Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/12/2023 | 18:48
Militaire News

Βρετανός βετεράνος θα δικαστεί για δύο φόνους στη Βόρεια Ιρλανδία, το 1972 στη «Ματωμένη Κυριακή»

Βρετανός βετεράνος θα δικαστεί για δύο φόνους στη Βόρεια Ιρλανδία, το 1972 στη «Ματωμένη Κυριακή»

Ένας Βρετανός βετεράνος θα δικαστεί για δύο φόνους και πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά τη διάρκεια της «Ματωμένης Κυριακής» του 1972 στο Λοντοντέρι, ανακοίνωσαν σήμερα οι δικαστικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η ημερομηνία αυτής της δίκης για ένα από τα αιματηρότερα επεισόδια των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Είναι βέβαιο μόνο ότι θα διεξαχθεί στο Μπέλφαστ.

Περίπου 52 χρόνια μετά τα γεγονότα «οι μάρτυρες πεθαίνουν», είπε στο BBC ο Μίκι Μακίνεϊ, ο αδελφός του οποίου, ο Ουίλιαμ, σκοτώθηκε εκείνη την ημέρα. Ο Μακίνεϊ ζήτησε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Στις 30 Ιανουαρίου 1972 13 Καθολικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε μια πορεία Ιρλανδών εθνικιστών στο Λοντοντέρι. Επί 30 χρόνια, στις Ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας συγκρούονταν οι εθνικιστές Ιρλανδοί, στην πλειονότητά τους Καθολικοί, που τάσσονταν υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία, με τους ενωτικούς Προτεστάντες, που υποστήριζαν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2010 η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τον «άδικο και αδικαιολόγητο» θάνατο των 13, αφού η δικαστική έρευνα που είχε προηγηθεί έκρινε ότι τα θύματα ήταν αθώα και δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τους στρατιώτες.

Το 2019 οι εισαγγελικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του «στρατιώτη Φ» (το όνομά του δεν ανακοινώθηκε) για δύο φόνους, εκείνους του Τζέιμς Ρέι και του Ουίλιαμ Μακίνεϊ, καθώς και για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας στις ταραχές της Ματωμένης Κυριακής. Τον Ιούλιο του 2021 το γραφείο που είναι αρμόδιο για την άσκηση διώξεων ανακοίνωσε ότι η έρευνα μπήκε στο αρχείο, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ ακύρωσε αυτήν την απόφαση και οι έρευνες συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μετά το τέλος των Ταραχών, μόνο ένας Βρετανός στρατιώτης έχει καταδικαστεί: στις αρχές του 2023 επιβλήθηκε ποινή τριών ετών με αναστολή στον Ντέιβιντ Χόλντεν ο οποίος σκότωσε έναν άνδρα, πυροβολώντας τον στην πλάτη, σε ένα φυλάκιο ελέγχου το 1988.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης