Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
18/10/2023 | 10:52
Militaire News

Ανησυχούν στη Βρετανία για τρομοκρατικές ενέργειες

Ανησυχούν στη Βρετανία για τρομοκρατικές ενέργειες

Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας MI5.

Ο γενικός διευθυντής της MI5 Κεν Μακάλουμ συμμετείχε χθες, Τρίτη, μαζί με τους ομολόγους του των υπηρεσιών πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) σε συνάντηση την οποία φιλοξένησε το FBI.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακάλουμ δήλωσε πως η MI5 παρακολουθεί με «πολύ μεγάλη προσοχή» τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος δήλωσε: «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να προκαλέσουν μεγαλύτερο όγκο απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο και/ή αλλαγές στη μορφή της απειλής σε όρους στόχων».

«Τρομοκράτες μπορεί να αντλήσουν έμπνευση όχι μόνο από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ή στην ήπειρο ή αλλού».

«Θα ήταν λοιπόν ανόητο να μην παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και το κάνουμε».

Ο Μακάλουμ δήλωσε πως η MI5 επικεντρώνει ιδιαίτερα στο Ιράν, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η χώρα αυτή μπορεί ενθαρρυνθεί από τη σύγκρουση στη Γάζα.

«Προφανώς ανησυχούμε εδώ και καιρό για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

«Ιδιαίτερα τους περίπου 18 τελευταίους μήνες έχουμε δει μια ιδιαίτερα εντατική φάση προκαλούμενης από το Ιράν απειλής στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις».

«Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο αυτό να περιλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήδη επιχειρούμε με βάση ένα υψηλό επίπεδο προερχόμενης από το Ιράν απειλής».

«Ως επί το πλείστον, η δραστηριότητα που έχουμε δει να υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους περίπου 18 μήνες είχε στόχο τους εσωτερικούς εχθρούς του ίδιου του καθεστώτος, διαφωνούντες, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στα φαρσί. Όχι αποκλειστικά, αλλά κυρίως».

«Σαφώς ένα από τα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το αν θα μπορούσε η πρόθεση στόχευσης του Ιράν να αλλάξει, ως απάντηση σε γεγονότα που συμβαίνουν αλλού».

Τα σχόλιά του έγιναν αφού η αστυνομία στο Βέλγιο πυροβόλησε και σκότωσε έναν τυνήσιο ύποπτο εξτρεμιστή που κατηγορείται ότι σκότωσε δύο σουηδούς ποδοσφαιρόφιλους προχθές, Δευτέρα, σε δρόμο των Βρυξελλών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης