Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ
08/12/2023 | 14:37 (ενημερώθηκε 5 μήνες πριν)
Militaire News

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ.Μητσοτάκη για το «τέλος των αερομαχιών στο Αιγαίο»!

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ.Μητσοτάκη για το «τέλος των αερομαχιών στο Αιγαίο»!

Στην επιστροφή με το προεδρικό αεροπλάνο, ο Τούρκος πρόεδρος, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για όλα τα θέματα που έθεσε επί τάπητος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού έβγαλε την καθιερωμένη φωτογραφία μέσα από το αεροσκάφος, Το πιο σημαντικό που ανακοίνωσε είναι ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό «να τελειώσουμε με το θέμα των αερομαχιών»!
Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε πως επιθυμεί ηρεμία στο Αιγαίο «χωρίς αερομαχίες ».

«Ως χώρα με πληθυσμό περίπου 85 εκατ., προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Η γείτονα χώρα ξοδεύει διαφορετικά σε σύγκριση με εμάς στον συγκεκριμένα τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Για τις «αερομαχίες» στο Αιγαίο είπε να κλείσουμε αυτή τη σελίδα και να το τελειώσουμε».

Εκτός από τη Διακήρυξη της Αθήνας που υπογράφηκε χθες καθώς και τις διαφορές των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, σχολίασε και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο της Γάζας.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από ένα χάσμα 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017», ανέφερε αρχικά.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις είπε πως: «εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Φέραμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη , ιδιαίτερα στη Γάζα . Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της αδιάκοπης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Ελλάδα φάνηκε και στη φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν: «Θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης