Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
17/10/2023 | 05:26 (ενημερώθηκε 6 μήνες πριν)
Militaire News

«Μετά από το εκλογικό σοκ, στροφή στον εθνικισμό με μπόλικη υποκρισία»-Σωτ.Σιδέρης

«Μετά από το εκλογικό σοκ, στροφή στον εθνικισμό με μπόλικη υποκρισία»-Σωτ.Σιδέρης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύνοδο κορυφής της "Διαδικασίας του Βερολίνου", στα Τίρανα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Του Σωτήρη Σιδέρη

από το Omegapress

Όπως το συνηθίζει από την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια κρίση ή  θέλει να συσπειρώσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και τη ΝΔ, κάνει στροφή στον εθνικισμό. Κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιείται στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός ύψωσε τους τόνους για την υπόθεση Μπελέρη,  ενώ είχε πολλές ευκαιρίας και πολλές συνόδους να το κάνει τόσο σε διμερές, όσο και επίπεδο ΕΕ, και δεν το έκανε. Τώρα το έκανε για  να βελτιώσει το τραυματισμένο του ηγετικό προφίλ από την ήττα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έτσι , πέραν των δηλώσεων για την ανάγκη ορκωμοσίας  του Μπελέρη  , ο Μητσοτάκης είπε ότι η επίλυση του θέματος αυτού “είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση..” . Ο πρωθυπουργός υποκρίνεται γιατί  ο ίδιος ξεμπλόκαρε  την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ χωρίς τα Τίρανα να τηρήσουν τα προαπαιτούμενα για τη μειονότητα. Αλλά πως θα εμποδίσει την πορεία της Αλβανίας όταν ο ίδιος ήδη έχει κλείσει το μάτι στο Βερολίνο για κατάργηση του βέτο στην ΕΕ;

 

Η υπόθεση Μπελέρη είναι η αρχή…

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τίρανα θα μπορούσε να αποβεί επωφελής αν η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει τους όρους της με σαφήνεια και με τη δέουσα αυστηρότητα στον Έντι Ράμα από το 2019. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ότι για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, τα Τίρανα υποχρεώνονταν να ψηφίσουν τους νόμους και για τον αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας και για το περιουσιακό. Ακόμη και σήμερα οι νόμοι αυτοί δεν έχουν ψηφιστεί, αλλά ο ίδιος έδωσε την συγκατάθεσή του να ξεκινήσει η Αλβανία ενταξιακές διαπραγματεύσεις.Δεν ξεχνιούνται επίσης τα κυβερνητικά παραμύθια  Μητσοτάκη -Δένδια ότι εδώ και τρία χρόνια περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή συμφωνία για την υπογραφή συνυποσχετικού με τα Τίρανα για  παραπομπή στη Χάγη της διαφοράς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Σε κανένα κείμενο της ΕΕ, δεν υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης  η απειλή του βέτο εξαιτίας των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ενόψει της έκθεσης Μπορέλ για τη διεύρυνση και την κινητικότητα που υπάρχει για προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των δυτικών βαλκανίων, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει τους όρους και να βάλει στο τραπέζι στο βέτο. Σημειωτέον ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών βαλκανίων έχουν παγώσει για άλλους λόγους που σχετίζονται με την ετοιμότητα της ΕΕ να δεχθεί νέα μέλη. Γι αυτό και γίνεται έντονη συζήτηση για την Διεύρυνση, τις ταχύτητες της ΕΕ, την αλλαγή συνθηκών, την κατάργηση του βέτο κλπ. Μπαταριές στον αέρα για εσωτερική κατανάλωση δηλαδή….
Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στα Τίρανα σε μια σημαντική διάσκεψη με το μυαλό στην Αθήνα. Είναι υποτιμητικό για τη χώρα και για την εξωτερική πολιτική , που είναι ανύπαρκτη έτσι κι αλλιώς, ο πρωθυπουργός να μην  έχει κάνει καμία παρέμβαση σε κανένα ντοκουμέντο της ΕΕ σχετικά με τις ελληνοαλβανικές , αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κινητικότητα στον χώρο της ακροδεξιάς και η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε κρίση επιλογών την κυβέρνηση, που δείχνει να χάνει τον βηματισμό της  με την έναρξη της δεύτερης τετραετίας, κάτι που είναι ολοφάνερο. Εκ των πραγμάτων και από συνήθεια, καθώς αυτός είναι ο μονολιθικός τρόπος σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η στροφή προς τον εθνικισμό για εσωτερική κατανάλωση, όπως κάνει πάντα, φαντάζει ως μονόδρομος. Και φαίνεται πως η υπόθεση Μπελέρη είναι μόνο η αρχή….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης