Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
02/11/2023 | 09:31
Militaire News

ΗΠΑ-Ισραήλ: Από την περικύκλωση του Ιράν στα πλήγματα εντός Τελ Αβίβ-Γ.Ρωμανός

ΗΠΑ-Ισραήλ: Από την περικύκλωση του Ιράν στα πλήγματα εντός Τελ Αβίβ-Γ.Ρωμανός

Γράφει ο

Γιώργος Ρωμανός

Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

Γεωπολιτική ήττα ΗΠΑ–Ισραήλ. Από την περικύκλωση του Ιράν στα πλήγματα εντός του Τελ Αβίβ

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η 7η Οκτωβρίου 2023 είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες για το σύμπλοκο ΗΠΑ – Ισραήλ. Και στις δύο περιπτώσεις ευτελίστηκαν τα εθνικά συστήματα αεράμυνας με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώσουν –στο Ισραήλ ακόμη βιώνουν– τον τρόμο και τον θάνατο. Οι κυβερνήσεις και των δύο κρατών επέδειξαν την ίδια αλαζονεία και αδυναμία να παρέχουν στους πολίτες τους στοιχειώδη ασφάλεια.

Ο επί δεκαετίες σχεδιασμός Νετανιάχου για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων, και όχι μόνο αυτών, του Ιράν, και η στρατηγική περικύκλωσή του από τις ΗΠΑ τελικά κατέληξαν στην περικύκλωση του Ισραήλ από ισλαμιστικές δυνάμεις. Άμεση επίπτωση ήταν η αναστολή των «Συμφωνιών του Αβραάμ», η παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ, για πρώτη φορά σε αυτό τον βαθμό μετά το «Ολοκαύτωμα» και τον Β΄ΠΠ, πράγμα που αποτυπώθηκε τόσο με την εισβολή Εβραίων-Αμερικανών στο Καπιτώλιο οι οποίοι διαδήλωναν κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη όσο και με αυτά που συνέβησαν… στον ΟΗΕ. Σημαντικότατη παράπλευρη επίπτωση είναι η συνένωση των μέχρι χθες αντιμαχόμενων Αράβων, παρά τις θεμελιώδεις θρησκευτικές διαφορές που χωρίζουν Σουνίτες και Σιίτες. Τούτο το θρησκειολογικά και πολιτικά απίστευτο «επίτευγμα» πρέπει να πιστωθεί στην απολύτως αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ωστόσο η μεγάλη αυτή γεωπολιτική ανατροπή είναι αποτέλεσμα μιας απλοϊκής στην σύλληψή της επίθεσης λίγων μελών της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, 2023. Μια επίθεση που έγινε «δια περιπάτου» από τα διάτρητα χερσαία σύνορα του Ισραήλ και από τα εξίσου διάτρητα εναέρια σύνορά του, τα οποία απέτυχε να προστατεύσει το πολυδιαφημισμένο και εξαιρετικά κοστοβόρο αντιαεροπορικό σύστημα «Iron Dom».

Πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι απολύτως καταδικαστέες επιθέσεις κατά αμάχων τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ το οποίο ήδη κατηγορείται για μαζικούς θανάτους Παλαιστινίων αμάχων και ειδικά χιλιάδων παιδιών μέσα στη Γάζα, σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν από αρμόδιο στέλεχος του ΟΗΕ. Ωσαύτως δολοφονήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέχρι σήμερα και 114 γιατροί και πολλοί εθελοντές υγειονομικοί που εργάζονταν στα υπερπλήρη από νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους οι οποίοι συσσωρεύονται καθημερινά στα νοσοκομεία της Γάζας.

Στις 24/10/2023 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την βαθιά ανησυχία του για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (σ.σ. στη Γάζα) επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Στη συνέχεια έκανε επίσης λόγο για «συλλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό»!

Τρεις μέρες μετά, την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023, στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπέστησαν μια ακόμη συντριπτική διεθνή γεωπολιτική ήττα, καθώς στη Γενική Συνέλευση, σε ψήφισμα που συνέταξε η Ιορδανία και 22 ακόμη αραβικές χώρες και το υπέγραφε η Παλαιστινιακή Αρχή, ψήφισαν υπέρ του 121 κράτη ανάμεσα στα οποία ξεχώριζαν οι νατοϊκές Γαλλία και Ισπανία!

Κατά ψήφισαν, μόνο 14(!) χώρες, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, τα Νησιά Φίτζι, η Παπαούα νέα Γουινέα, το Ναούρου και το Τόγκο και ακόμη 8 χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ συγκροτούν πλέον τον νέο γεωπολιτικό τους άξονα απέναντι στον υπόλοιπο πλανήτη και κυρίως στους αντιπάλους τους, Ρωσία και Κίνα.

Αποτελεί σημαντικότατο γεγονός, ότι προτίμησαν την αποχή 44 χώρες μεταξύ των οποίων και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Αγγλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ν. Κορέα μέχρι και η Ουκρανία ή ορθότερα το τμήμα αυτής της χώρας που ακόμη ελέγχει ο Ζελένσκι. Μέχρι και η πλήρως υποταγμένη στην αμερικανική πολιτική, ελληνική κυβέρνηση προτίμησε την αποχή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε, πως «τάσσεται υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά με ταυτόχρονη αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκαθάρισης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.» Μένει να εξηγηθεί αν η εξολόθρευση από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερων από 3.000 παιδιών στη Γάζα, μέσα σε 26 ημέρες, όπως δήλωσε την 1η/11/2023 η Εκπρόσωπος Αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα, Τζούλιετ Τούμα, έγινε «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Το ψήφισμα αυτό στον ΟΗΕ, το οποίο θα έχει στο μέλλον σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις, προβλέπει: «άμεση, βιώσιμη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός», και «ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των αιχμάλωτων αμάχων».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν σήμερα την ισχύ πυρός να ισοπεδώσουν την Γάζα και με εθνοκάθαρση να οδηγήσουν τους Παλαιστινίους στην «Μεγάλη Έξοδο» προς την έρημο του Σινά, αμαυρώνοντας δια της αυτόματης σύγκρισης την άλλη, βιβλική «Έξοδο» των Ισραηλινών από την Αίγυπτο. Έγγραφο αυτού του ισραηλινού σχεδίου διέρρευσε από την WikiLeaks και το Ισραήλ δεν μπόρεσε να αρνηθεί την ύπαρξή του. Μεσομακροπρόθεσμα οι ΗΠΑ και το απολύτως εξαρτημένο από αυτές Ισραήλ εξασθενούν διεθνώς πολιτικά, οικονομικά και εν τέλει στρατιωτικά.

Το Ισραήλ προς το παρόν αρνείται πεισματικά κάθε ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς ο Νετανιάχου δήλωσε ότι επέλεξε τον «πόλεμο, όπως τον εννοεί η Βίβλος»! Έτσι όμως δίνει το δικαίωμα της «αυτοάμυνας» και στους Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, για πολλά χρόνια ο κύκλος του αίματος και να απομακρύνεται η περίπτωση ειρηνικής αποδοχής και συνύπαρξης του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες, όπως και με τις Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράν.

Μέσα στο Ισραήλ καθημερινά δημοσιεύονται εικόνες με ισραηλινούς πολίτες που πέφτουν πρηνηδόν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων, καθώς αυτές βομβαρδίζονται από την Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές δυνάμεις. Παράλληλα η μη απελευθέρωση των 240 ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας κατά του Νετανιάχου, με ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 70%.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα αποτύχουν γεωπολιτικά, αφού προβλέπουν μόνο την ιουδαϊκή, βιβλική εκδίκηση και δεν υπάρχει στον ορίζοντα κανένα σχέδιο για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

Οι συνεχείς «Εποικισμοί» του Ισραήλ και η ισραηλινή πρακτική της πλήρους υποταγής των Παλαιστινίων ως διαρκώς πολιορκημένων πολιτών β΄ κατηγορίας, κυρίως στη Γάζα, οδηγεί μαθηματικά στο χάος και τον όλεθρο με άμεση απειλή  ακόμη και της ύπαρξης του ίδιου του κράτους του Ισραήλ.

Προ δυόμιση ετών, στις 19/05/2021, σε κείμενο-μελέτη μου, με τίτλο Παλαιστινιακό ένα έγκλημα με πολλούς ενόχους. Οι αποδείξεις , η οποία είχε ενοχλήσει πολύ κάποιους και που δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώνεται απόλυτα, έγραφα: «Στη Γάζα η ανεργία φτάνει στο 64,6% των νέων. 1,44 εκατομμύρια νέοι Παλαιστίνιοι δεν βρίσκουν δουλειά και δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. Το 53% των νέων που αποφοιτούν μένουν άνεργοι. […] Το 73% πιστεύει ότι δεν έχει καμία ελπίδα βελτίωσης. Η ανεργία στις γυναίκες φτάνει στο 47,4% –το υψηλότερο στον κόσμο.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, οι διακοπές ρεύματος για 7-8 ώρες ημερησίως, και η στενά ελεγχόμενη (δια των ισραηλινών όπλων…) νόμιμη έξοδος των Παλαιστινίων από τα Παλαιστινιακά εδάφη. […] Τα 1,76 εκατομμύρια Παλαιστινίων που κατοικούν στην Γάζα αντιστοιχούν σε 4.800 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό πυκνότητας στον κόσμο. Από αυτούς περίπου 1 εκατομμύριο (εκ των οποίων 400 χιλιάδες παιδιά) ζουν σε κατάσταση φτώχιας ή και κάτω από αυτήν, με μέσο εισόδημα 4 δολάρια τη μέρα, 400 σέκελ τον μήνα.

Ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Γάζα βρίσκεται στην 174η θέση ανάμεσα από τις 223 χώρες του πλανήτη.»

Το χειρότερο από όλα τα δεδομένα του μεγάλου αυτού προβλήματος που τόσο αλαζονικά περιφρονεί το Ισραήλ, με την ολέθρια πολιτική την οποία εφάρμοσε επί 75 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του, είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τίποτε να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους…

Όσους και αν σκοτώσει από τους άντρες της Χαμάς ο Ισραηλινός στρατός, αργά ή γρήγορα, θα τους αντικαταστήσουν κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες από τα 1,44 εκατομμύρια εξαθλιωμένων νέων Παλαιστινίων που δεν βρίσκουν δουλειά, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο και αναγκάζονται να ζουν σαν υπάνθρωποι!

Το πρόβλημα της άρνησης του Ισραήλ να αυτοπεριοριστεί τουλάχιστον(!…) στα σύνορα του 1967 και να δημιουργήσει ανεξάρτητο και βιώσιμο Παλαιστινιακό Κράτος δεν θα λυθεί με έναν μακροχρόνιο υβριδικό πόλεμο ούτε με γενοκτονικές διαθέσεις, ένθεν κακείθεν… Τους όποιους και όσους νεκρούς της Χαμάς, θα τους αναπληρώνουν στο διηνεκές άλλοι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι είτε με την ίδια επωνυμία οργάνωσης είτε με άλλη.

Η ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων χρεώνεται στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίες επί 75 χρόνια ακολουθούν μια απολύτως λανθασμένη και ολέθρια πολιτική που σήμερα την πληρώνουν με τις ζωές τους και οι ίδιοι οι πολίτες του Ισραήλ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης