Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
20/12/2023 | 11:05 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο πυροδότησε κυβερνητική κρίση στη Γαλλία – Το ψήφισε η Λεπέν, παραιτήθηκε υπουργός

Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο πυροδότησε κυβερνητική κρίση στη Γαλλία - Το ψήφισε η Λεπέν, παραιτήθηκε υπουργός

Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο στη Γαλλία πυροδότησε κυβερνητική κρίση. Πέρασε από τη Γερουσία και από την Εθνοσυνέλευση, έπειτα από συμβιβασμό του κόμματος Μακρόν με τους συντηρητικούς, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η στήριξη από την Μαρίν Λε Πεν. Ο νέος νόμος έχει τόσο σκληρά μέτρα για τους μετανάστες που Λεπέν μίλησε για «ιδεολογική νίκη»!

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παραίτηση που δεν έκανε δεκτή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Gérald Darmanin είχε υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «προστάτευε τους Γάλλους», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση ώστε να ανακόψει την άνοδο του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, το οποίο είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα το δίνουν πρώτο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Διάγγελμα Μακρόν μετά το «φιλί του θανάτου» από την Λεπέν – Σε κρίση η Γαλλία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να συζητήσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή. Έτσι, η κυβέρνηση πρότεινε ένα πολύ πιο σκληρό, δεξιό νομοσχέδιο που μειώνει την πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα για τους αλλοδαπούς, βάζει αυστηρούς κανόνες για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ποσοστώσεις μετανάστευσης, βάζει εμπόδια στα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη Γαλλία να λάβουν υπηκοότητα και ότι οι διπλής υπηκοότητας που καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα κατά της αστυνομίας μπορούν να χάσουν τη γαλλική υπηκοότητα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη θετική ψήφο των Συντηρητικών.

Υπερψήφισε η Λεπέν το μεταναστευτικό

Μέσα στην ομάδα του Μακρόν, δεκάδες βουλευτές ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου ή απείχαν, αποκαλύπτοντας βαθιές διαιρέσεις ιδιαίτερα στην «αριστερή πτέρυγα» του κεντρώου κόμματος Μακρόν. Ο Σάσα Χουλιέ, βασικό στέλεχος στα αριστερά του κόμματος του Μακρόν, ο οποίος είχε ηγηθεί της ειδικής επιτροπής για το νόμο, το καταψήφισε.

Η Λεπέν, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος, υπερψήφισε επίσης το νομοσχέδιο ενώ έκανε λόγο για «ιδεολογική νίκη». Ο ακροδεξιός βουλευτής Edwige Diaz περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «αδιαμφισβήτητα εμπνευσμένο από τη Marine Le Pen».

Είναι «το πιο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των τελευταίων 40 ετών για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γαλλία», ανέφεραν σε κοινή δήλωση περίπου 50 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιείχε επίσης φιλελεύθερα μέτρα όπως η νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς έγγραφα σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της οικοδομικής βιομηχανίας, της υγείας και περίθαλψης και των ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης