει τα… βόρεια σύνορά της. Χειριστές Τούρκοι. Θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν οι «αρμόδιοι»;
  • Κορβέτες, made in Turque.

Κλάσης AKHISAR (P-1220) και (P-1221) αγοράζει η Μαλαισία από Τουρκία. Είναι φτηνές και καλές, εξακριβωμένα. Γιατί δεν αγοράζουμε κι εμείς να τελειώνουμε;

  • Ελικόπτερα UH-6U, για τον Στρατό Ξηράς.

Ζητήσαμε προσφορά για αγορά 49 Ε/Π Black Hawk SIKORSKY. Είναι, όντως, αναγκαία για την ανανέωση των μεταγωγικών της Αερ. Στρατού. Θα συντηρούνται από την ΕΑΒ; Τα ΝΗ-90 εγκατελήφθησαν; Γιατί δεν αξιοποιούνται; Ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάντια τους; (Αγοράσαμε 20, παραλάβαμε 14, ίπτανται 4). Πρόκειται περί καλών Ε/Π. Η γείτων Ιταλία, ελικοπτεροπαραγωγός Χώρα παρέλαβε προ μηνός το 56ο ΝΗ-90 και το ενέταξε με μούζικς και φιέστες στον Ιταλικό Στρατό. Ηλίθιοι είναι οι φρατέλοι;

  • Προμήθεια F-35

Ας παύσουν αυτοί οι ηλίθιοι πανηγυρισμοί για τις καλές διαθέσεις των ΗΠΑ να μας πουλήσουν τα F-35. Καλοί πελάτες είμαστε και θα μας πουλήσουν. Το ίδιο θα κάνουν και στους Τούρκους για τα F-16 Περισσεύουν οι «παρεμβάσεις» ευγενών κυρίων όπως ο κ. Μενέντεζ και Ζεμενίδης.

Cerca – Trova

  • Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας αποσύρεται, μετά από 52 συναπτά έτη βασιλείας και στο θρόνο ανέρχεται ο γιός της Φρεδερίκος. Ευχές.

Σχόλιο: Από όσα διάβασα στις ειδήσεις η αποχωρούσα υπήρξε πρότυπο δημοκρατικότητας και σεβασμού στο Σύνταγμα. Ήταν λαοφιλής και κυκλοφορούσε χωρίς καμία φρουρά…. Για να δείτε εδώ, ένα παντελώς άγνωστο Υφυπουργίσκο να κυκλοφορεί πάντοτε φρουρούμενος από πολυάριθμους αστυνομικούς. Μα ποιος διανοείται να φονεύσει αυτό το ανθρωπίδιο;

  • Αυστηρός έλεγχος από την Πολιτεία των τιμών τροφίμων, καυσίμων κλπ.
  • Δεν θα σας κουράσω, επαναλαμβάνοντας το θέμα της προηγούμενης εβδομάδος για την αισχροκέρδεια του βρεφικού γάλακτος (231% πάνω από την Σουηδία). Η Πολιτεία δεν επεμβαίνει γιατί θέλει να αντιληφθούν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να σκεφθούν αν επιθυμούν απόκτηση τέκνου. Η Ελλάδα πρέπει να συρρικνωθεί. Έτσι προβλέπεται από τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και να καταστεί επαρχία της Τουρκίας.
  • Εμπόριο καυσίμων
  • Ατελείωτο «πάρτι» με το λαθρεμπόριο. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χαθεί από το Δημόσιο Ταμείο 25 δις€ (!!) από την λαθραία διακίνηση καυσίμων. Υπολογίζεται ότι το Κράτος, σήμερα, χάνει, σε ετήσια βάση, 200-300εκ €. Μα τόσο άχρηστοι και ανίκανοι είναι οι αρμόδιοι; Μήπως τους κρατούν από το σβέρκο μεγαλοπετρελαιάδες; Μήπως «τα πιάνουν» για να κάνουν τα στραβά μάτια;
  • Διεθνή

Οικονομικοί βαρόνοι, κομμουνιστές, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μετέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες 50δις $ στο εξωτερικό.

Σχόλιο: Ως γνωστόν στον δύστυχο σημερινό κόσμο υπάρχουν μόνο δύο κομμουνιστικά κόμματα: Το ΚΚΚ (Κίνα) και ΚΚΕ (Ελλάδος). Υπάρχουν και άλλα, ημικαμουφλαρισμένα, που φέρουν όμως άλλα ονόματα. Άλλοτε η ΜΕΚΚΑ του Κομμουνισμού ήταν η Μόσχα. Τώρα μάλλον είναι η Αθήνα, το ΚΚΕ του κ. Δ. Κουτσούμπα με την κ. Λιάνα Κανέλλη, Πασιονάρια! Δεν θα προλάβω να δω την Ελλάδα Κυβερνώμενη από τον κ.Κουτσούμπα να διαθέτει πλούσια ελίτ η οποία να εξάγει κεφάλαια. Όπως τώρα οι Κινέζοι.

Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Όλοι οι προφήτες και οι άγιοι, των θρησκειών, είναι σεβαστά πρόσωπα ιδιαίτερα όταν είναι προστάτες στρατευμάτων. Νικάνε όμως μόνο εκείνα που διαθέτουν τα καλλίτερα πυροβόλα.

Νικολά Μακιαβέλι

  • Η ΕΑΒ ανεκοίνωσε προ ημερών ότι στο εργοστάσιο της, στο Σχηματάρι, άρχισε το έργο υλοποίησης του έργου συναρμολόγησης, ενσωμάτωσης και δοκιμής (ΑΙΤ) διαστημικού υλικού και δορυφόρων (HAITF).
  • Θα ήταν κανείς κακόπιστος και γκρινιάρης αν δεν έδινε θερμά συγχαρητήρια στην κορυφαία αυτή Κρατική Αμυντική Βιομηχανία για την προσπάθειά της.
  • Εμείς, όμως οι μοιραίοι και ανεύθυνοι, πολίτες στρέφουμε το ενδιαφέρον μας σ’ αυτά που βλέπουμε ν’ απουσιάζουν από την άμυνα και είναι εντελώς αναγκαία.
  • Θα είμαι, οπωσδήποτε, ανιαρός αν επαναλαμβάνω τα όσα είπε ο κ. ΥΕΘΑ αναφερόμενος στην ΕΑΒ την 8-11-2023 στην Σχολή Ικάρων… «Δεν έχω την καθόλου πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός, παρατηρητής της σημερινής κατάστασης…. Δεν προτίθεμαι να καταστώ κωπηλάτης των ματαίων λιμνών…»
  • Σε όσα αναφέρεται ο κ. Υπουργός προ διμήνου, δηλαδή από το σύνολο 15 Α/Φ C-130 ίπτανται μόνο 1 ή 2 τίποτε δεν έχει μεταβληθή.
  • Νεώτερες πληροφορίες πείθουν ότι και τα τρία (3) C-130 που επρόκειτο να αποσυναρμολογηθούν και να σταλούν ατμοπλοικώς στο Ισραήλ για συντήρηση θα παραμείνουν επ’ αρκετώ ακόμη στην…. αίθουσα αναμονής,
  • Τι γίνεται με τα πυροσβεστικά CANADAIR;
  • Βέβαια, θα είμαστε άδικοι αν δεν αναγνωρίζαμε ότι, επι τέλους, η ΕΑΒ ξέφυγε από το πινγκ-πονγκ μεταξύ ΥΠΟΙΚ – ΥΠ. ΑΝΑΠ. Και υπήχθη στο ΥΕΘΑ.
  • Το βασικότερο όμως είναι, για να έχουμε πλήρη εικόνα της αδυναμίας της ΕΑΒ, ότι «ουδέν εξήλθε» εκ του έρκους των οδόντων του κ. Υπουργού για το μέγα σκάνδαλο του εκσυγχρονισμού των Αεροσκαφών PP-3 του ΠΝ για τα οποία έχει καταβληθεί το απίστευτο ποσόν των 500εκ $ και «επισκευάζονται» στην ΕΑΒ από το 2015, επί 8 χρόνια δηλαδή, χωρίς να έχει βρεθεί ούτε ένα στους ουρανούς, έστω για δοκιμή. Το γεγονός βέβαια αφορά πολλές Κυβερνήσεις στην σειρά και πολλούς ΥΕΘΑ. Ήταν γνωστό και στο σύνολο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, δηλ. όλη της πολιτικής συντεχνίας η οποία ουδόλως ανησύχησε ώστε να υποβάλει κάποια ερώτηση Εμπίπτει στην γενική αντίληψη περί OMERTA.
  • Το αστείο είναι ότι όλοι οι δημοσιογράφοι αλλά και καλοσυνάτα «παπαγαλάκια» αναφέρονται, με δάκρυα, για τις ελλείψεις του ΠΝ αλλά ΟΥΔΕΙΣ ανεφέρθη ποτέ στα Α/Φ παρατήρησης και ελέγχου του ΠΝ, ένα βασικό στοιχείο μάχης του Ναυτικού που απουσιάζει από τους ουρανούς του Αιγαίου και Ανατ. Μεσογείου.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης