Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
16/09/2023 | 08:32
Militaire News

Μελόνι: «Αφόρητη η πίεση του μεταναστευτικού»

Μελόνι: «Αφόρητη η πίεση του μεταναστευτικού»

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που καταγράφονται στην νότια Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι «η πίεση του μεταναστευτικού είναι αφόρητη».

«Πρόκειται για συνέπειες μιας δυσκολότατης διεθνούς κατάστασης, στην οποία συναντάμε προϋπάρχοντα προβλήματα των αφρικανικών χωρών και μια αυξανόμενη αστάθεια, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ», πρόσθεσε η Μελόνι.

Τόνισε, δε, ότι φαινόμενα όπως ο τζιχαντισμός, ο πόλεμος του σιταριού, πραξικοπήματα και φυσικές καταστροφές, μπορεί να ωθήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο να θελήσουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αλλά είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί αυτό τον τεράστιο αριθμό».

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε  ότι «οι αφίξεις μεταναστών μπορούν να σταματήσουν  ενεργοποιώντας και μια ευρωπαϊκή αποστολή -ναυτική αν χρειασθεί- σε συμφωνία με τις χώρες τις βόρειας Αφρικής, για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις των πλεούμενων». Εξέφρασε την άποψη, δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να δέχεται μόνον όποιον έχει πράγματι δικαίωμα να του χορηγηθεί άσυλο,  βάσει των διεθνών συμβάσεων» και ζήτησε να γίνουν «σοβαρές επενδύσεις για την ανάπτυξη στην Αφρική».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι κάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επισκεφθεί μαζί της την Λαμπεντούζα «για να κατανοήσει καλύτερα την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία και να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τυνησία, και σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της χώρας».  Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ενταχθεί, το μεταναστευτικό, στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, διάρκειας έξι λεπτών, η  Μελόνι, αναφέρθηκε και σε «έκτακτα μέτρα που η ιταλική κυβέρνηση εννοεί να υιοθετήσει άμεσα, για να μειώσει τον αριθμό των αφίξεων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες». Ειδικότερα, είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας «πρόκειται να αποφασιστεί η αύξηση του ορίου προσωρινής κράτησης στα κέντρα επαναπατρισμού», όσων μεταναστών εισέρχονται παράνομα στην Ιταλία». Το χρονικό αυτό όριο, θα φτάσει τους δεκαοκτώ μήνες, ενώ για τους αιτούντες άσυλο θα παραμείνει στους δώδεκα μήνες.

«Ενισχύουμε και τα κέντρα για τους επαναπατρισμούς, ώστε όποιος εισέρχεται παράνομα στην Ιταλία, να μπορεί να κρατείται, όντως, στις δομές αυτές μέχρι να εξετασθεί το αίτημα ασύλου ή μέχρ την απέλασή του, σε περίπτωση που είναι παράτυπος μετανάστης»,  δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας. Υπογράμμισε, δε, ότι νέες δομές αυτού του είδους, θα δημιουργηθούν  από το ιταλικό υπουργείο άμυνας.

«Επιθυμώ να στείλω ένα σαφές μήνυμα, σε όποιον θέλει να μπει παράνομα στην Ιταλία: δεν συμφέρει να εμπιστευθείτε τους διακινητές ανθρώπων. Διότι σας ζητούν πολλά χρήματα, σας επιβιβάζουν σε βάρκες που δεν είναι εξοπλισμένες για αυτά τα ταξίδια και, όπως και να έχει, αν εισέλθετε παράνομα στην Ιταλία, θα υπάρξει προσωρινή κράτηση και επαναπατρισμός», ολοκλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης