Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
13/10/2023 | 20:21 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Τι θα κάνει με το θέμα Μπελέρη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που πάει Αλβανία;

Τι θα κάνει με το θέμα Μπελέρη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που πάει Αλβανία;
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα τα Τίρανα, όπου θα συζητήσει τη διαδικασία προσχώρησης, το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το απόγευμα της Κυριακής, η κ. φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, για να συζητήσουν τη διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους. Αν δεν λύσει το θέμα της φυλάκισης του Μπελέρη ,θα είναι ακόμη μία αποτυχία της Αθήνας. Η κυβέρνηση έχει πάρει άριστα 10 στην υπακοή ,το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός φιλοξένησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να μας δώσουν λίγη σημασία;

Τη Δευτέρα, η κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, μαζί με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

Η σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων και θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί με τους περιφερειακούς ηγέτες το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το εν λόγω σχέδιο το οποίο προετοιμάζεται από την Επιτροπή έχει ως στόχο να προσφέρει άμεσα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων ορισμένα από τα οφέλη της προσχώρησης στην ΕΕ, μέσω της ένταξης στην ενιαία αγορά, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, της επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και αυξημένης χρηματοδοτικής στήριξης.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι επίσης να συμπληρώσει τη στήριξη που έχει ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ, ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε το 2020 και έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 16 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για εμβληματικά έργα.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν ακόμη την πρόοδο της κοινής περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων και της εφαρμογής των περιφερειακών συμφωνιών κινητικότητας που υπεγράφησαν πέρυσι στο Βερολίνο. Αναμένεται επίσης να γίνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη εθελοντική μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, για την οποία η στήριξη της Επιτροπής και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας υπήρξε θεμελιώδους σημασίας.

Τέλος, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν μια σειρά κοινών δηλώσεων σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς όπως το κλίμα και η ρύπανση, η ψηφιακή μετάβαση, η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, η φιλοδοξία προσχώρησης στον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ και η πρόθεση δημιουργίας παρατηρητηρίου σύγκλισης.

Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος θα συμμετάσχει και στα εγκαίνια του γραφείου συνδέσμου του Κολλεγίου της Ευρώπης στα Τίρανα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης