Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
16/09/2023 | 05:30 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Ψάχνοντας την αλήθεια και τους «πατριώτες» στα κύματα του Στεφανοβικείου

Ψάχνοντας την αλήθεια και τους «πατριώτες» στα κύματα του Στεφανοβικείου

Από την ημέρα που δημοσιεύτηκε η είδηση για το τι συνέβη στην βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο καταγράφεται μια αγωνιώδης προσπάθεια από τα «λιβανιστήρια» ΥΠΕΘΑ και  ΓΕΕΘΑ, που έχουν κόψει κάθε δεσμό με την αλήθεια, ταυτόχρονα δε ξεχνούν ότι ζουν σε μια δημοκρατική χώρα με συνταγματικά κατοχυρωμένη την ελευθερία του Τύπου, αφενός να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και αφετέρου να τρομοκρατήσουν τα ΜΜΕ που το δημοσίευσαν, απειλώντας και ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ευτυχώς μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν και ψύχραιμες φωνές όπως του Αντιστρατήγου ε.α. κ. Τζούμη που σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ έβαλε τα πράγματα στη θέση βασιζόμενος απλά στη λογική.

Αξίζει όμως να τονιστούν μερικά στοιχεία για να είμαστε ειλικρινείς και να βλέπουμε μόνο τα γεγονότα, χωρίς να ακολουθήσουμε τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθούν τυφλά τα κάθε λογής «λιβανιστήρια».

1ον: Η εικόνα στρατιωτικών ελικοπτέρων μέσα στο νερό με καλυμμένους (τουλάχιστον) τους τροχούς είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία. Όχι απαραίτητα γιατί αυτά τα ελικόπτερα δεν θα είναι λειτουργικά (άλλωστε είναι σύνηθες τα ελικόπτερα, ιδίως τα Chinook να κάνουν λουτρό αφαλάτωσης μετά από επιχειρήσεις-ασκήσεις σε θαλάσσιες περιοχές), αλλά γιατί οι αρμόδιοι πιάστηκαν στον ύπνο, παρότι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και αναλυτικά (μην ξεχνάμε ότι οι βάσεις ελικοπτέρων διαθέτουν Πύργο Ελέγχου και Αξιωματικό μετεωρολογίας), για την επερχόμενη κακοκαιρία. Το σύνολο των ελικοπτέρων και όλο το κρίσιμο υλικό της Μονάδας θα έπρεπε να είχε εκκενωθεί από την Κυριακή.

2ον: Η επικοινωνιακή διαχείριση του ΓΕΣ μετά τη δημοσίευση ήταν τουλάχιστον ΤΡΑΓΙΚΗ.

Το κείμενο της ανακοίνωσης ανέφερε: “Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα  μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.”

Το παραπάνω κείμενο διαψεύστηκε λίγες ώρες μετά, ενώ παροιμιώδης ήταν η δημοσίευση βίντεο με ελικόπτερο UH-1H να πετά στις πληγείσες περιοχές, ενώ λίγες ώρες πριν το υπόψη ελικόπτερο χαρακτηρίστηκε ανενεργό από το ΓΕΣ.

Κανείς στο ΓΕΣ δεν σκέφτηκε ότι λέγοντας ψέματα στην ελληνική κοινή γνώμη, ψέματα τα οποία αποκαλύφθηκαν άμεσα, θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα αφού κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ΕΔ ;  Δηλαδή μπροστά στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ για την προστασία (άραγε ποιων;), δεν υπολογίζουν πλέον τίποτα όσο επικίνδυνο και αν είναι αυτό ;   

3ον:  Η προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, από τα «λιβανιστήρια» του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ ξεπέρασε κάθε όριο φτάνοντας στο σημείο να διακινεί το αφήγημα ότι τα ελικόπτερα UH-1H δεν είναι κατάλληλα για αποστολές SAR. Όντως, τα υπόψη ελικόπτερα δεν μπορούν να εκτελέσουν αποστολές SAR, αλλά ΟΛΑ τα ελικόπτερα μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση περιοχής, στην μεταφορά προσωπικού και στη μεταφορά και ρίψη εφοδίων (όπως και τα πολιτικού τύπου μισθωμένα ελικόπτερα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις τις πρώτες ώρες).

4ον : Όντως το ελικόπτερο Apache που είδαμε μέσα στο νερό μπορεί να είναι μια χαρά και να πετάει άνετα. Όμως η πιθανή εισροή υδάτων σε ελικόπτερα Apache τα οποία βρίσκονταν λυμένα εντός υποστέγων συντήρησης είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ.

Ασχέτως τι θα πει το ΓΕΣ και τα κάθε λογής λιβανιστήρα, έγινε ζημιά από το νερό στα ελικόπτερα που ήταν λυμένα για συντήρηση και επισκευές.

Επίσης ουδείς έχει αναφερθεί στις ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις συντήρησης καθώς και στο απόθεμα ανταλλακτικών, η οποία δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ αμελητέα.

5ον: Ουδείς συκοφαντεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους γενικά.

Τα ερωτήματα είναι σαφή και απευθύνονται στους αρμοδίους και στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που θα πρέπει να απαντήσουν για το τι πραγματικά έγινε. Η δουλειά τους φαίνεται στα δύσκολα και όχι στις φτηνές επικοινωνιακές φιέστες, ούτε στην παρουσία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

6ον:  Εθνικό είναι το Αληθές. Αυτό ισχύει πάντα. Αυτό που δεν ισχύει όμως είναι ότι η δημοσίευση του συμβάντος στο Στεφανοβίκειο έδωσε απόρρητες πληροφορίες στους Τούρκους.

Εδώ και δεκαετίες ο Τούρκος μας βλέπει σε πραγματικό χρόνο με τους δορυφόρους του και με άλλα μέσα (μήπως θυμάστε τα πλάνα της Λέσβου και της Σάμου από τα τουρκικά UAV ;), όπως τον βλέπουμε και εμείς.

Συνεπώς ο επιλεκτικός ψευτοπατριωτισμός πατριωτισμός της ανοησίας πιάνει μόνο σε κάποιο εσωτερικό ακροατήριο.

Ανοησίες λοιπόν για το ότι ο Τούρκος έμαθε από μας ότι πλημμυρίσαμε .

Δεν έμαθε από μας ότι πλημμυρίσαμε.

Από εμάς έμαθε ότι δεν έγινε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια αντιμετώπισης του καιρικού φαινομένου.

Από εμάς έμαθε ότι οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν καν να “κλείσουν” τα λυμένα ελικόπτερα και άφησαν τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία στο έδαφος.

Από εμάς έμαθε ότι το ΚΤΕΛ πάει Θεσσαλονίκη-Αθήνα μέσω Αντίρριου, ενώ το τρένο NEXT YEAR..

Από εμάς έμαθε ότι σε κάθε κρίση θα υπερισχύει η επιπολαιότητα ορισμένων που τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους χωρίς να δίνουν λύσεις.

Μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε επιτέλους ;   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης