Υποστηριξε το militaire
Videos Πολιτική
26/10/2023 | 19:52 (ενημερώθηκε 6 μήνες πριν)
Militaire News

Η απάντηση Βαρουφάκη για το ψηφιακό ευρώ της Λαγκάρντ και την επενδυτική βαθμίδα

Η απάντηση Βαρουφάκη για το ψηφιακό ευρώ της Λαγκάρντ και την επενδυτική βαθμίδα

«Ακόμα και η εξαιρετική ιδέα του ψηφιακού ευρώ θα εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τα οφέλη για τους πολλούς» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Militaire. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως αυτό συμβαίνει επειδή η κυρία Λαγκάρντ είναι απολύτως εξαρτημένη από τους ευρωπαίους τραπεζίτες και ειδικά από τη γερμανική κεντρική τράπεζα. «Το ψηφιακό ευρώ θα είχε νόημα αν δεν ήταν συνδεδεμένο με τραπεζικούς λογαριασμούς, αν μπορούσε να λειτουργήσει ως ψηφιακό πορτοφόλι για τον καθένα μας όπου θα έμπαινε ο μισθός μας και από εκεί θα πληρώναμε για τις αγορές μας ΧΩΡΙΣ προμήθεια», ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε πως σήμερα οι τράπεζες κρατούν όμηρους τους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να έχουν τραπεζικό λογαριασμό και να πληρώνουν προμήθεια για τα πάντα ενώ δεν δίνουν τίποτα ως επιτόκια καταθέσεων. «Σε ένα κανονικό ψηφιακό ευρώ οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να δώσουν αξιοπρεπή επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις. Το μέλλον όμως είναι ένα ψηφιακό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τους τραπεζίτες. Αυτό ακριβώς ήταν το σύστημα Δήμητρα που προτείναμε και συκοφαντήθηκε τόσο πολύ» είπε.      

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι στην πραγματικότητα μια κακή είδηση για την ελληνική κοινωνία.  Θύμισε ότι την περίοδο 2018 – 2022 η ΕΚΤ έδωσε 54 δισεκατομμύρια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο για να τα δανείσουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. «Από αυτά τα χρήματα δεν έδωσαν στην αγορά το παραμικρό. Σήμερα με την επενδυτική βαθμίδα μας λένε πως οι τράπεζες θα δανείζονται φθηνά για να ενισχύσουν την ελληνική αγορά. Δεν το έκαναν όταν τους έδωσαν τσάμπα χρήμα, γιατί θα το κάνουν σήμερα;» ανέφερε.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως η επενδυτική βαθμίδα σίγουρα δεν θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους και το Ελληνικό Δημόσιο. «Θα χρησιμοποιείται στο εξής από όλους τους υπουργούς Οικονομικών για να πιέζουν για περικοπές στην υγεία την παιδεία κτλ. και για μεγαλύτερα πλεονάσματα. Το αφήγημα στο μέλλον θα είναι ότι αν δεν κάνουμε περικοπές θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα… Αρα όχι μόνο δεν θα κάνει καλό αλλά αντίθετα θα βλάψει τους πολλούς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης