Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
06/09/2023 | 05:30 (ενημερώθηκε 8 μήνες πριν)
Militaire News

«Η συμπεριφορά του Α/ΓΕΕΘΑ θέτει θέμα αλλαγής του νόμου ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών»

«Η συμπεριφορά του Α/ΓΕΕΘΑ θέτει θέμα αλλαγής του νόμου ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών»

Γράφει ο

Παναγιώτης Δημητριάδης

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Ο  Επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ;

Από την ίδρυση του ΓΕΕΘΑ, πολλά ήταν τα ερωτηματικά που τέθηκαν σχετικά με τις επιλογές ανωτάτων αξιωματικών στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των Γενικών Επιτελείων.

Στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκαν από το 1950  έως σήμερα:  ένας  Στρατάρχης και 21  Στρατηγοί με συνολική  θητεία 51 χρόνια,  πέντε Ναύαρχοι και 4 Πτέραρχοι  με 11 χρόνια θητείας ανά επιτελείο, ενώ από το 2011 και μετά   το δήθεν πραξικόπημα, τοποθετήθηκαν ένας Στρατηγός και ένας Ναύαρχος με 4 χρόνια θητείας αντίστοιχα, ένας Πτέραρχος με ένα χρόνο θητείας  και ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ.

Αν και το νδ 2387/53  ανέφερε ότι <<  ο Α/ΓΕΕΘΑ επιλέγεται από το ΑΣΕΑ τη εισήγηση του ΥΕΘΑ μεταξύ των ανωτάτων αξιωματικών  Στρατού Ξηράς , θαλάσσης και Αέρος >> εντούτοις  τη θέση μέχρι το 1982 ανέλαβαν διαδοχικά 14  Αντιστράτηγοι με εξαίρεση  τον επί θητείας δύο μηνών το 1967 Ναύαρχο Αυγέρη.

Η κυβέρνηση του  αείμνηστου Ανδρέας Παπανδρέου, το 1982, σπάει το σερί του Στρατού Ξηράς και τοποθετεί  στη θέση Ναύαρχο και στην συνέχεια   Πτέραρχο,  αντιλαμβανόμενος τη σημασία των εναλλαγών, μιας και ό ίδιος   είχε βιώσει τα δεινά της δικτατορίας.

Από το  1989 αναλαμβάνουν διαδοχικά  τρείς (3)  Αντιστράτηγοι. Φαίνεται ότι ορισμένοι, θεωρούσαν ότι   μόνο οι αξιωματικοί εκ του Στρατού Ξηράς ήταν οι ικανοί να φέρουν σε πέρας  μια αεροναυτική επιχείρηση, παραβλέποντας   το πραξικόπημα και τα lessons learned του Κυπριακού. Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 1993 αναλαμβάνουν εκ νέου   στη θέση  διαδοχικά Ναύαρχος – Πτέραρχος   και δύο Αντιστράτηγοι.

Το 2005  η κυβέρνηση  Καραμανλή απεγκλωβίζεται πολιτικά από την εμμονή του κόμματος να  επιλέγει ανώτατους αξιωματικούς μόνο εκ του Στρατού Ξηράς και τοποθετεί  Ναύαρχο   στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Μία γενναία απόφαση η οποία  χειροκροτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία όπως αυτό είχε συμβεί και επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1982.

Το 2009 τη σκυτάλη παίρνει   Πτέραρχος   ο οποίος   αποστρατεύεται το 2011  υπό το φως των διαρροών περί πραξικοπήματος, για να τον διαδεχθεί     ο αείμνηστος στρατηγός  Κωσταράκος. Oι αποστρατείες των πέντε  Α/ΓΕΣ επί θητείας του,  η ντουντούκα στα σκαλοπάτια του ΥΠΕΘΑ και η κουστωδία των μαγείρων που πήρε στην ΕΕ με τους παχυλούς μισθούς, όταν το προσωπικό των Ε/Δ ζούσε υπό το βάρος  των περικοπών, θα μείνουν στην ιστορία.   Θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο εγκέφαλος  της διαρροής περί πραξικοπήματος   βάση της οποίας  αποστρατεύτηκαν 17 Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι  και Αντιπτέραρχοι για να αναλάβει ο τελευταίος Αντιστράτηγος Α/ΓΕΕΘΑ;. <<Με το να αποστρατεύεις Πτέραρχο κ Μπεγλίτη,  με την υποψία πραξικοπήματος και να φέρνεις  Αντιστράτηγο,  μόνο τον γέλωτα προκαλείς>>.    

To 2015 τη θέση του ΑΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει   Ναύαρχος   και το 2019    Πτέραρχος  με θητεία ενός έτους.  Από το 2020 τη θέση κατέχει  ο στρατηγός   Φλώρος  του οποίου η συμπεριφορά  θέτει θέμα  άμεσης  τροποποίησης  του άρθρου 71 του ν 3883/10,  την επαναφορά του  ν 660/1977  καθώς και του Νατοϊκού Δόγματος περί Δομής Διοίκησης του Α/ΓΕΕΘΑ το οποίο αναφέρει ότι << Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχει αρμοδιότητα επιχειρησιακής Διοίκησης είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, δεν είναι επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει εκτελεστική εξουσία επί των μαχόμενων δυνάμεων. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κάνει στρατηγική, προεδρεύει του μικτού επιτελείου (ΣΑΓΕ)   και είναι σύμβουλος της Κυβέρνησης>>, δεν είναι Διοικητής λόχου ή ειδικών Δυνάμεων. Απομένει στην κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα  για τροποποίηση του άρθρου 71 του νόμου ο οποίος είναι αντιγραφή του νδ 58/67 της χούντας. Διαφορετικά θα πρέπει ο τίτλος του Α/ΓΕΕΘΑ να αλλάξει  και να προσφωνείται    ΑΕΔ όπως το είχε η χούντα και όλα τα φασιστικά καθεστώτα. Ερώτημα προς τον σημερινό Α/ΓΕΕΘΑ είναι <<αν η σημερινή διάλυση των υποδομών υποστήριξης των Γενικών Επιτελείων ήταν απόφαση ΣΑΓΕ ή δική του; όπως έκανε και με την εκδίωξη νύχτα των νοσηλευόμενων ασθενών στο 251 ΓΝΑ. Για να καταλάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τη διαφορά μεταξύ οριζόντιας και κάθετης διοίκησης.

Όταν ο Αβάντας φλέγεται, χρόνος για δημόσιες σχέσεις, φωτογραφίσεις  και air show δεν υπάρχει  κ Α/ΓΕΕΘΑ.

Αλήθεια   γιατί δεν διατάχθηκε ΕΔΕ και δεν αποπέμφθηκε ο Διοικητής   του στρατοπέδου που κάηκε με τα πυρομαχικά που έσκαγαν στον Έβρο στις πρόσφατες πυρκαγιές;. Σε τι οφείλονταν η απρεπής συμπεριφορά του Α/ΓΕΕΘΑ προς τους τοπικούς Διοικητές,  σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα ΜΜΕ;   Ποιός ζορίζεται και δεν αφήνει  τον  Α/ΓΕΣ,  τον έχοντα την ευθύνη να  επισκεφθεί τον Έβρο; Εκτός και αν οι ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται κάθετα  στον Α/ΓΕΕΘΑ  καταργώντας   το ΣΑΓΕ, όπως έχουν  όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Απορίας άξιον είναι  η  αδράνεια του πρώην  ΥΕΘΑ  στην επιδεικτική συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας  στα χέρια του    Α/ΓΕΕΘΑ, όπως και η νέα  Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που οργάνωσε  υπό τις διαταγές του,  η οποία μας θυμίζει  τις συλλήψεις των πολιτικών το 1967 με εντολές    τριών συνταγματαρχών, με τους  στρατηγούς να είναι σε   θέση  γλάστρας  και τους πολιτικούς να σέρνονται αντί να παίρνουν κεφάλια.

Το ΥΠΕΘΑ δεν θα πρέπει να ανέχεται την υποβάθμιση των Γενικών Επιτελείων σε επίπεδο Διοίκησης που προωθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα, αύριο όπως και χθες, οι Ναύαρχοι και οι  Πτέραρχοι είναι αυτοί που  θα ηγηθούν των αεροναυτικών επιχειρήσεων  και το έχουν αποδείξει σε κάθε κρίση που περνά η χώρα με μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Ο κ ΥΕΘΑ ο οποίος είναι έμπειρος πολιτικός και  έγκριτος νομικός με όραμα, διορατικότητα και καινοτόμες ιδέες, αποτελεί εγγύηση μεταξύ άλλων, και για τις επιλογές στις  ανώτατες βαθμίδες του στρατεύματος.

  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης